L'escalada al Castell d'en Boix serà objecte de regulació

Dijous, 08/04/2021

L'obertura d'una nova via d'escalada tècnica a la Balma del Castell de Taradell va provocar, fa poc, la intervenció del Servei d'Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat ja que considerava que es podia malmetre l'entorn declarat com a BCIN (Bé Cultural d'Interès Nacional) i va demanar a l'Ajuntament de Taradell que es prenguessin mesures per evitar-ho. 

Per avaluar l'activitat concreta es va convocar una reunió a la Casa de la Vila entre escaladors i administració el 24 de març. Hi van assistir l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas; la regidora de Patrimoni, Míriam Martínez; el regidor d'Esports, Lluís Rodríguez; el cap del Servei d'Arqueologia a la Catalunya Central, Antoni Caballé; l'escalador professional Gil Furriols i el representant del CET, Josep Masgrau.  

Els escaladors consideren que l'actuació municipal -encordar l'àrea i senyalitzar la prohibició- és desproporcionada, però des de l'Ajuntament es va explicar que respon a la demanda feta pels responsables de Cultura, que van demanar el màxim. 

Analitzada la situació es va acordar que durant sis mesos, fins a la tardor, es mantindrà el rètol actual i l'encordat, per tal que tothom sàpiga que no s'hi pot fer cap acció que degradi l'espai del BCIN. Mentrestant, es redactarà una regulació d'usos consensuada per tal que si hi ha escaladors d'alt nivell –unes poques desenes al món– que volen fer la nova ruta, demanin autorització i cita prèvia a l'Ajuntament, i concertin l'escalada amb un voluntari local que els acompanyarà. 

Mentrestant, els esportistes i l'Ajuntament preguen a tothom que pugi al Castell d'en Boix que respecti l'entorn natural, eviti l'accés motoritzat i hi deixi la mínima petjada humana.