Es presenta Aromes de Taradell, un projecte en xarxa, i de gran identitat cultural i territorial

Divendres 27/10/2017

Parc_olors-1.jpg

Aquest dijous es va presentar al Centre Cultural Costa i Font ‘Aromes de Taradell', un nou projecte turístic, cultural i medi ambiental que està desenvolupant la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Taradell. La presentació va anar a càrrec de Pilar Comas, directora de la Xarxa del Parc de les Olors de Catalunya i del regidor de Medi Ambient, Jordi Baucells que van explicar les línies mestres del projecte.

‘Aromes de Taradell', pretén harmonitzar de forma innovadora la cultura i la natura al voltant del barballó i també al voltant de tot el grup de lavandes, plantes aromàtiques que tenen moltes utilitats culturals, culinàries, cosmètiques i ornamentals. Aquest, és un projecte de desenvolupament territorial a llarg termini que ha nascut i caminarà de la mà de la Xarxa del Parc de les Olors que permetrà que a Taradell s'hi ubiqui un Parc de les Olors, l'únic a la comarca d'Osona i amb el barballó com a planta identitària i molt significativa en el patrimoni del municipi.

Parc_olors-2.jpg

‘Aromes de Taradell' té tres eixos principals: l'identitari, el d'economia verda i el de salut. És un projecte que reforça la identitat i el coneixement de les tradicions del poble mitjançant una intervenció en diferents espais del municipi, de manera que suposi una valorització i millora d'aquests espais concrets i a la vegada que aporti un recorregut pel coneixement del nucli històric i entorns. També serà una iniciativa d'economia verda basada en el cultiu i processament de lavanda en el coneixement i aprofitament d'altres espècies de la flora útil i medicinal de l'entorn i complementar l'espai de salut de l'Espai d'Aigua i Salut amb la proposta de salut a l'aire lliure complementada amb el camí terapèutic.

Amb aquest projecte, ha permès la iniciativa de fer un Parc de les Olors a Taradell que neix del desig de recuperar la planta del Barballó tant identitària pels taradellencs i que en els últims anys ha sofert una gran davallada i crear l'Aroma de Taradell. Baucells, va destacar que l'Ajuntament de Taradell pretén donar resposta a diverses qüestions al municipi buscant oportunitats per a iniciar un projecte innovador, sostenible i pràctic i va afegir que vol que l'objectiu d'aquest projecte és que el poble se'l faci seu.

 

Les sis grans accions del projecte.

Camps de lavanda

1. Camps de lavanda. Aquesta és la primera acció, que es va fer al passat més de maig i que ha anat molt bé i aquest dijous s'ha plantat ja el segon camp. Baucells també va explicar que s'està analitzant un quimiotip autòcton per analitzar els seus components i recuperar el barballó autèntic de Taradell i també un estudi exhaustiu de les espècies de Lavanda a Taradell. Aquests camps seran conreats, d'una banda, per la realització de les atxes de barballó que es cremaran durant la nit de Reis, i d'altra banda per l'obtenció de l'oli essencial de lavanda.

 

2. El camí terapèutic. Es té previst fer al Bosc del Pujoló, al costat de l'Espai d'Aigua Salut amb un recorregut per fer descalç i gaudir dels beneficis del contacte amb l'herba, la terra, la fusta... Un itinerari saludable i divertit dividit amb sectors adreçats a tots els públics o també un altre per sentir el contacte de les textures, de la pedra, l'herba o la fusta on potenciar tots els sentits, l'olfacte, la vista, l'oïda, l'equilibri, etc. És una experiència de salut i creixement emocional on potenciar el benestar i tots els sentits. Baucells el va definir com un espai de reflexió.

Enjardinament

 

3. Enjardinament d'espais públics. Un dels objectius del projecte del Parc de les Olors de Taradell és el de fer un canvi en la planificació i el disseny de l'enjardinament del municipi. Diversos espais enjardinats es canviaran les plantes de temporada per plantes aromàtiques com la lavanda. La proposta suposa millorar l'enjardinament del nucli urbà, convertint-lo no només amb espais ornamentals sinó també productius. Això comporta beneficis no només en l'àmbit mediambiental sinó també econòmic. Amb el resultat de la poda dels espais enjardinats es podrà crear  els productes del Parc de les Olors de Taradell (les atxes i  l'Aroma de Taradell).

 

4. Taller d'art i cuina amb plantes aromàtiques i medicinals. A les instal·lacions de L'Escola d'Art l'Arpa de Taradell s'hi ubicarà una de les parts més dinàmiques del Parc de les Olors de Taradell, l'espai de tallers. Un espai on hi tindran lloc tots els tallers culinaris i artístics.

El jardí de l'Escola d'Art l'Arpa de Taradell es convertirà en un jardí de  parterres amb diverses plantes culinàries com el cebollí, l'alfàbrega, la ruca, l'orenga, el marduix, la sajolida, l'herba

dolça, entre altres, que s'utilitzaran en el cursos i tallers de cuina que es realitzaran en el mateix equipament. Els tallers artístics es portaran a terme al voltant de l'edifici, on es situarà un espai d'art i meditació, a través d'un laberint de lavanda que crearà  diferents escenaris  d'unió entre les plantes aromàtiques i l'art.

 

Can Just

5. Agrobotiga. Can Just i La Font Gran son els espais idonis per acollir l'epicentre del Parc de les Olors de Taradell, inici de les rutes guiades, punt final de trobades, espai de tallers, etc. A Can Just hi haurà un jardí visitable on s'acolliran nombroses espècies de plantes aromàtiques i medicinals per observar les varietats que hi ha dins d'una mateixa espècie. En aquest espai s'hi trobarà el major nombre d'espècies de plantes aromàtiques, les diverses varietats de cada una d'elles, sempre tenint en compte les seves característiques i necessitats. L'objectiu sempre és trobar aquelles plantes que s'adapten millor al clima de Taradell, estius calorosos i secs, hiverns freds i humits, les boires, etc.

L'Agrobotiga serà on el visitant podran comprar una gran varietat de productes tant alimentaris com cosmètics, tots ells creats de forma natural, ecològica i amb els productes de la xarxa del Parc de les Olors. A l'Agrobotiga també s'hi trobarà tots els productes creats amb la lavanda del municipi, com atxes, oli essencial, l'Aroma de Taradell, entre altres.

A més a més, s'adaptaran diferents espais per la realització de tallers i activitats, un espai de treball amb un assecador de plantes i l'espai de destil·lació per a obtenir l'oli essencial de lavanda

 

La Font Gran

6. Rutes guiades per l'entorn de la Riera i la Font Gran. Un complement molt adequat per a la visita del jardí de Can Just és l'itinerari al voltant de les rieres, gorgs o fonts que ens mostren espècies que creixen de forma espontània a les ribes d'aquests indrets amb aigua. L'espai de la Font Gran és molt agradable i rellevant per comprendre la identitat i història de Taradell i en ell s'hi troba una gran varietat de plantes medicinals. Aquest passeig frescal al llarg de la riera de Taradell permet gaudir dels vestigis del que havia estat un bosc de ribera amb salzes, pollancres, verns. Amb el projecte del Parc de les Olors, s'iniciaran diverses rutes i tallers relacionats amb l'aigua i les plantes aromàtiques que hi haurà en el transcurs dels rius, gorgs i fonts, unint el patrimoni del municipi amb l'aroma  propi del poble i la gent de Taradell.