Actes de commemoració del 84è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Taradell

El dia dos de febrer de 1939 entraven les tropes franquistes a  Taradell, deixant darrere seu un període de foscor i de dictadura franquista

Dissabte, 04/02/2023

Enguany, commemorant el dia dos de febrer de 1939 i la posterior entrada de les tropes franquistes a Taradell, des de la Regidoria de Cultura i Patrimoni es duran a terme diferents actes de memòria, però que prendran forma en un acte compost de tres parts, i que tindràn lloc el 4 de febrer a Can Costa Centre Cultural.

Per començar, a les 6 de la tarda s'inaugurarà l'exposició "Pssst... Passa-ho. La lluita per la democràcia a Catalunya (1939–1975)" sobre la democràcia a Catalunya, que estarà exposada al Centre Cultural del 2 al 20 de febrer. L'exposició fa un recorregut per l'activitat clandestina dels homes i de les dones que des de diferents perspectives i diverses dinàmiques es van oposar a la dictadura franquista. S'inicia amb la finalització de la Guerra Civil i arriba fins a la mort de Franco, tot i que aquest fet no significa ni la desaparició immediata de la dictadura ni l'abandonament de la clandestinitat per part dels opositors. També fa un repàs de la lluita antifranquista mitjançant els fulls volants produïts per tota mena d'organitzacions i militants antifranquistes. L'exposició —comissariada pels historiadors Antoni Segura i José Manuel Rúa— l'organitza el Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CEHI) de la Universitat de Barcelona i la produeix el Memorial Democràtic de la Generalitat.

Tot seguit podrem assistir a la presentació del llibre de Joan Pinyol i Colom "Avi, et trauré d'aquí!" (Saldonar Edicions) que resumeix la seva lluita admirable per retornar a Capellades les restes del seu avi, Josep Colom, exhumat i enterrat d'amagat de la família al sinistre Valle de los Caídos.

Despres, a les 7 de la tarda, tindrà lloc el passi del documental "L'escamot Pirinenc", que seguirà amb una taula col·loqui en la qual participaran Felip Soler i David Burillo. El film explica la creació, durant la Guerra Civil d'Espanya, d'un escamot d'esquí dins el Regiment Pirinenc núm. 1 de Catalunya, a les ordres de la Generalitat. El documental recrea la vida d'onze soldats voluntaris d'aquest regiment, format sobretot per membres del Centre Excursionista de Catalunya. Mitjançant filmacions de l'època i els records de Joan Escudé, l'únic supervivent de l'escamot, reviurem la tragèdia de la guerra a les muntanyes del Pirineu.