Acte d'homenatge a Francesc Viadiu i Vendrell, aquest dissabte 11 de novembre

Homenatge i reconeixement per la seva tasca compromesa a favor de la llibertat i la dignitat

Dissabte, 11/11/2023

El cementiri de Taradell acollirà aquest dissabte a les dotze del migdia un acte de memòria i record a Francesc Viadiu i Vendrell, i un record a totes les víctimes taradellenques del llarg de la Guerra Civil i la postguerra. Aquest acte s'emmarca dins el reconeixement que l'Ajuntament de Taradell fa des del 2019 per apropar la memòria democràtica a la població. Aquest és un deure que com Ajuntament hem d'oferir als ciutadans per tal d'abraçar la complexitat del passat més recent per poder explicar a les generacions futures. 

Francesc Viadiu i Vendrell (1900–1992)

Francesc Viadiu i VendrellEnterrat a Taradell, fou un destacat protagonista de la política del segle XX. Va ser un dels fundadors d'Esquerra Republicana de Catalunya el 1931 i va ocupar nombrosos càrrecs, com el de diputat del Parlament de Catalunya i membre de la Comissió Assessora d'Assistència Social de Catalunya. Va ser detingut i processat per la seva participació en la revolució catalanista i la mobilització social als Fets d'Octubre de 1934.

A l'inici de la Guerra Civil, l'any 1936, va assumir el càrrec de president del Comitè Revolucionari de Solsona i en destacà la seva actuació per la seva ferma defensa de la població, del patrimoni artístic i religiós; i per haver salvat un gran nombre de vides. Més tard, va ocupar càrrecs importants a la Generalitat com a delegat d'Ordre Públic a Lleidadirector general de Patrimoni Artístic. L'any 1938 va ser alcalde de Solsona fins a l'arribada de les tropes franquistes, quan es va veure obligat a exiliar-se a França. En els anys com exiliat va participar activament a la resistència contra l'ocupació nazi i, el 1941, va anar a viure a Andorra on intervingué en el pas d'aviadors internacionals aliats, caiguts en territori francès i que ajudà a tornar a la Gran Bretanya, travessant la península ibèrica.

Malgrat els seus intents per retornar a Catalunya, no va ser fins al 1952 que es lliurà a les autoritats franquistes. El tribunal militar portà a terme un llarg procés contra ell que el portà a ser condemnat a presó atenuada i després preventiva. Tot i haver estat condemnat a una pena de vint anys, el 1955 va rebre un indult complet. En aquell moment es trobava en una situació econòmica precària i treballà representant de carbons i per empreses d'arts gràfiques. Durant la transició i els darrers anys de la seva vida va continuar compromès amb la política a favor de la lluita per la defensa dels interessos per Catalunya. L'any 2002 va ser traslladat al cementiri de Taradell, on reposa.

L'acte d'aquest dissabte

El 12 de novembre de l'any passat, l'acte de memòria a l'espai de la fossa de la guerra civil i la dictadura franquista del cementiri va comportar la col·locació d'una placa de senyalització i l'explicació dels fets al mateix espai, mitjançant un conveni amb la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica i de la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat.

Acte homenatge a les victimes de la Guerra Civil i la postguerra el novembre de 2022Acte homenatge a les victimes de la Guerra Civil i la postguerra el novembre de 2022

En l'acte d'aquest any 2023 es col·locarà una placa d'homenatge a Francesc Viadiu, resident a Taradell els últims anys de la seva vida. És un homenatge de reconeixement a la seva actuació compromesa a favor de la llibertat i la dignitat, testimoni que constitueix un patrimoni memorialístic de primera magnitud. Al mateix temps es farà també un record a totes les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra de Taradell. On els familiars de les víctimes podran deixar una rosa blanca a la placa que hi ha al cementiri.

L'acte començarà amb la regidora de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Taradell, Míriam Martínez, que recordarà les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra. Aixímateix, hi assistiran autoritats i investigadors que recordaran la seva figura i intervindrà: Jordi Torner (director de l'Arxiu Comarcal del Solsonès); Enric Cardús (ex-diputat del Parlament de Catalunya); Jordi Font (Director del Memorial); i Rosa Viadiu (filla de Francesc Viadiu). L'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, farà el parlament final per tancar l'acte.

Aquest acte es fa amb la col·laboració del Memorial Democràtic del Departament de Justícia de la Generalitat i la Diputació de Barcelona.

Logos Ajuntament, Gencat Justícia, Memorial Democràtic, Diputació de Barcelona