Acte de reparació jurídica als represaliats amb judicis sumaríssims

Dijous, 18/11/2021

En el marc de les V Jornades de Memòria Democràtica d'Osona, l'Ajuntament de Taradell portarà a terme aquest dissabte, 20 de novembre, a les 12 del migdia un acte de reparació jurídica. En aquest acte,  la Hble. consellera de Justícia, Lourdes Ciuró Buldó, entregarà als familiars l'anul·lació pública de les sentències i resolucions dictades per les causes polítiques a Catalunya entre 1938 i 1978, a l'empara de la llei 11/2017, de 4 de juliol per la reparació jurídica de les víctimes del franquisme, la qual declara la il·legalitat dels tribunals i consells de guerra de la dictadura franquista. Així, seran unes 45 famílies que rebran el certificat de mans de la consellera i en presència de l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas.

Les persones que van tenir sentència o consell de guerra a Taradell van ser una cinquantena, la majoria condemnades a presó amb penes que anaven dels 12 anys de reclusió temporal fins a presó perpètua. D'aquestes, unes 10 van ser executades al camp de la Bota de Barcelona. Entre elles, Ramon Blasi i Blasi, alcalde republicà que fou assassinat l'any 1939 acusat de rebel·lió militar amb responsabilitats polítiques. La majoria de víctimes van ser detingudes els primers mesos de l'entrada de les tropes franquistes i van passar per diferents presons com la de Vic, Barcelona, València i Saragossa. Hi hagué detencions d'alguns càrrecs del consistori però també altres vilatans acusats pels franquistes.

Amb aquest acte, es pretén reparar la dignitat i honrar la memòria de totes i cadascuna d'aquestes víctimes del feixisme.