Acte de Memòria Democràtica amb la recreació de la defensa i retirada republicana de 1939

Constarà d'un Cultura en Marxa pel camí que van fer les tropes que defensaven Taradell

Dissabte, 03/02/2024

El dia de la Candelera de l'any 1939 les tropes republicanes defensaven el terme de Taradell de l'entrada de les tropes franquistes. Els nois de la 74a Divisió 229 Brigada Mixta s'establiren a finals de gener als voltants de Tona i Taradell per controlar la zona. Les tropes estaven repartides entre el Castell de Mont-rodon i el poble, on dormen alguns efectius per minar el pont de Taradell a pic i pala, i dificultar així l'avanç de l'exèrcit feixista cap a Viladrau i Santa Eugènia.

trinxeraMentrestant el primer regiment de l'exèrcit franquista anava avançant per la carretera de La Garriga direcció a Centelles. El segon regiment, pujava de Caldes a Sant Feliu de Codines i Centelles. El dia 2 de febrer està establert a Tona amb la 38a bateria 65/17 que cobreix les espatlles a l'exèrcit franquista.

A partir d'aquests fets s'organitzarà, al llarg del matí, una recreació de les últimes hores de l'exèrcit republicà a Taradell.

A dos de nou del matí davant de Can Costa Centre Cultural s'iniciarà la caminada de Cultura en Marxa que ens portarà pel recorregut que van fer durant la retirada. Es començarà a explicar els fets que hi hagué entre el Serrat dels Lladres i el Serrat del Puigmal. La caminada tindrà una distància de 7 km. i comptarà amb les explicacions històriques, a cada parada, fins a arribar a La Plaça. Al llarg del recorregut el músic Ramon Redorta ens tocarà algunes de les peces que els milicians cantaven a la trinxera. Un cop arribats a La Plaça els assistents rebran una ració, com a esmorzar, que constarà d'una llauna de sardines, un llonguet i cafè de mitjó.

La Plaça es convertirà en un camp d'establiment del regiment, amb milicianes i milicians, que ens reconstruiran un campament i la seva cantina. Es podrà observar com era el dia a dia d'un soldat al front, com anaven vestits i les cançons que es cantaven a la trinxera. També es podrà veure unes de les últimes accions que la brigada mixta va fer abans de la retirada: la voladura del pont de la carretera de Viladrau.

Grup de recreacio historicaLa recreació anirà a càrrec els grups de recreació històrica ARH Montserratí i Recreació Història i Patrimoni Junts. Amenitzat per les cançons de trinxera d'en Ramon Redorta. Les explicacions històriques aniran a càrrec de la regidora de Memòria Democràtica, Míriam Martínez, llicenciada en Història Moderna i Contemporània.

Per participar a la caminada cal enviar un correu electrònic a reserves@taradell.cat. I per rebre la ració directament a La Plaça (per qui no prengui part de la caminada), cal adreçar-se a les oficines de l'Ajuntament.