Acció municipal per recuperar les fonts de la Font Gran

Durant l'acte de les Sardanes Vermut de la Festa Major, se'n ha fet una reinauguració, amb parlaments de l'alcaldessa, Mercè Cabanas, la Regidora de Cultura i Patrimoni, Míriam Martínez, i la tècnica Laia Miralpeix, de l'Arxiu Fotogràfic de Taradell

Diumenge, 23/08/2020

Miquel Sellés (tècnic municipal), Pep Domènech Subirana (artesà), Joan Canó (Regidor de Sostenibilitat i Urbanisme) i Míriam Martínez (Regidora de Cultura i Patrimoni)

Aquest mateix mes d'agost ha finalitzat l'actuació municipal per tal que les fonts de la Font Gran tornin a rajar de forma natural. Fa uns anys es va substituir un dels set brocs per una aixeta d'aigua potable, ja que l'aigua de la mina sobrepassa el nivell de nitrats acceptable. Tanmateix, aquesta modificació no era prou adequada en un espai declarat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Per tant, des de les regidories de Patrimoni i Sostenibilitat, s'ha cregut convenient tornar la Font Gran als seus orígens. Així els brocs brollaran de forma natural només en els períodes que la mina tingui prou cabal.

La Font Gran, fotografiada l\'any 1935

La Font Gran va ser un punt d'abastament d'aigua cabdal en la història de Taradell, ja que segurament fou l'origen de la vila i l'església de Sant Genís. Del segle XV en endavant aquesta font va ser utilitzada pels paraires, però la necessitat d'aigua va fer que al 1760 es fes una mina i que al 1790 es construís la font de pedra picada amb el cap de lleó en relleu i sis fonts, que aviat es varen ampliar amb un setè broc. 

Hem de tenir en compte que l'aigua de les fonts prové de la mina i per tant no està sanitariament garantida per l'elevada concentració de nitrats. Aquesta aigua, amb una elevada concentració per nitrats, ara s'aboca directament a la riera mitjançant les fonts. Fins ara aquesta aigua anava a parar igualment a la riera a través d'una canonada per sota de la passarel·la de fusta. Per aquest motiu, s'hi ha instal·lat un rètol –provisional a l'espera d'una placa definitiva que concordi més amb l'entorn– avisant que l'aigua de les fonts no és potable. A més, en els propers mesos l'Ajuntament instal·larà una nova font d'aigua potable a la zona dels bancs annexa a la Font Gran.

Broc de la Font Gran forjat de nou amb bronze, el juliol de 2020, seguint el model dels brocs antics.

Una de les primeres accions d'aquesta actuació ha estat la recuperació del broc, per part de l'artesà Pep Domènech Subirana. Durant els mesos de juny i juliol s'hi ha estat treballant. S'ha realitzat amb bronze seguint les característiques dels sis brocs antics originals com a model, a partir dels quals s'ha creat un nou motlle de cera, del que posteriorment es va fer la fosa omplint-lo amb bronze. Posteriorment, durant aquest mes d'agost, l'empresa d'aigua SOREA ha buidat les mines de la Font Gran per poder tapar els forats realitzats fa uns anys per evitar que l'aigua sobreixís per la font. Finalment, la mateixa empresa ha arranjat i sanejat les mines i la pròpia font per evitar futurs problemes d'excés d'aigua o d'arrels dels arbres.

Joan Canó (Regidor de Sostenibilitat i Urbanisme) i Miquel Sala (tècnic de SOREA)

Els treballs realitzats han tingut un cost per a l'Ajuntament de 4.072,37 €. Aquestes actuacions s'emmarquen en el pla de manteniment i recuperació de l'espai de la Font Gran que s'ha executat durant aquesta primavera-estiu.

Aquest pla ha tingut un cost total de 16.689,57 € per les arques municipals, que han servit per reparar, i substituir en alguns casos, les parts de les baranes i passarel·les deteriorades, i per repintar tota la fusteria del parc.