Patrimoni cultural

Martellamento diluito nel tempo Els bombardejos de l'aviació italiana sobre Catalunya

DIA

Del 01/02/2021 al 28/02/2021

LLOC

Can Costa Centre Cultural / Ctra de Balenyà, 101 / Taradell (08552) / Barcelona

El mes de febrer de 1939 van entrar les tropes franquistes a Taradell i aquest fet és el punt de partida per fer arribar l'exposició “Martellamento diluito nel tempo”, una exposició d'El Memorial Democràtic que mostra una sèrie d'imatges inèdites que van captar les tropes italianes en diverses poblacions i ciutats catalanes un cop guanyada la Guerra Civil.

IMG 1019

Consisteix en un plec de fotografies realitzades per l'aviació italiana i utilitzades en un informe militar anomenat "Relazione sugli effetti del munizionamento usato dall'Aviazione Legionaria (dicembre 1938 - gennaio/febbraio 1939)", en el qual són classificades d'acord amb la consistència de les construccions destruïdes. En cada imatge es descriu la grandària o la profunditat dels efectes de cada bomba.

L'estudi no va tenir en compte, però, els danys personals. Els bombardejos feixistes provocaren més de 5.000 morts només a Catalunya. Però les víctimes foren moltes més. Tothom va patir els bombardejos, tant perquè les bombes van colpejar les llars de milers de persones com per la por als atacs, que va deixar molta gent marcada per sempre més.

IMG 1042

El fotògraf Tino Soriano, premi Nacional de Comunicació 2018,  s'ha encarregat de fotografiar diversos testimonis que visqueren i patiren aquells bombardeigs. Tots ells són veïns de les ciutats bombardejades i fotografiades pels feixistes. Els seus retrats i les seves mirades són un contrast amb la fredor de les fotografies militars italianes.