BAN per a la presa de mesures de bioseguretat per l'increment del risc d’influença aviària
Afecten a totes les explotacions avicoles, incloses les d'autoconsum
Segons comunicació del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) del 5 de novembre de 2025, s'ha declarat un increment del risc d'influença aviària a Espanya i s'activa l'Ordre APA/2442/2006, amb noves mesures de bioseguretat i control que entraran en vigor el 10 de noviembre de 2025.
Aquestes mesures afecten a totes les explotacions avicoles, incloses les d'autoconsum.
Per aquest motiu us recordem la importància i l'obligació de notificar qualsevol sospita de la malaltia als Serveis Territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. Es considera sospita del virus de la grip aviar (IAAP H5N1) l'aparició d'algun dels següents signes:
- Disminució del consum de pinso i aigua superior al 20%.
- Disminució en la posta superior al 5% durant més de 2 dies consecutius, sense causa justificada.
- Mortalitat superior al 3% durant una setmana, sense causa justificada.
- Qualsevol signe clínic o lesió post mortem sospitós d'influència aviar (tos, esternuts, llagrimeig, descarrega nasal/oral, anorèxia, cianosi del cap, cresta o barbeta, edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, lesions hemorràgiques, etc).
Cal extremar les mesures de bioseguretat, especialment aquelles destinades a evitar el contacte directe i indirecte de les aus de corral amb aus silvestres. És de vital mportància que tot el que entri en contacte amb les aus de corral ha de ser d'ús exclusiu i cal emmagatzemar-ho protegit de l'exterior o bé netejar i desinfectar correctament abans que entri en contacte amb les aus de corral.
Guia per a la cria d'aus per a autoconsum a Catalunya
Introducció
La tinença d'un nombre reduït d'aus de corral per part de particulars per a l'autoconsum familiar de carn i ous es regeix per la normativa que regula l'ordenació de les explotacions ramaderes.
Cal complir uns requisits mínims que garanteixin la sanitat animal i la innocuïtat d'aquests productes.
Què és una explotació avícola d'autoconsum?
Són aquelles explotacions en què es crien aus destinades exclusivament al consum familiar amb una capacitat inferior a 32 gallines ponedores d'ous per a consum o 210 kg de pes viu/any en cas d'avicultura de carn (que corresponen a una capacitat d'entre 50 i 70 pollastres/any segons el pes dels animals).
Cal comprar els pollets en establiments autoritzats i amb codi REGA (Registre d'Explotacions Ramaderes).
Aquestes explotacions han d'estar inscrites al Registre d'Explotacions Ramaderes de Catalunya. Prèviament a la inscripció al Registre d'Explotacions Ramaderes, cal disposar del permís municipal corresponent.
Mesures d'higiene
Cal netejar i desinfectar periòdicament les instal·lacions on s'allotgen les aus, els abeuradors i les menjadores.
Cal gestionar correctament la gallinassa i les baixes (morts).
Les aus i els ous produïts en les explotacions d'autoconsum només es poden destinar al consum en l'àmbit familiar.
Mesures de bioseguretat
Les explotacions avícoles d'autoconsum han de reforçar les mesures de bioseguretat per reduir el risc d'introducció i propagació de malalties.
Les mesures mínimes de bioseguretat que cal tenir en compte als autoconsums avícoles per evitar malalties com la influença aviària són:
- Protegir les aus d'autoconsum del contacte amb les aus salvatges (ànec, cigonya).
- Impedir l'accés de les aus salvatges a l'aigua de beguda i al menjar de les aus d'autoconsum.
- No subministrar aigua procedent de rius, basses o altres fonts exteriors.
