El Grup de Recerca explica la tradició de les atxes de barballó al Simposi 'Focs festius a la Mediterrània'

El Grup de Recerca Local de Taradell va participar aquest divendres a una de les ponències de la jornada inaugural del II Simposi ‘Focs Festius de la Mediterrània' celebrat a Reus.
Dissabte 27/05/2017

Eva Leucó i Laia Miralpeix van explicar La tradició de les atxes de barballó. Ho van fer basant-se en el reportatge que van presentar el passat mes de gener durant la festa major d'hivern. Leucó va explicar la tasca que el Grup de Recerca està desenvolupant des de fa gairebé deu anys en les quals s'han fet més de 200 entrevistes i elaborat quinze audiovisuals. Precisament aquestes entrevistes van ser part fonamental per a l'elaboració d'aquest reportatge ja que a través del seu testimoni constaten que aquesta tradició és centenària.  Després d'una petita introducció de les atxes a Taradell, del barballó com a sinònim de llum, foc i olor, es va projectar un petit vídeo en el qual s'ensenyava com es feia una atxa i finalment es va parlar del manteniment d'aquesta tradició a través de diferents entitats, particulars i també des de les escoles de Taradell, així com de la campanya que va engegar el Grup de Recerca #jovaigambatxadebarballó. La ponència va finalitzar amb un altre vídeo en el qual es mostrava com van ser rebuts els Reis de Taradell, l'any passat, en la seva entrada al poble en el qual centenars de persones esperaven Melcior, Gaspar i Baltasar els esperaven amb aquestes tradicionals atxes de barballó que tal i com es va dir “fa especial la festa de Reis de Taradell”.

GRLT a Reus

GRLT a Reus

Durant tota la tarda, diverses van ser les ponències en les qual les atxes (anomenades de diferents maneres segons la situació geogràfica) eren les protagonistes com Gaia, més petites, o Tona. També es va parlar d'altres festes amb el foc com a element festiu com Villores, Xixona, la Fia-Faia o el ball carnavalesc del Tio Tio a la Catalunya Nord.  La xerrada inaugural va anar a càrrec de Josefina Roma mentre que tot seguit es va donar a conèixer que Gandia agafarà el testimoni de Reus on es celebrarà el simposi de l'any següent. Tant l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, com Lluís Puig,  director general de Cultura Popular, van destacar la importància el ric patrimoni cultural al mig del foc.