Biblionotícies

Viu el dia a dia de la teva biblioteca!
Xerrada 'Ramon Llull, escriptor i home d’acció' amb Anna Fernández
La Biblioteca Antoni Pladevall i Font segueix commemorant l'Any Llull.

Després de l'Hora del conte amb Albert Estengre i El llibre de les bèsties, el proper divendres 4 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, la filòloga del Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona, la taradellenca Anna Fernàndez Clot farà la xerrada Ramon Llull, escriptor i home d'acció.

Veure entrada completa
'Matí de la Recerca' a la Biblioteca de Taradell
Dilluns al matí es va celebrar a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell ‘El  matí de la recerca'.

Es tracta d'una nova jornada pensada pels alumnes de Primer de Batxillerat de l'INS Taradell, però també oberta a tothom, amb l'objectiu de donar “pautes, instruments i recursos per desenvolupar el treball de recerca”, tal i com va explicar Àngel Pozas, director de l'INS Taradell.

L'acte va comptar amb Albert Sangrà, Doctor Europeu (PhD) en Pedagogia per la Universitat Rovira i Virgili i jurat del Premi Ajuntament de Taradell al Millor Treball de Recerca. Sangrà va fer la ponència Fer recerca: l'aventura de descobrir en el qual va desgranar el mètode científic, “l'element en comú de tots els investigadors” i va donar algunes pautes alhora d'elaborar un treball de recerca, començant per quin problema volem resoldre, què m'interessa investigar, repassar el que s'ha fet sobre el tema, concretar la recerca, és a dir, què vull saber realment i establir una metodologia; també va parlar dels diferents tipus de recerca i de com fer aquesta recerca, és a dir, aplicar instruments i recollir dades i finalment, interpretar els resultats i fer-ne difusió.

Veure entrada completa
La Salut Mental a les Biblioteques d’Osona amb el Club de Lectura de 'L'altra' de Marta Rojals
El 10 d'octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental 2016 amb l'objectiu de fer créixer el coneixement sobre els trastorns mentals i de conscienciar la població sobre aquestes malalties.

Des de l'any 2008, les Biblioteques d'Osona s'adhereixen al Dia Mundial de la Salut Mental organitzant, en col·laboració amb la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, un conjunt d'actes que pretenen donar a conèixer la problemàtica dels trastorns mentals, trencar amb les barreres i prejudicis que envolten la salut mental, lluitar contra l'estigma que limita els drets i les possibilitats de recuperació de les persones afectes i contribuir a garantir les mateixes oportunitats a tothom, facilitant alhora la integració en la societat de les persones que pateixen un problema de salut mental.

Veure entrada completa
Dilluns, 'Matí de la Recerca' a la Biblioteca de Taradell
Aquest dilluns es farà una jornada de Recerca a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell. 

El matí de la recerca, tal i com s'ha anomenat aquest activitat, està adreçada a incentivar l'interès per la recerca i la seva aplicació en els treballs de recerca que es realitzen a Batxillerat. Per aquest motiu l'activitat està adreçada als alumnes de Primer de Batxillerat de l'INS Taradell, però també d'altres centres educatius i així mateix oberta al públic en general.

Veure entrada completa
Les maletes viatgeres de la Biblioteca arriben al col·legi Sant Genís i Santa Agnès de Taradell
Els alumnes del cicle Mitjà i Inicial de l'escola Sant Genís i Santa Agnès de Taradell han rebut aquest matí les maletes viatgeres de la Biblioteca de Taradell. 

Es tracta d'unes grans maletes de viatges, plenes amb una cinquantena de llibres cadascuna, que s'han repartit entre els alumnes de primer i segon i tercer i quart respectivament. La Laura Pujols, responsable de l'Àrea Infantil de la Biblioteca, ha estat l'encarregada de fer el lliurament i d'explicar-los el funcionament de la Biblioteca, els van convidar a visitar-la i a fer-se el carnet de préstec, que permet gaudir dels llibres de la biblioteca i emportar-se'ls a casa. També van aprofitar la seva vista al centre escolar per explicar-los un conte.

Veure entrada completa
Ja tens el passaport de lectura Gènius? Demana'l a la Biblioteca de Taradell
Aquesta tardor posem a la vostra disposició el Passaport de lectura Gènius, un material editat per la Gerència de Serveis de Biblioteques amb l'objectiu d'incentivar  la lectura des d'una vessant més lúdica i amena entre els infants d'entre 8 i 12 anys.

Es tracta d'una llibreta en forma de passaport, cada pàgina inclou una petita fitxa que els infants hauran d'omplir amb els llibres que hagin triat fins completar el passaport. Per cada lectura feta rebran unes etiquetes adhesives dels personatges del Gènius que podran col·leccionar i enganxar al seu passaport.

Veure entrada completa
Nova edició del cicle de projeccions de viatges 'Taradellencs pel món'
Aquest divendres començarà a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell una nova edició del cicle de projeccions de viatges Taradellencs pel món.

Es tracta d'una activitat que va començar l'any 2003 amb l'objectiu de difondre la secció de senderisme, excursionisme i viatges de la Biblioteca de Taradell i alhora donar l'oportunitat als viatgers taradellencs d'explicar i compartir la seva experiència viatgera. Totes les projeccions començaran a les 8 del vespre.

Xavier Codinachs serà l'encarregat d'encetar el cicle d'enguany amb Mèxic: La cara bona. En aquesta projecció coneixerem perquè Mèxic és un país de contrastos i no tant diferent de nosaltres. Codinachs ens parlarà no només de la seva experiència personal en aquest viatge sinó també de la cultura, la gastronomia i les experiències que cal viure quan viatges a Mèxic.

Veure entrada completa
Exposició de fotografies antigues: 'La Verge de Fàtima a Taradell'
A partir d'aquest dilluns es podrà veure al vestíbul de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell l'exposició de fotografies antigues La Verge de Fàtima a Taradell

La Verge de Fàtima va ser a Taradell el 14 i 15 d'octubre de 1950. L'Arxiu Fotogràfic de Taradell ha volgut recuperar algunes de les imatges que es van fer aquell cap de setmana a Taradell i recordar com el poble es va transformar durant aquells dos dies. L'exposició La Verge de Fàtima a Taradell és un recull de 54 fotografies en les quals es pot veure, per una banda, com els habitants de Taradell van guarnir i ornamentar cada carrer, plaça i façana del poble i per l'altra, els diferents moments de la visita de la Verge de Fàtima, aprofitant el recorregut que feia per tot Catalunya. Concretament les imatges reflecteixen el moment de la seva arribada, la processó de torxes, la processó coneguda com ‘la dels malalts', la benedicció i l'adéu a la Verge. Segons un número especial que va publicar la Revista ‘Taradell' el novembre d'aquell mateix any explica que “els taradellencs es van bolcar en cos i ànima en l'organització d'aquest acte”.

Veure entrada completa
Participa al concurs d'Instagram 'Què t'emociona de la biblioteca?'
Fes-te seguidor del perfil @bibliotequesxbm a Instagram, puja una fotografia o un vídeo d'aquest moment especial a la biblioteca i comparteix-lo amb el hasthag #emociobiblioteca i cita la teva Biblioteca. Pots guanyar una tauleta tàctil.

La Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona organitza un concurs de fotografia i vídeo digitals, sota el lema Què t'emociona de la biblioteca?, per mostrar la vinculació dels ciutadans amb les biblioteques i donar a conèixer les xarxes socials de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Amb aquest concurs es vol donar a conèixer el valor de la biblioteca pública des del punt de vista dels usuaris a través de les seves fotografies i vídeos, que mostraran els elements i espais que més agraden de les diferents biblioteques.

Veure entrada completa
L'Arxiu Fotogràfic recupera imatges inèdites dels primers gegants de Taradell
Els gegants de Taradell va ser el títol de la projecció que es va fer a la Biblioteca de Taradell el passat divendres en el marc de la 6a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. 

Gràcies a unes imatges de pel·lícula Super 8 cedides per Vicenç Tió i la família de Xavier Verdaguer es va recuperar la primera cercavila d'en Guillem de Mont-rodon i la Tiburgeta de Taradell. El vídeo es va completar amb un recull de fotografies d'aquests gairebé 40 anys de gegants a Taradell.

Jan Grau, tècnic especialista en cultura popular i tradicional, va ser l'encarregat d'encetar l'acte posant en context l'època en què havien nascut els gegants de Taradell: “En un inici de la democràcia i després  de fer els deures en clau política, un seguit de gent es va posar a treballar pel poble, i així és com van néixer la majoria d'entitats i algunes d'elles “que feien carrer, i com a conseqüència, cultura popular”. Grau va recordar que per una banda es van recuperar moltes coses que s'havien perdut amb el franquisme i per l'altre, com el cas de Taradell, va servir per crear-ne de noves en el que va ser l'auge de la cultura popular, sobretot entre el 1980 i el 1982. Va recordar la construcció d'aquests gegants, molt alts i amb molt de pes però va destacar “l'alegria i la il·lusió per fer-los, per sortir el carrer, no érem conscients del què estava passant”.

Veure entrada completa