Biblionotícies

Viu el dia a dia de la teva biblioteca!
Taller de disseny d’experiments a la Biblioteca
El proper dimecres 16 de novembre, a les 11 del matí, la Biblioteca de Taradell serà l'escenari d'un Taller de disseny d'experiments. 

Estarà impartit per LABCLUB : Federica Lombardi, doctora en Biologia Computacina per la University College Dublin i per Jordi Sebastià, doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. Federica Lombardi i Jordi Sebastià (LABCLUB). De la mà de dos científics experimentats veurem alguns exemples pràctics d'experiments en diferents camps de recerca i, de manera participativa, coneixerem com s'estructura un veritable treball d'investigació: formulació de preguntes i hipòtesis, disseny experimental, controls, anàlisi de dades i conclusions. L'activitat està adreçada als alumnes de Quart d'ESO de l'Institut de Taradell.

 

El Grup de Recerca participarà a la IV Jornada de la Recerca Etnològica a la Catalunya Central
El proper dissabte, 19 de novembre, i per segon any consecutiu, el Grup de Recerca Local de Taradell participarà a la jornada La recerca etnològica a la Catalunya Central, que forma part del programa Cultura Viva.

És una iniciativa de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial i té com a objectiu comunicar els resultats de les recerques científiques sobre temes etnològics que es fan a Catalunya. La jornada es farà al Museu de la Torneria de Torelló i ha estat organitzada conjuntament entre el Museu de la Torneria i el Museu del Ter.

Veure entrada completa
Eva Leucó, directora de la Biblioteca, pregonera dels Tonis’17
La directora de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, Eva Leucó, serà l'encarregada de fer el pregó de la Festa dels Tonis de Taradell 2017. Concretament serà el dissabte 14 de gener a partir de les 9 del vespre.

El proper mes de juny, la Biblioteca de Taradell celebrarà els seus 30 anys i des de fa 12 anys col·labora amb els Tonis de Taradell. L'any 2004 es va dedicar un espai de la Biblioteca, l'Espai Joan del Colomer, a Joan Lleopart, en reconeixement a la gran tasca de preservació i recuperació d'objectes de la vida a pagès. Actualment aquest espai compta amb més de 300 documents de temàtica rural. S'hi poden trobar des de llibres sobre masies, carruatges, guarniments, eines i feines del camp i ja és un clar referent del món rural en l'àmbit de les biblioteques.

Veure entrada completa
La Col·lecció Cervantina a la Memòria Digital de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya dedica un espai propi a l'obra de Cervantes a través de la Memòria Digital de Catalunya. El conjunt inicial -que aplega quaranta-quatre peces- s'anirà incrementant al llarg del 2016 i 2017, any de la primera edició publicada a Catalunya. La Col·lecció Cervantina de la Biblioteca de Catalunya (BC) reuneix vora 9.000 exemplars, entre els quals s'hi troben totes les primeres edicions de l'obra de Cervantes, llevat de La Galatea, de la qual conserva la segona edició. El conjunt cervantí de la Biblioteca és d'una qualitat extraordinària i és considerada una de les millors col·leccions públiques del món.

Veure entrada completa
T'atreveixes a fer de jurat del 21è premi de literatura Protagonista Jove?
El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) convoca el 21è Premi de Literatura Protagonista Jove amb el propòsit d'estimular la lectura d'imaginació en els nois i noies.

Si és així i tens entre 15 i 16 anys vine a apuntar-te a la biblioteca! Cada participant haurà de llegir els 4 llibres seleccionats i votar aquell que consideri el millor. El veredicte del 21è Premi Protagonista Jove es farà públic el dia 30 de maig.  

L'objectiu del Premi de Literatura Protagonista Jove és aconseguir que el major nombre possible de joves llegeixin els llibres seleccionats; es constitueixin com a Jurat dins de cada centre o biblioteca, i els presentin i defensin davant dels seus companys i, entre tots, anomenin el que consideren millor. Es pretén que la veu dels joves es faci sentir, donant-los l'oportunitat de funcionar com a Jurat amb repercussió més enllà del centre escolar, de la biblioteca o del club de lectura.

T'animes? No deixis escapar aquesta oportunitat.

Veure entrada completa
Acaba la 14a edició del cicle 'Taradellencs pel món'
Aquest divendres amb la projecció de Nova Zelanda de cap per avall va finalitzar la 14ª edició del cicle de projeccions de viatges Taradellencs pel món.

Aquesta activitat s'ha portat a terme durant tots els divendres del mes d'octubre s'ha portat a terme a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell amb una mitjana de 70 persones de públic assistent que han gaudit de les experiències, anècdotes i curiositats dels viatges que han realitzat diverses taradellencs pels diferents continents. La sessió d'aquest divendres va anar a càrrec d'Irene Torres i Lluís Codina, Anna Puntonet, Rafel Forner, Imma Aniorte, Albert Bargay.

Veure entrada completa
'Dràcula' de Bram Stoker, al Club de Lectura en anglès
Aquest mes de novembre torna el Club de Lectura en anglès a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font

Es tracta d'una activitat que té com a objectiu practicar la llengua anglesa a partir de la lectura d'una novel·la en versió original. Per a l'ocasió s'ha escollit una de les obres més universals de la literatura fantàstica: Dràcula de Bram Stoker. L'autor irlandès va escriure aquesta novel·la l'any 1987 i d'ell se n'han fet diverses adaptacions i també s'ha portat a la gran pantalla.  

Veure entrada completa
El Club de Lectura del mes de novembre llegirà 'Ramona, adéu'
Nova sessió del Club de Lectura a la Biblioteca de Taradell. Aquest mes de novembre llegiran la primera novel·la escrita per Montserrat Roig

Els membres del Club de Lectura de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font es reuniran el dijous 24 de novembre a 2/4 de 8 del vespre per comentar i debatre sobre l'obra Ramona, adéu de Montserrat Roig. Es tracta de la primera novel·la de Roig, que va escriure l'any 1972La història ens és narrada a través de la veu de tres dones -àvia, mare i filla- que, a més del vincle familiar, comparteixen el mateix nom del títol. En aquesta ocasió Joan Brussosa serà l'encarregat de dirigir el Club de Lectura.

Veure entrada completa
Xerrada sobre La Marató de TV3
La 25a edició de La Marató de TV3 es farà el 18 de desembre i es dedicarà a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. 

El 15 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell acollirà una de les xerrades que es faran a diversos indrets de Catalunya amb l'objectiu de donar a conèixer el tema que es tractarà a La Marató i despertar l'esperit solidari envers les persones afectades i les seves famílies. En aquesta ocasió la conferència anirà a càrrec de Joan Ignasi Sugrañes Camprubí.

L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes.

Veure entrada completa
'Fuig, bèstia!', l'Hora del conte amb Mon Mas

El proper dijous, 3 de novembre, a 2/4 de 6 de la tarda, dedicarem l'Hora del Conte de la Biblioteca de Taradell a la Salut Mental. La sessió de contes anirà a càrrec de la rondallaire Mon Mas que presenta l'espectacle Fuig bèstia! per acostar els infants d'una manera entenedora i senzilla, a la problemàtica dels trastorns mentals. L'activitat està recomanada per a nens i nenes a partir de 4 anys.

Veure entrada completa