Exposició de fotografies sobre 'Els Pastorets' a Taradell

Es podrà veure fins al 14 de gener a la planta baixa de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font. 

Diumenge, 08/01/2023

L'Arxiu Fotogràfic de Taradell exposa un centenar de fotografies dels Pastorets a Taradell a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font.

Es tracta d'una selecció d'imatges sobretot dels anys 50, realitzades per Daniel Molsosa, però també de més antigues (anys 40) cedides per diversos taradellencs i taradellenques i també de les darreres representacions que s'han fet al municipi dirigides per Manel Gausa, a finals dels 80.

La mostra es complementa amb una trentena de cartells de representacions teatrals entre el 1925 i el 1960.

Pastorets

Els Pastorets a Taradell

A Taradell hi havia hagut sempre molta afició de teatre i al Centre Catòlic des de sempre s'hi havien representat Els Pastorets.En el seu origen, a l'Edat Mitjana, els Pastorets eren un entremès popular que representava l'adoració de Jesús pels pastors. L'adaptació al teatre que al segle passat van fer diversos escritpors d'aquesta representació religiosa són L'estel de Natzaret, La rosa de Jericó, La llum de l'establia, Els pastors a Betlem o els que Mn. Joan Vilacís va escriure per a la canalla, titulats La forqueta del diable. De tots, els de més èxit i que el públic de Taradell reclamava eren El bressol de Jesús de Serafí Soler Pitarra, coneguts com els Pastorets d'en Garrofa i en Pallanga. Segons Xavier Albert i Joan Brussosa en el llibret Aquest any Pastorets a Taradell "els d'en Pitarra eren més planers i populars, si voleu més directes i atrevits i o tan místics. 

Antoni Gimeno i Emília Bosch en el llibre El teatre a Taradell. Dels origens a 1936 destaquen que "a través dels carteslls que ens han arribat, a Taradell s'han representat diverses obres sobre  els pastorets, però a poc a poc, i a partir de 1930 l'obra de Pitarra és la que més fort arrela en el cor dels taradellencs". Gimeno i Bosch afegeixen que "a partir de la postguerra, aquest són els Pastorets de cada Nadal. Tots els actors que hem entrevistat parlen d'Els pastorets d'en Garrofa i en Pallanga com els de tota la vida".

Segons el mateix Albert i Brussosa "Els Pastorets, aquí a Taradell, es feien bé. Tenien anomenada i eren coneguts: venien gent de Malla, de Vilalleons, de Viladrau, de Seva, i venien a peu i alguns anys amb neu i tot. I és que els Pastorets són un espectacle popular complet i que pot agradar a un públic molt divers". 

Els Pastorets del Centre Catòlic oferien música d'orquestra i cants en directe, la presència de molts i variats personatges i una combinació d'escenes còmiques amb unes altres de més emotives i religioses. També s'ha de tenir en compte la creació artística de decorats, vestuaris, combinació de llums, etc. que anava sempre a càrrec de gent del poble. 

 

Pastorets 2

Pastorets 3