'Terra Baixa' al Club de lectura Llegir el Teatre

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell dedicarà, un any més, un Club de Lectura a una obra de teatre.

Divendres, 27/01/2023

Els membres del Club de Lectura de la Biblioteca tornaran al teatre. La iniciativa es farà durant el mes de gener en el marc de l'activitat Llegir el teatre que pretén impulsar clubs de lectura de textos teatrals a les biblioteques públiques de Catalunya, a partir del treball d'algunes de les principals obres de la temporada del TNC. 

En aquesta edició, els membres del Club de Lectura de la Biblioteca de Taradell llegiran i compartiran l'obra Terra Baixa d'Àngel Guimerà. La sortida al Teatre Nacional de Catalunya serà el dijous 2 de febrer. Abans però, el divendres 27 de gener a les 7 de la tarda compartiran opinions de l'obra en un Club de Lectura coordinat per Anna Fernández.

L'argument

Terra baixa TNC portada llibre

Darrere del crim passional d'en Manelic batega clarament un drama social que, llegit des del segle XXI, anticipa de moltes maneres la història del segle XX. El treballador (Manelic) que s'enfronta a l'amo (Sebastià) per alliberar el seu futur (Marta) és un transsumpte de la lluita de classes i no cal tenir gaire imaginació per veure-hi un origen no gens remot de la Guerra Civil (amb tantes anticipacions com es vulguin: Setmana Tràgica, Trienni Bolxevic, dictadura de Primo de Rivera...). Segur que Guimerà pensava, a la seva manera, en la justícia social, però difícilment podia imaginar un món en el qual es produís la Revolució Russa o l'auge del feixisme i, encara menys, que la confrontació entre aquestes dues forces acabés en una Guerra Mundial devastadora.

Terra Baixa, reconstrucció d'un crim al TNC

Terra Baixa REpartiment foto David Ruano

Àngel Guimerà amb versió de Pablo Ley versiona el text d'Àngel Guimerà sota la direcció de Carme Portaceli en una obra que es podrà veure a la sala gran del TNC.  Pablo Ley converteix el clàssic de Guimerà en un relat detectivesc i un thriller magnífic sobre la lluita de classes. Sense perdre de vista els orígens ni renunciar a l'essència d'aquest text universal, la dramatúrgia de Pablo Ley trasllada Terra baixa al segle XX i hi introdueix dos personatges nous: una periodista i un comissari de policia, en Vinagret. Aquest serà l'encarregat d'investigar un crim: un treballador ha assassinat el seu amo. En Manelic ha matat en Sebastià per alliberar la Marta (i a ell mateix). Una mirada contemporània i trepidant que llisca del drama rural a la tragèdia romàntica per culminar en: «He mort el llop! He mort el llop! He mort el llop!». El crit alliberador de la classe obrera lluitant contra l'opressió. Una història d'intriga i revolta que us deixarà enganxats a la cadira.

Què és Llegir el Teatre?

Els textos teatrals són una font de plaer intel·lectual que sovint val la pena descobrir amb una lectura en privat, per no limitar-lo només a les sensacions immediates produïdes pel vertigen de l'escenari.

Els clubs de lectura Llegir el Teatre volen respondre a una necessitat d'apropar-se al fet teatral des d'una mirada més reposada sobre els textos, que doni eines per entendre i gaudir amb major profunditat els diferents muntatges que posteriorment es podran veure a les sales del teatre, amb la voluntat d'enriquir la relació respecte als espectacles.

Les Biblioteques  i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), amb la col·laboració d'Arola Editors, duen a terme el projecte 'Llegir el teatre', un cicle de clubs de lectura sobre textos teatrals, que té per objectius:

  •     Millorar la formació dels espectadors de teatre i refinar-ne així la qualitat de la recepció del fet teatral
  •     Donar suport a les biblioteques públiques de Catalunya per al desenvolupament de clubs de lectura de teatre de qualitat
  •     Impulsar l'edició de textos teatrals
  •     Incrementar els fons sobre teatre de les biblioteques públiques de Catalunya