Biblionotícies

Viu el dia a dia de la teva biblioteca!

Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil

El dia 2 d'Abril es commemora l'aniversari del naixement de Hans Christian Andersen i és també el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil. 

02/04/2020

La gran obra de l'escriptor danès va marcar un punt d'inflexió en la història de la literatura infantil i és un clàssic del gènere.

Un dels trets principals dels relats d'Andersen és la mirada irònica sobre la realitat. Una arma molt valuosa per poder alimentar una distància crítica que permet reflexionar sobre els grans valors humans a partir d'històries aparentment petites.

Continua llegint...
L'Abril Poètic 2020, des de casa

A l'Abril, a la Biblioteca, és poesia, i durant tot el mes us hem preparat diverses propostes virtuals.

31/03/2020

Amb el nom d' #AbrilPoèticConfinat, des de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell, omplirà de poesia les Xarxes Socials durant els 30 dies del mes d'abril. 

Des de l'any 2005, cada mes d'abril, la Biblioteca acull l'exposició Abril Poètic amb poemes de diversos poetes taradellencs i poetesses taradellenques amb l'objectiu de difondre la producció poètica dels autors locals. Aquest any, l'exposició serà virtual i cada dia es podrà veure un poema a les xarxes socials de la Biblioteca (Facebook, Instagram i Twitter). Enguany els participants són: Lídia Arimany, Àngels Barnadas, Carme Bayot, Rosa Codina, Eloi Creus, Frederic Jané, Lola Hosta, Lluís Mauri, Glòria Pons, Jesús Ramos, Mercè Romeu, Rita Sañé, Maria Sellés i Miquel Vivet.

Continua llegint...
La Biblioteca de Taradell es manté tancada fins a nou avís

El teletreball permet seguir realitzant aquelles tasques i responsabilitats de caire intern.

27/03/2020

El passat 13 de març la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell, com la resta d'equipaments culturals, socials i educatius del municipi, van haver de tancar les seves portes a causa del COVID-19 per evitar la seva propagació i garantir la seguretat i salut tant de les persones usuàries com de les seves treballadores. El tancament inicial era de 15 dies però davant la situació actual, l'obertura de l'equipament s'ha posposat fins a nou avís. 

Continua llegint...
CARTA: Tristesa sobre tristesa

Nota de plany i agraïment en la mort de dos amics

26/03/2020

En temps del maleït coronavirus, que no de coronavirus, hem perdut molt seguides, sense ni tan sols tenir el temps de fer-ne el dol per separat, dues persones molt estimades que estaven estretament vinculades a la nostra Biblioteca: en Josep Miret (18 març) i la Roser Oller de Capell (24 març).  

Eren dos taradellencs d'adopció de luxe. En Josep, natural de Cervera, residia al poble des de l'any 1994, i la Roser, que era de Barcelona, hi havia passat tots els estius de la seva vida. L'un i l'altra s'estimaven molt Taradell i participaven activament del batec associatiu i cultural de la vila. Els separaven més de trenta anys, però compartien el somriure fàcil, el tarannà generós, la sensibilitat artística i el compromís infatigable envers la llengua, la cultura i la llibertat de Catalunya.

Continua llegint...
Els serveis virtuals de les biblioteques, a l’abast de tothom

Si ets resident a Catalunya i no tens carnet de les biblioteques, ara tu també pots accedir als serveis virtuals de les biblioteques.

24/03/2020

A partir d'aquest dilluns, la Diputuació de Barcelona ha obert els serveis virtuals de les biblioteques a tothom. Es tracta de la plataforma de préstec digital eBiblio Catalunya, amb accés a llibres, pel·lícules i revistes; les bases de dades Naxos Music Library, amb un ampli repertori musical sobretot del gènere clàssic, l'In-edit TV, amb documentals musicals, així com els audiollibres o l'hemeroteca de La Vanguardia, per destacar-ne alguns.

Continua llegint...
Tornen 'Els Vespres Malgastats' a les Biblioteques d'Osona <br><strong>AJORNAT</strong>

La Biblioteca de Taradell participa, per tercer anys consecutiu, al cicle de poesia catalana contemporània i art visual. 

24/03/2020

La setmana passada, a la Biblioteca Municipal de Manlleu - BBVA va començar la tercera edició d'Els Vespres Malgastats, una activitat organitzada per les Biblioteques públiques d'Osona amb l'objectiu de fer present i accessible la poesia a la comarca i descentralitzar-la de Barcelona. 

Continua llegint...
NOVA DATA El Premi Literari Solstici recupera la categoria de Joves i augmenta la dotació econòmica
22/03/2020

El Premi Literari Solstici arriba a la majoria d'edat i ho fa amb diverses novetats. Una d'elles és la recuperació de la categoria de Joves, d'entre 13 i 17 anys. D'aquesta manera s'afegeix a la categoria A o premi Infantil Jordi Capell, oberta a nens i nenes fins a 12 anys i la C, a partir de 18 anys. Una altra de les novetats és l'augment de la dotació econòmica en la categoria C, amb 500 euros pel primer premi tant de prosa com de poesia i de 300, pels segons premis de les dues modalitats. El premi de les categories A i B serà un lot de llibres pels primers classificats. També presenta novetats el jurat, amb dues noves incorporacions: Marta Ramírez i Baró i Aniol Florensa i Tort seran els encarregats de decidir el veredicte juntament amb Carme Bayot i Puig, Rosa Codina i Costa, Montse Morcillo i Vivet, Jesús Ramos i Santiago, Àlex Riera González i Lluís Rovira Masnou. L'acte de lliurament de premis serà, en una data per determinar, a la tardor a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell. 

21 de març, Dia Mundial de la Poesia

L'any 1999 la Conferència General de la UNESCO va proclamar el 21 de març Dia Mundial de la Poesia.

19/03/2020

Per celebrar-ho, des de l'any 2008 la Institució de les Lletres Catalanes promociona aquesta celebració a les terres de parla catalana amb l'organització de diferents accions presencials i/o a través de la xarxa amb l'objectiu de difondre el fet poètic: des de lectures de poemes fins a l'edició d'un opuscle commemoratiu que conté un poema creat especialment per a l'ocasió, original en llengua catalana i traduït a diverses llengües.

Continua llegint...
Juga al Trivial de Taradell

Ets una bona taradellenca? Ets un bon taradellenc? Et posem a prova!

17/03/2020

Des de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font i de l'Arxiu Fotogràfic hem creat 'El trival de Taradell'. Es tracta d'un joc que es penjarà a les històries de l'Instagram de la Biblioteca (@bibliotaradell) amb l'objectiu de divulgar i ampliar el coneixement de Taradell en tots els seus aspectes. Hi haurà preguntes sobre història, espai físic, actualitat, literatura, esports, entitats, llegendes i tradicions del municipi. 

La temàtica és molt variada i s'ha intentat que hi hagi diferents graus de dificultat: així hi ha preguntes que sabran especialment els més grans, d'altres que les sabran els més petits, d'altres que les sabrà tothom i d'altres que potser no les sabrà ningú. D'aquesta manera s'estableix un feed-back intergeneracional que pot resultar molt interessant.

Continua llegint...
Dia de la Poesia Catalana a Internet

Aquest dimarts, 17 de març, se celebra el Dia de la Poesia Catalana a Internet

15/03/2020

Des de la Biblioteca de Taradell ens afegim a la celebració del Dia de la Poesia Catalana a Internet, una iniciativa del portal de literatura catalana a Internet, LletrA, que vol fer visible a la xarxa la qualitat i la vitalitat de la poesia en català, i mostrar com n'és de valorada i estimada per les seves lectores i lectors. La iniciativa va sortir el 2011 i des de llavors, cada 17 de març es fa una crida a emplenar la xarxa de versos catalans.

Com participar-hi?

Continua llegint...
twitter