Biblionotícies

Viu el dia a dia de la teva biblioteca!
Nou Laboratori de Lectura: Camins i laberints

El proper dimarts, 15 d'octubre, a la sala Infantil de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell es farà un nou Laboratori de Lectura. Amb el nom de Camins i laberints, les famílies participants hauran de seguir un laberint literari amb cinc camins diferents que tindran, per tant, cinc sortides. Al final hi trobaran una selecció de llibres relacionats amb els camins: arquitectònics, cinematogràfics, naturals, somiats i sobretot, literaris perquè la lectura és un camí que ens porta a la imaginació, a descobrir nous mons i en definitiva, a fer nous aprenentatges.

Veure entrada completa
Les lectures de batxillerat a l’eBiblio

A la plataforma digital hi podràs trobar algunes de les lectures obligatòries de batxillerat. 

La plataforma de préstec digital eBiblio Catalunya ha incorporat recentment al seu catàleg divuit títols de lectures de batxillerat en edició digital per complementar la col·lecció física de les biblioteques i contribuir a donar resposta a aquesta necessitat puntual de lectura dels estudiants.

En aquesta primera fase s'han adquirit vint-i-cinc llicències de cada títol que es podran incrementar de manera ràpida si se'n produeix una gran demanda. Per donar més visibilitat a aquestes noves adquisicions, s'ha creat a la pàgina principal d'eBiblio un aparador, Lectures de batxillerat, que recull tots els títols adquirits.

Veure entrada completa
'La professió del pare' de Sorj Chalandon, al Club de Lectura del mes d'octubre

El dia 10 d'octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental i les biblioteques d'Osona s'hi adhereixen organitzant, durant el mes d'octubre i en col·laboració amb Osonament, un conjunt d'actes que pretenen donar a conèixer la problemàtica dels trastorns mentals.

Enguany el Club de Lectura, que és conjunt amb totes les Biblioteques d'Osona, es farà a Taradell. L'acte, conduït per Biel Barnils serà el 24 d'octubre a 2/4 de 8 del vespre i el llibre que es comentarà i debatrà serà La professió del pare de Sorj Chalandon. Es tracta d'una novel·la inspirada en pròpia infantesa de l'autor. Chalandon relata de manera colpidora com la fantasia del nen que va ser fou estalonada pels deliris patològics del seu pare. Escrita amb una gran sobrietat i a cor obert, aquesta obra explora com la malaltia pot adulterar l'amor d'un pare pel seu fill i com l'adult pot destruir la fragilitat del nen, com el pot deixar a l'empara d'un món tant versemblant com incomprensible.

Veure entrada completa
L'Arxiu Fotogràfic mostra un centenar de fotografies dels primers anys de l'Esbart Sant Genís

L'exposició es podrà veure a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font durant tot el mes d'octubre.

La Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic està dedicada a l'Esbart Sant Genís de Taradell, sobretot a la segona etapa que arrenca el 1977.

Des de l'Arxiu Fotogràfic i amb motiu d'aquesta mostra ha volgut recuperar algunes de les primeres imatges que es té constància de persones del poble ballant ballets, inclús abans de la fundació de l'Esbart, quan una colla d'amics s'agrupaven per ballar per Sant Sebastià o més endavant, per la Festa dels Avis, en el primers homenatges a la Vellesa.

Veure entrada completa
La segona edició del llibre 'Costa i Font. De cultura industrial a fàbriques de cultura' ja és una realitat

El llibre, editat per l'Ajuntament de Taradell, ja es pot comprar a les llibreries del municipi. 

Després que els 150 exemplars de la primera edició del llibre Costa i Font. De cultura industrial a fàbriques de cultura s'exhaurissin, des d'aquest dimarts ja es pot comprar la segona edició del llibre escrit per Laia Miralpeix. Els exemplars es poden adquirir a les llibreries de Taradell, l'Estudi i El Guixarot, per 15 euros. 

La presentació del llibre, coincidint amb el 20è aniversari del Centre Cultural Costa i Font, es va fer el 26 d'agost i davant la bona rebuda que va tenir entre la població de Taradell, des de la regidora de Cultura, encapçalada per Míriam Martínez va decidir realitzar una segona edició de 100 exemplars perquè l'obra arribi a tothom qui hi estigui interessat.

Veure entrada completa
La Mosta Internacional de Cinema Etnogràfic 2019 està dedicada a l'Esbart Sant Genís

Es podrà veure dijous a partir de 2/4 de 8 del vespre a la Biblioteca de Taradell

Unes imatges de l'any 1957 serà la prèvia de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic que per quart any arriba a Taradell. Aquestes imatges de la primera ballada de l'Esbart Sant Genís donaran pas a unes altres gravades vint anys després quan l'Esbart Sant Genís de Taradell va encetar la segona etapa. La mostra recordarà els inicis però sobretot servirà per reviure el resorgiment de l'entitat taradellenca el 1977, quan un grup d'exdansaires van tornar a ballar per la festa major, una ballada que va servir per recuperar l'Esbart.

Veure entrada completa
Hora del conte dedicada a la Salut Mental amb Lídia Clúa

Es farà el dimecres, 9 d'octubre, a 2/4 de 6 de la tarda. 

El dia 10 d'octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental i les biblioteques d'Osona s'hi adhereixen organitzant, durant el mes d'octubre i en col·laboració amb Osonament, un conjunt d'actes que pretenen donar a conèixer la problemàtica dels trastorns mentals.

Una de les activitats que es farà és l'Hora del conte que enguany anirà a càrrec de Lídia Clúa. La rondallaire serà el dimecres 9 d'octubre a la Biblioteca de Taradell, a partir de 2/4 de 6 de la tarda per explicar R.A.R.A, un conte que ha escrit i que explicarà per a l'ocasió:

Les rutines són importants per ELLA, molt importants. Però un dia se li trenca la jugada, i ara què? No pot continuar... Mira que és rara... Per sort ELL és el seu millor amic i l'ajudarà, però resulta que sense saber-ho ELL també té les seves rareses. No serà que tots plegats som una mica raros?

Veure entrada completa
Finalitza la 6a edició del projecte 'De biblioteca a biblioteca, de país a país'

Durant gairebé set mesos, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell ha realitzat una quinzena d'activitats relacionades amb el Nepal.

Una vetllada gastronòmica i musical va servir, aquest divendres, per tancar la 6a edició del projecte De biblioteca a bibioteca, de país a país que en aquesta edició s'ha dedicat al Nepal. Durant la cloenda, Eva Leucó, directora de la Biblioteca, va destacar que "durant aquest temps, hem pogut conèixer la cultura xerpa, d'on prové una comunitat molt nombrosa de veïns de Taradell molt apreciats". El projecte s'ha compartit amb la Kathmandu Valley Public Library i ha comptat amb la col·laboració de l'Associació Options Catalunya Nepal i amb la comunitat nepalesa de Taradell.

Veure entrada completa
L’Arxiu Fotogràfic de Taradell incorpora el Fons Pere Papell

El proper 11 d'octubre a 2/4 de 8 del vespre a la Biblioteca es farà la presentació de l'Arxiu Fotogràfic Pere Papell a càrrec de la família i una xerrada sobre tècnica fotogràfica amb Manel Serrano. Tot seguit s'inaugurarà l'exposició que es podrà veure a Can Costa, amb una trentena de fotografies de Pere Papell.  

Es tracta d'una material fotogràfic de gran importància pel valor històric i social del fons ja  que ens mostra imatges quotidianes de Taradell entre els anys 1950 i 1990. Unes imatges d'un temps que ja és història i que constitueix un valuós testimoni gràfic de l'evolució del poble a través de la mirada d'un taradellenc com era en Pere Papell, un gran narrador visual.

L'arxiu fotogràfic Pere Papell i Puig va ingressar a l'Arxiu Fotogràfic de Taradell mitjançant un conveni de cessió entre els hereus del fotògraf: la seva dona, Carme Coma i Boixó i els seus dos fills, Rosa i Pere Papell i Coma i l'Ajuntament de Taradell.

Veure entrada completa
El cantant de Txarango presentarà a Taradell el seu projecte humanitari amb el Nepal

Estarà acompanyat d'Indira Ranamagar i Jordi Imbert. 

Alguer Miquel, cantant de Txarango, serà aquest dilluns a 2/4 de 8 del vespre a la Biblioteca de Taradell. El músic, allunyat temporalment dels escenaris mentre està gestant el seu nou treball amb el grup, es troba actualment immers en projectes humanitaris. I precisament, Miquel tornarà a Taradell per presentar Som Terra, les experiències d'un viatge que va viure aquest mes de febrer al Nepal acompanyant a Indira Ranamagar i la seva lluita per canviar el món, tot sent testimoni de la vida als orfenats, escoles però també presons del país. 

Veure entrada completa