Biblionotícies

Viu el dia a dia de la teva biblioteca!
Els monuments de Taradell en una exposició de l'Arxiu Fotogràfic
L'Arxiu Fotogràfic de Taradell exposa, aquests dies a l'entrada principal del Centre Cultural Costa i Font, una mostra de fotografies sobre els monuments de Taradell.

Es tracta d'una vuitanta d'imatges sobre els 17 monuments, escultures i monòlits de Taradell amb motiu del 40 aniversari de L'Atlàntida, una obra de Josep Ricart i Maimir que es va començar a gestar l'estiu del 1978 quan l'Ajuntament de Taradell va acordar dedicar un monument a Mn. Cinto Verdaguer amb motiu del centenari de la seva obra, L'Atlàntida. En la mateixa acta municipal es diu que s'ubicarà a la plaça Espanya (més endavant plaça Osona) i actualment plaça de L'Atlàntida, a l'avinguda de Mossèn Cinto Verdaguer. I s'encarrega l'obra a l'escultor Josep Ricart i Maimir (Taradell, 1925). És el monument més complet que ha fet l'escultor a Taradell i, com en moltes d'elles, va comptar amb la col·laboració del mestre d'obres Joan Coll i González.

Veure entrada completa
Els divendres del mes d'octubre torna el cicle Taradellencs pel món a la Biblioteca
Gerard Roma, Montse García, Joan Carles Abella i Albert Ledesma seran els protagonistes del cicle Taradellencs del món, els divendres del més d'octubre a la Biblioteca. 

El 5 d'octubre arrencarà la setzena edició del cicle Taradellencs pel món, una activitat que va néixer l'any 2003 amb l'objectiu de difondre el fons de Senderisme, excursionisme i viatge de la biblioteca i alhora donar l'oportunitat als viatgers taradellencs de compartir la seva experiència viatgera. Enguany es faran tres projeccions i també es podrà veure una exposició de fotografies dels viatges.

Veure entrada completa
'Moments del CAU', a la mostra Internacional de Cinema Etnogràfic
Per tercer any consecutiu l'Arxiu Fotogràfic Taradell juntament amb el Grup de Recerca Local i l'Arxiu Fotogràfic participarà a la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. 
Amb el nom de Moments del CAU, la sessió que es portarà a terme el dijous 25 de maig a les 8 del vespre a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, estarà dedicada a l'Agrupament Escolta Rocaguinarda. Es tracta d'una projecció de 20 minuts en la qual es reviuran algunes de les activitats d'aquesta entitat taradellenca d'educació i lleure formada per joves que van iniciar la seva activitat a principis dels anys 60. La sessió mostrarà imatges d'algunes de les activitats organitzades pel Cau a través d'unes filmacions de Joan Serra que es complementaran amb fotografies de l'Arxiu Fotogràfic cedides per Josep Güell i el mateix Agrupament Escolta Rocaguinarda. No es tracta d'un documental en la qual s'explica la història de l'entitat taradellenca sinó que és una projecció per reviure i recordar alguns dels moments viscuts pels escoltes taradellencs.
Veure entrada completa
'La solitud dels nombres primers' al Club de Lectura dedicat a la Salut Mental
Amb l'objectiu de lluitar contra l'estigma de les malalties mentals, tractar el tema amb naturalitat i propiciar el contacte entre persones que tenen aquests trastorns i la resta de la comunitat, des de fa uns anys les Biblioteques d'Osona fan un Club de Lectura conjunt sobre Salut Mental. 

Es tracta d'un club de lectura a nivell comarcal sobre un llibre que tracta algun dels diversos aspectes relacionats amb la salut mental. Durant tots aquests anys s'han tractat aspectes tan diversos com: els trastorns alimentaris, l'autisme, l'assetjament escolar i les addiccions, entre altres. Enguany el llibre escollit és La solitud dels nombres pirmers de Paolo Giordano que es comentarà i debatrà el 25 d'octubre a la Biblioteca Joan Triadú de Vic a partir de 2/4 de 8 del vespre. La sessió estarà conduïda per Biel Barnils, escriptor i poeta i Susana Montalbán, psicòloga de la Llar-residència de Salut Mental de Manlleu. Per inscripcions i reserves de llibres us podeu adreçar al taulell de préstec de la Biblioteca de Taradell.

Veure entrada completa
Mostra 'Bio' a la Biblioteca de Taradell
Del 20 al 28 d'octubre se celebra la Setmana Bio per l'alimentació ecològica. 

A tot el territori català s'han programat diverses activitats amb l'objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població. Entre aquestes hi ha visites a pagesos, ramaders, elaboradors de productes ecològics però també activitats a comerços com presentacions, tastets promocions i tallers, xerrades per a la divulgació i activitats a les escoles. 

A la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell hem seleccionat una mostra de llibres que tractes el tema de l'alimentació ecològica que trobaràs davant del taulell de préstec. 

Accedeix a la versió íntegra de La Vanguardia del darrer any
Sabies que amb el carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals pots consultar els exemplars complets de l'últim any de La Vanguardia?

Per consultar aquesta base de dades i accedir a la versió en paper, català i castellà t'has de validar amb el carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals. També pots llegir els suplements setmanals, descarregar-los i imprimir-los. Estiguis al dia de tot el que passa al teu voltant. L'accés validat permet la consulta dels darrers 30 dies que són de pagament. 

La Vanguardia té una versió oberta a tot el món que inclou tots els exemplars des del 1981 exceptuan el darrer mes. 

 

 

Presentació del llibre ‘Comerç de poemes. Poemes de Comerç’ i gimcana pels comerços de Taradell
La Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell acollirà aquest dissabte a les 10 del matí la presentació del llibre de Lola Casas, amb il·lustracions de Gibet Ramon, 'Comerç de poemes. Poemes de comerç'.

Aquests dies a Taradell hi ha en marxa una nova activitat per a nens i nenes de 8 a 12 anys. Es tracta de recórrer els comerços per llegir-ne els poemes que una seixantena d´ells tenen exposats en els seus aparadors. És la preparació ideal per la gimcana que es farà el dissabte 20 d'octubre entre les 11 del matí i la 1 del migdia. D´aquesta manera, es fomenta la lectura de poesia i, alhora, es genera circulació de persones per l'eix comercial del poble. Els versos són de la poetessa mataronina Lola Casas, que col·labora desinteressadament en aquesta iniciativa, i són personalitzats per a cada establiment en funció del producte que ven. Els acompanya una il·lustració de Gibet Ramon. 

Veure entrada completa
Concurs d'Instagram dedicat a la Salut Mental
Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental les Biblioteques d'Osona han engegat un concurs d'Instagram.

Penja una foto amb un llibre que tracti el tema de la salut mental i etiqueta-la amb el hashtag #llegimsalutmental. Segueix a @bibliotequesosona i@osonament. Cal penjar la foto en el període de l'1 al 14 d'octubre.

El dilluns 22 d'octubre es farà públic el guanyador a través del compte d'Instagram de les Biblioteques d'Osona.


El premi són 2 entrades gentilesa dels Teatrets d'Osona (Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà i Tona) i es lliurarà el dijous 25 d'octubre a les 19.30 h. a la Biblioteca de Vic a la trobada del Club de lectura de Salut mental de les Biblioteques d'Osona.

Veure entrada completa
Hora del conte d'octubre dedicada a la Salut Mental: 'Qui canta els seus mals espanta' amb Marta Esmarats
Les biblioteques d'Osona, amb el lema Sumem salut mental, han preparat diverses activitats durant el mes d'octubre per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental.

Una d'elles serà l'Hora del Conte que a Taradell es farà el 9 d'octubre a partir de 2/4 de 6 de la tarda. S'anomena Qui canta els seus mals espanta i anirà a càrrec de Marta Esmarats. Es tracta d'un espectacle de titelles per a nens i nenes a partir de 5 anys que tracta el tema de les pors infantils: La por, la podríem expulsar amb un crit ben alt i fort? En aquesta història l'escoltarem plena d'onomatopeies, la mirarem a la cara i potser la farem ballar. Qui carai hi ha a sota del llit? I a dins la foscor de l'armari i a darrere de les cortines de la banyera? I al bosc, qui s'hi amaga? La por és un monstre? Tinc el cos que em tremola, la veu que em trontolla i el cap que no para d'imaginar… potser que em posi a cantar.  

Inscripcions obertes per l'edició de tardor d'El Racó d'en Tià
Les inscripcions per l'edició de tardor d'El Racó d'en Tià ja es poden fer a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font o a les oficines de l'Ajuntament de Taradell fins al 28 de setembre. 

Durant els mesos d'octubre, novembre i desembre tornarà a la Biblioteca de Taradell El Racó d'en Tià, un espai de trobada per a les famílies que està adreçat a mares i pares amb fills de 0 a 3 anys i pensat per a infants que no vagin a l'escola bressol. Aquesta vuitena edició començarà el 3 d'octubre i com és habitual es portarà a terme a la Sala Infantil de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font entre les 10 del matí i les 12 del migdia.

Veure entrada completa