La Xocolatada

La xocolatada és un dels actes més tradicionals de la festa de Sant Sebastià. Sempre s'ha servit al tram de baix, primer al costat de Can Non; més tard a davant del Sant de la casa número 17 i en els darrers anys al garatge de la mateixa casa del número 17.

Xocolatada festa Sant Sebastià
Xocolatada

És el primer acte del dia 20, dia del patró. Es comença a servir al voltant de les 10 del matí i la cua, formada per petits i grans, sol arribar a l'alçada de la plaça de les Eres. La xocolata s'acompanya amb un tall de coca.

Xocolatada
Xocolatada del Carrer Sant SebastiàArxiu 55 005

Tradicionalment la xocolata la feien les veïnes del carrer. Totes les cases en feien i les dones es llevaven al voltant de les 5 del matí per començar-ho a preparar. La Magdalena de Can Ton era la que s'encarregava de posar  tots els ingredients a cada olla i repartir-la entre les veïnes que les posaven al foc. Una tasca que ara realitza la Mercè Casassas.  Un dels secrets que encara perdura és que, un cop la xocolata està cuita, s'hi ha de posar un pot de llet condensada.

Xocolatada Sant Sebastià
Xocolatada del Carrer Sant SebastiàArxiu 67 03

 

Al llarg de tots aquests anys, la xocolatada és l'acte que s'ha mantingut més del què havia estat la festa del carrer Sant Sebastià. I és que anar cada 20 de gener al carrer Sant Sebastià amb la tassa s'ha convertit en tot un ritual.

Xocolatada de la Festa de Sant Sebastià
Xocolatada

Aquest 2016 es van lliurar 180 coques de forner i es van repartir uns 160 litres de xocolata. Com a novetat, aquest any, es va fer coca i xocolata apte per a celíacs. 

Repartint coca i xocolata
Xocolatada del C Sant SebastiàIMG 4231 (538)