Les Atxes de barballó

La tradició de les atxes de barballó és un reportatge elaborat pel Grup de Recerca Local durant el 2016 en en el qual es compta amb el testimoni d'una vintena de veïns de Taradell, alguns d'ells ja traspassats i que s'han recuperat gràcies a les entrevistes que des del 2009 estem fent des del Grup de Recerca. Es tracta de Teresa Bigas, Josep Blanch, Concepció Bou, Felisa Carrera, Josep Codina, Jaume Miralpeix, Albert Molist, Ramon Montaña, Núria Oliver, Candi Peipoch, Carme Pratdesaba, Josep Puig, Magí Reig, Andreu Sañé, Dolors Sánchez, Teresa Serra, Nazari Serrat, Dolors Tarrats, Frederic Vila i Ramona Vilardell.

També es va parlar amb Manel Carrera, autor del llibre Calendari de festes de foc que contextualitza la tradició de les atxes i la cavalcada de Reis dins les festes amb foc de Catalunya; s'explica com es fa una atxa i també com entitats, persones  i les escoles de Taradell han treballat i treballen perquè aquest costum no es perdi. Es tracta dels tallers que Jaume Freixas, Rosa Codina i Ramon Montaña han fet a les tres escoles del municipi, l'escola Sant Genís i Santa Agnès, Les Pinediques i El Gurri després d'una iniciativa de fa nou anys de la regidora d'Ensenyament, Rosa Papell, així com també s'ha parlat amb exmembres i excaps de l'Agrupament Rocaguinarda, el CAU, com Joan Serra, Imma Cabanas, Gerard Paredes, Antònia Victòri i Jordi Freixas. L'audiovisual es complementa amb el testimoni de l'Andreu Sañé, un taradellenc que cada any fa un centenar d'atxes i amb les puntualitzacions tècnics del biòleg Jordi Baucells.

No es tracta d'un reportatge sobre la cavalcada ni la festa de Reis sinó sobre la tradició de les atxes i és el nostre granet de sorra perquè aquesta tradició, aquest ambient màgic que fa el foc, el fum i l'olor de les atxes segueixi durant molts anys més”. El documental es complementa amb imatges de l'Arxiu Fotogràfic de Taradell i també d'altres persones de Taradell que les han cedit per a l'ocasió, com Quim Barfull, Maria Godayol i Míriam Martínez.

El reportatge es va estrenar el 21 de gener del 2017 en el marc de l'acte anual que el Grup de Recerca va fer sobre les atxes de barballó.