La Matança del porc

 

El Grup de Recerca Local de Taradell va presentar, coincidint amb la Festa dels Tonis de Taradell de l'any 2014, el  reportatge històric de 14 minuts de durada La Matança del porc a Taradell, que mostra com es feia la matança del porc antigament a les cases de pagès del municipi.

Es tractava d'una col·laboració amb la Comissió dels Tonis de Taradell que enguany centrava la seva festa en aquesta temàtica.

A través d'entrevistes fetes a la gent gran de pagès, a matadors, mocaderes, carnissers i veterinaris i acompanyades per imatges antigues, s'explica la diada de la matança una tradició molt arrelada a la cultura rural catalana i que suposava, un motiu de festa però també la manera d'omplir el rebost per passar l'hivern.

Matança porc

Per realitzar aquest audiovisual es van utilitzar fragments de nou entrevistes, de les quals vuit havien estat fetes el mateix any i una es va fer el 2009 a la Concepció Bou. La resta d'entrevistats van ser Jaume Mundó, Pere Muntal Capdevila, Ramon Muntal Riera, Miquel Puig, Nazari Serrat, Concepció Serrat i Lluís Vila. A més, el reportatge anava acompanyat de fotografies sobre antigues matances que ens van fer arribar a l'arxiu a través del Taller de Fotografia Històrica on aquest any es demanaven fotografies sobre la matança del porc i del qual es van recollir més d'un centenar d'imatges.

Mira el documental

La introducció que es va utilitzar per presentar el vídeo és un text de Pere Grañen, un apotecari de Barcelona que va ser un dels primers estiuejants del poble i que en un volum de les seves memòries explica la impressió que li va causar veure una matança del porc. La veu en off del text li va posar en Francesc Alaiza, un noi de Barcelona que també és un estiuejant.

La matança del porc, un dels eixos de la Festa dels Tonis