El concurs de grills a Taradell

El 21 de gener de 2023 el Grup de Recerca Local de Taradell va presentar el documental El concurs de grills en el qual s'explica la història d'aquest concurs taradellenc des dels seus orígens (el 1946) i fins el 2017, darrer any que es va fer a través dels testimoni de 17 persones que havien organitzat i/o col·laborat en la concurs de grills: Hermínia Algilaga, Lluís Autonell, Josep Codina, Jordi Freixas, Maria Godayol, Fàtima Izquierdo, Maria Miralpeix, Ramon Montaña, Antoni Morcillo, Gerard Paredes, Toni Pérez Josep Riera Coll, Mercè Romeu, Jaume Sañé, Joan Serra, Salvador Solagran i Antònia Victori.

Al llarg dels 30 minuts de durada també es parla de com es caçen els grills i del perquè (o què vol dir) ser de la 'P'. 

La història del concurs de grills

El primer concurs de grills de Taradell es va celebar el 23 de juny de 1946 i estava organitzat per la colla de l'enciam, un grup d'homes que realitzaven diverses activitats pel poble. En aquest grup hi havia Mn. Ramon Vidal i Pietx que va ser qui va proposar de fer la Festa del Grill ja que l'havia vist fer en la seva etapa al seminari. Les tres primeres edicions es va fer al pati de la Rectoria. Després es va traslladar al Pla de Marenga ja amb Mn. Jaume Mugosa i el grup  d'Acció Catòlica al capdavant. Coincidint en aquesta nova etapa del Concurs de Grills, es va incorporar als jocs de cucanya a la festa. Durant la dècada dels 50, el concurs de grills era tot un esdeveniment. El Pla de Marenga s'omplia de taradellencs i taradellenques, tant dels que hi participaven com dels que simplement ho anaven a veure. Com a novetat, l'any 1959 hi va actuar l'esbart Sant Genís, que feia pocs mesos que s'havia format, amb tres peces de balls de bastons dirigides per Joan Presgué mentre que Andreu Ramírez va tocar el clarinet.

Concurs de Grills - FOTO Daniel Molsosa

Entre el 1962 i el 1971 el concurs es va deixar de fer. No va ser fins al 1972 quan, una colla de joves que havien format de nou l'Agrupament Escolta Rocaguinarda, el van tornar a engegar seguint practicament el mateix sistema que s'havia fet servir fins al moment. El lloc també era el Pla de Marenga i durant els primers anys comptava amb molta participació. 

A finals dels anys 70, al concurs de grills se li va afegir el de cargols. I el 1987 s'hi va afegir el concurs de salts de granotes, tot i que aquest no va arrelar tant. Per diversos motius, entre els quals hi ha el final de l'Agrupament, els tres concursos es van deixar de fer. L'any 2017 un grup d'excaps el van voler recuperar. La iniciativa però només va durar aquell any.