Mingo Poiós

Domènec Vallmitjana i Casals, conegut com a «Mingo Poiós», va ser un personatge molt popular al nostre poble. Va néixer a Taradell el dia 1 d'Octubre de 1879 a Can Cantó. Va formar part de l'Orquestra Els Lluïsos, creada l'any 1876, de 1903 fins a 1905 segons la documentació de l'Arxiu dels Lluïsos.

Diumenge, 28/08/2016

Fotografia Mingo Poiós

El Grup de Recerca Local de Taradell ha volgut recuperar la història de Domènec Vallmitjana Casals, conegut popularment com a "Mingo Poiós" a través del testimoni de diferents taradellencs que el van conèixer i que avui en dia encara es recorden d'ell. I ho ha fet a través d'un documental anomenat Mingo Poiós, de personatge popular a personatge de llegenda. 

Concretament s'han entrevistat a set persones (Jaume Caralt, Antoni Casassas, Maria Freixas, Lluís Reig, Dolors Sánchez i Concepció Riera); s'ha aprofitat el testimoni d'Octavi Santigosa en una entrevista realitzada pel GRLT l'any 2010 i s'han utilitzat els testimonis escrits de Pere Codina en el llibre Història o resum de la vida d'un home de poble, de Pere Grañen en les Memòries de Pere Grañen, uns textos que conserva la família de Marcelina Serra, un text de Mn. Antoni Pladevall publicat a la Revista Taradell l'any 1976, les llibretes de l'Orquestra Lluïsos on hi ha anotades les audicions que feien cada any i el nom dels músics així com també s'ha pogut recuperar des de l'Arxiu Municipal la seva partida de naixement i de defunció.

L'audiovisual es complementa amb l' única fotografia que es conserva d'ell, imatges de dos quadres on hi apareix en Mingo pintats per Joan Casanovas cedits per Antoni Pladevall i Ramon Reig i d'altres fotografies d'indrets on habitualment hi feia vida aquest peculiar personatge.

La presentació del documental es va fer el 26 d'agost de 2016, en el marc de la festa major de Taradell, a la sala del mig del Centre Cultural Costa i Font, a la mitja part de les sardanes-berenar en un acte on també hi van col·laborar l'orquestra Genisenca, que va tocar la sardana Rodamón i l'Agrupació Sardanista de Taradell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A banda del documental també es pot llegir un article sobre aquest personatge llegendari que ha sobreviscut i perdurat a través de varies generacions de taradellencs. Un personatge popular a la seva època, un personatge de llegenda avui en dia. 

 

I un poema, realitzat per Dolors Bigas, el febrer de 2006: 

Poema Mingo

 

 

Documents relacionats

twitter