El batre

El segar i el batre eren dues de les feines de pagès més importants de l'any: era el moment de recollir l'anyada i molta gent hi participava. El reportatge El batre a Taradell es va elaborar el mes de juliol de 2021 amb motiu de la Jornada de Patrimoni que en aquesta primera edició estaven dedicades al món del blat. 

Des del Grup de Recerca Local de Taradell es va elaborar aquest documental de 30 minuts en el que s'explica el procés del batre la collita (separar els cereals de la palla), des del moment de segar en el qual s'havien de fer les garbes i lligar-les amb vencills (un manat de tiges de blat o ordi) passant per la batuda (primer amb animals i més tard amb màquines) fins a l'elaboració del paller en el qual s'hi dipositava la palla per a tot l'any. Era una feina molt laboriosa, es feia a l'estiu -entre finals de juny i principis de juliol-, i hi participava molt gent que s'encarregaven de les diverses tasques d'aquest procés que avui en dia ja ha desaparegut amb l'aparició de les màquines recol·lectores.

A través del testimoni de dotze persones de Taradell s'explica cada una d'aquestes feines i el vocabulari que s'utilitzava: garrot, modolons, desgranador, bollaire, pesador, palleraire o perxera, en són alguns exemples. Per il·lustrar tot aquest procés es compta amb fotografies antigues i vídeos que s'han pogut recuperar per ensenyar com era un dia de batre pels nostres avantpassats. 

Les persones que aporten el seu testimoni són Teresa Bigas, Josep Cantal, Jaume Caralt, Felisa Codina, Assumpció Crusellas, Josep Crusellas, Jaume Miralpeix, Carme Pratdesaba, Ramon Preseguer, Octavi Santigosa, Joan Serra i Maria Solà a través d'entrevistes que va realitzar el Grup de Recerca entre el 2009 i el 2021.