Monument a l’expedició a l’Everest

L'any 1985 Taradell va tocar el sostre del món gràcies a l'expedició catalana que van portar el banderí del Centre Excursionista de Taradell a l'Everest. L'expedició l'encapçalava Conrad Blanch, una persona molt vinculada amb Taradell. Com a homenatge a les persones que formaven part d'aquesta expedició es va aixecar un monument commemoratiu a la plaça de l'Everest.

L'escultor Josep Ricart i Maimir, novament amb la col·laboració del contractista Joan Coll van ser els encarregats de portar-lo a terme. El monument, que es va inaugurar el 16 de novembre de 1985, està format per 15 pedres extretes del Serrat del Ferriol, zona propera a Goitallops.

Catorze d'elles representen cada un dels expedicionaris i l'altra són els xerpes que van ajudar a l'expedició en l'ascens. Les pedres estan col·locades en forma de pinya i, simbolitzen l'ajut necessari per portar endavant una ascensió d'aquestes característiques. L'espai buit entre les pedres forma la silueta de l'home suportant la càrrega de les pedres, símbol de l'esforç.

La pedra que corona el monument porta esculpides les quatre barres símbol de la bandera i triomf de l'expedició. Completen el monument l'escut de Taradell, el del Centre Excursionista i la inscripció: “Taradell, a l'expedició catalana a l'Everest. 1985”. També hi ha una placa amb el nom dels catorze expedicionaris i els xerpes.

 

 

Bibliografia:

MIRALPEIX CRUELLS, JAUME. (2009) Petita història de 16 monuments o monòlits de Taradell (Revista Tonis Taradell). Pàg. 43

Revista Taradell, novembre de 1985

SOLAGRAN PRESEGUER, SALVADOR (2010). Els carrers de Taradell. Editorial Cal Siller,  Pàg. 353

Fotos i/o vídeos relacionats

Monument a l'Everest (3)Monument a l'Everest (5)Monument a l'Everest (7)Monument a l'Everest (9)Monument a l'Everest (2)Monument a l'Everest (2)