La T (escultura al·legòrica a Taradell)

Aquesta escultura es troba a la rotonda que hi ha a la carretera de Vic amb les cruïlles del carrer de l'Era del Tint i la carretera de Viladrau. Està dissenyada i elaborada per Josep Ricart i Maimir i s'hi va col·locar l'any 2000. És una al·legoria de Taradell simbolitzada amb una representació artística de la inicial del poble, la lletra T, però que també té altres símbols: la forma d'una gran taula de pedra representa els orígens prehistòrics de la població, al mateix temps que és una invitació a compartir taula entre tots els vilatans.

L'escultura està treballada amb pedra blanca de la pedrera del Pujol. El cos central o tronc és de base quadrada i cares corbades, té com a coronament una gran pedra plana de perímetre sinuós formant tres cares i des de qualsevol lloc que es miri sempre la cara visible de la T. Segons el disseny inicial de l'escultor, estava previst incloure-hi uns plafons al·lusius als tres símbols de Taradell que són visibles des d'aquest punt: el Castell d'en Boix, la Torre de Don Carles i el Campanar. Els treballs van anar a càrrec, a banda de l'escultor, de l'empresa Xemeneies Ballús i de la Brigada Municipal amb la col·laboració de Joan Coll i González.

La T
La t (3)
La t (2)

 

Bibliografia:

MIRALPEIX CRUELLS, JAUME. (2009) Petita història de 16 monuments o monòlits de Taradell (Revista Tonis Taradell). Pàg. 45

SOLAGRAN PRESEGUER, SALVADOR (2010). Els carrers de Taradell. Editorial Cal Siller,  Pàg. 181