Castell de Taradell a l’onzè centenari

Està situat a una zona molt propera al Castell de Taradell (o Castell d'en Boix). Es va inaugurar el 25 de setembre del 1993 en ocasió als 1.100 anys de la primera notícia documentada de Taradell.  Va ser inaugurat pel llavors president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol i l'alcalde de Taradell, Josep Munmany.

En el monòlit, situat en vertical i d'uns dos metres d'alçada, hi ha una placa commemorativa feta en ferro amb una inscripció que diu: ‘Castell de Taradell – onzè centenari 893-1993'. Entremig també hi ha l'escut de Taradell forjat en ferro.

El primer document que parla de Taradell és del 28 de gener de 893. En ell, el matrimoni anomenat Teudefred i Borrella, venen pel preu de 15 sous, un tros de terra que ells tenien per comprar un lloc anomenat Soccarrados, siutat al comtat d'Osona, in terminio de Taradello. Els altres dos documents que daten del 893 són del 23 de febrer i del 25 d'agost.

Es tracta de dues vendes fetes a un mateix personatge, de nom Bosó, per part de dos matrimonis, Domènec i Quisilda i Ermoari i Farelda. Li van vendre unes terres i una casa que tenien en un indret que es trobava infra fines de castro Taradelense.

 

Bibliografia:

MIRALPEIX CRUELLS, JAUME. (2009) Petita història de 16 monuments o monòlits de Taradell (Revista Tonis Taradell). Pàg. 43

Revista Taradell, novembre de 1993

PLADEVALL I FONT, ANTONI (1993). Onzè Centenari. 893-1993

Fotos i/o vídeos relacionats

Monòlit Castell d'en Boix (6)monòlit Castell d'en Boix (2)Monòlit Castell d'en Boix (2)Monòlit Castell d'en Boix (3)Monòlit Castell d'en Boix (4)