Centre Excursionista Taradell

Dimecres, 11/12/2019

El desembre del 1979 va néixer oficialment el Centre Excursionista de Taradell (CET). Els orígens del CET es remunten a la tardor de l'any 1979. La idea va sorgir de Josep Comas, Pere Roca i Josep Riera i el 9 de novembre van convocar la primera d'una sèrie de reunions que acabarien, abans de finalitzar l'any, amb la fundació de l'entitat. Una de les primeres funcions de la junta del CET va ser la d'adquirir un local. Es va llogar una casa situada al carrer de la Vila anomenada Can Vinus. La secció de muntanya i la d'esquí van ser de les primeres que van sorgir. A finals de l'any 1981 la secció de fotografia també s'incorpora al Centre. Des del Centre Excursionista també es va editar diversos llibres de temàtica local, com el dels molins o el de les Masies de Taradell. També s'han fet restauracions, com la de la tomba de Gasala o les excavacions al Castell d'en Boix, entre moltes d'altres activitats. Totes elles explicades en el Butlletí del Centre Excursionista de Taradell que ha estat la veu de l'entitat des del principi.

Un dels moments més recordats és quan Antoni Sors va portar el banderí del CET al cim de l'Everest. Va ser el 28 d'agost de 1985. La relació entre Conrad Blanch i Taradell venia de molt abans. L'activitat del Centre no ha parat i en el record queden activitats com la Greco Ibèrica. Des del 1985, la nit del 25 al 26 de desembre, es fa la Cavada. I cada any també es porten dos pessebres. Un a les Agudes i un altre al Pirineu. Des del CET s'encarreguen de cuidar i conservar el Sender. El 14 d'abril de 1991 es va inaugurar el PR-C42. El 2008 es va  renovar i es va editar la guia El Sender de Taradell amb la col·laboració d'Antoni Pladevall i Font i Jordi Baucells. Parlar del CET és parlar d'excursions, de senders, de 1714 o de 100 cims. Cada cap de setmana sempre hi ha una o altre sortida per fer. I entremig, les curses de muntanya que es van iniciar amb la cursa del bandoler i continuarien amb diferents propostes del CET L'Enclusa. El Centre Excursionista s'ha adaptat a les necessitats del moment i això ha promogut el naixement de noves seccions. 

Durant aquests 40 anys s'han realitzat moltes més activitats: la botifarrada, la festa del soci, la caminada de la festa major, la Sant Silvestre que arribarà a la desena edició o el cicle de projeccions, que el mes de maig va celebrar la 35a edició, en són alguns exemples. S'ha col·laborat amb entitats i institucions que ho han demanat com la caminada intergeneracional de l'escola Sant Genís, la de l'esclerosis múltiple o el Taradell Camina; s'han passat moment tristos, com la mort de Joan Montaña i més endavant la d'en Josep Camps;  ha nascut l'Escola Esportiva l'Enclusa i s'han fet 40 edicions de la Rupit-Taradell, una marxa 43,5 quilòmetres que va començar el 23 de novembre de 1980. Això sí, la primera es va fer el revés. 

 

La Rupit-Taradell des de dins

Reportatge elaborat en el marc de la 40a edició de la marxa. 

 

twitter