L'Escola de les monges

Als voltants del mes d'abril de 2011  es va saber la notícia que l'edifici que havia estat el convent de les Germanes Dominiques i l'escola de nenes de Taradell s'enderrocaria abans de l'estiu.

Per aquest motiu el Grup de Recerca va decidir que centraria la recerca en aquesta escola i que el mes de gener de 2012 presentaria un DVD explicant la historia de l'edifici i per tant, de l'escola.

Es van entrevistar 37 persones. La majoria d'entrevistes fetes a ex alumnes de l'escola es van fer en grup, de com a màxim 5 persones i agrupades per edats. Es va utilitzar aquest format d'entrevista amb les ex alumnes perquè era una manera de recollir molts testimonis, una per l'altre s'engrescaven i cantaven cançons, es feien memòria, etc. La part negativa d'utilitzar aquest format és que a vegades es trepitgen les veus i no s'entén el que diuen.

Germanes Concepció, Mercè Sala i Visitació. Principis anys 1970
Jugant al pati de l\'escola

També es van realitzar algunes entrevistes individuals a ex alumnes per aprofundir en algun tema concret, com per exemple l' internat, o per aconseguir més informació de persones amb molts records.

Es van entrevistar a quatre monges que havien format part del convent i havien fet de mestres en diferents etapes abans de l' unificació amb l'Acadèmia Sant Genís.

Es  va entrevistar als dos historiadors locals, Mn. Josep Baucells  ens va explicar la història de l'escola, des de l'arribada de les primeres germanes, passant per a la construcció del convent i acabant amb l' unificació amb l'escola parroquial de nois.

Per altre banda, Mn. Antoni Pladevall també ens va explicar alguns aspectes de la història del convent però sobretot ens va parlar de la seva relació amb les "hermanes" ja que ell havia estat el seu sacerdot.

Per últim es va entrevistar al senyor Lluís Rovira, mestre de l'Acadèmia Sant Genís i director fins a la unificació.

Per complementar les entrevistes i obtenir material pel muntatge del DVD, es va fer una crida a la gent del poble perquè ens fessin arribar fotografies antigues de l'escola. La crida va funcionar i ens van portar un total de 36 fotografies.

Façana escola monges
Enderrocament Escola monges

 

L'Audiovisual  L'escola de les monges. Històries viscudes  es va presentar el 21 de gener de 2012 en l'acte que anualment organitza  el Grup de Recerca.Aquest audiovisual és a la venda a la biblioteca.

twitter