Goigs de Sant Joan

Joan 1

La seva festa s'escau el 24 de juny, dia del solstici d'estiu, la gran festa dels Països Catalans, en contraposició al 25 de desembre, solstici d'hivern i naixement de Jesús. L'ermita de Sant Joan del Prat es troba situada prop del mas Colomer i, per aquest motiu, actualment se la coneix també per Sant Joan del Colomer, per trobar-se dins la propietat d'aquest mas i ser la família Colomer la que cuida d'ella i del seu culte. Des de 1877 es troba adscrita a la parròquia de Tona, però pertany al municipi de Taradell. Per aquest motiu podríem dir que els habitants del mas naixien a Taradell i morien a Tona. De Sant Joan Baptista bé prou que ens en parlen les Escriptures. Joan Baptista fou un predicador que va liderar un moviment baptismal a Judea. Seguint l'exemple d'anteriors profetes hebreus, vivia de forma austera, demanava el penediment dels pecats i anunciava la justícia de Déu. Recorria al bateig per simbolitzar el perdó dels pecadors penedits. A casa nostra, on tenim l'hàbit de catalanitzar tot el santoral, es diu que Sant Joan era fuster i que treballava de fadrí a casa del seu oncle, Sant Josep. Un dia van tenir unes diferències per una arengada que havien de compartir a l'hora de l'esmorzar. Tots dos preferien la cua al cap. Sant Josep, en tenir la paella pel mànec, se'n sortí amb la seva i Sant Joan va marxar empipat i va obrir una fusteria al costat de la del seu oncle. Per no fer-li la competència, s'especialitzà en la fabricació de mobles, ja que el seu parent es dedicava a altres menesters de fusteria. Aquest és el motiu pel qual assumí el patronatge dels ebenistes.

Normalment se'l representa vestit amb una pell de camell, amb una creu i, prop seu, un anyell.

Edicions d'aquests goigs

  1. Goigs en alabança del gloriòs S. Joan Baptista en la antigua capella de S. Joan Baptifta del Prat del mas Colomer de S. Genìs de Taradell, bisbat de Vich. Vich. Per Pere Morera. (Pere Morera 1741-1760)
  2. Goigs en alabansa del gloriós sant Joan Baptista venerat en l'antiga capella del Prat del mas Colomer de sant Andreu de Tona, bisbat de Vich. Vich: Imp. de R. Anglada – 1894.
  3. Goigs a llooança de sant Joan Baptista, titular de la capella de sant Joan del Prat parròquia de Tona, municipi de Taradell i bisbat de Vich. Lletra de Mossèn Joan Vilacís, pvre.
  4. Goigs a llooança de sant Joan Baptista, titular de la capella de sant Joan del Prat parròquia de Tona, municipi de Taradell i bisbat de Vich. Lletra de Mossèn Joan Vilacís, pvre. Col·lecció de goigs Santa Eulàlia nº 62 Barcelona 1970.

Hem trobat tres lletres diferents, la d'en Pere Morera:

Puix moftrau immens valor

Contra tot mal y pecat:

Fiau noftre valedor

Joan precurfor sabrat.

La de Ramon Anglada:

Puix a grau tant alt honor

Per Jesus sou exaltat:

Siau nostre protector,

Joan, precursor sagrat.

I la dels goigs amb lletra de Mn Vilacís.

En eix món d'orgull sens mida,

D'odis, planys i de dolor:

Deu-nos fe de zel brunyida

Del Messies precursor.

 

1 Sant Joan a

Sant Joan A

S Joan Prat 2 AEV

 

Sant Joan B