Goigs de Sant Antoni

Sant Antoni Abat, protector dels animals i especialment els de peu rodó i, per extensió, dels traginers, és molt venerat a Taradell. La seva festa, la festa dels Tonis, que s'escau el 17 de gener, és una de les més importants i lluïdes de la població i un dels passants més importants de Catalunya. Els seus goigs encara es canten a l'església parroquial el dia de la seva festa.

Nascut el 251 a Coma, prop d'Heraclea (Egipte). Als 19 anys va repartir els seus béns i va anar a viure sol durant 20 anys, a la rodalia del seu lloc de naixement. Passat aquest temps va tornar a la vida comunitària i es rodejà d'un nombre de deixebles. Va fundar dos establiments a les muntanyes orientals i un altre prop d'Arsinoe, i ell mateix passava el temps en algun d'aquests establiments. Conten que tal era la seva fama de miracler que arribà a orelles del governador de Barcelona, la filla del qual tenia una estranya malaltia per la qual no es trobava remei. El desconsolat pare envià servents a cercar el sant amb l'esperança de guarir-la.

Perdoneu que no us acompanyi a Barcelona, però no puc abandonar el meu lloc d'oració i penitència. No obstant pregaré a Déu per la guarició de la filla del vostre senyor.- Els contestà el sant.

Pero Déu volgué que Sant Antoni complís el que se li havien demanat. Tot just els servents havien arribat al palau del governador, l'ermità davallava de dalt d'un núvol que l'havia transportat a la nostra ciutat, deixant-lo en una platja que hi havia on ara es troba el Parc de la Ciutadella, i que rebé el nom de Platja de Sant Antoni.Així que posà els peus a la sorra se li presentà una truja acompanyant un garrinet que havia nascut coix d'una pota. Els grunys de la mare, que trencaven el cor, demanaven el benestar pel seu fillet. La benedicció del sant el guarí, meravellant tots els presents que tantost anaren a dir-ho al governador. Aquest l'acompanyà a visitar la seva filla a la qual tornà la desitjada salut.La truja, agraïda al sant, no va deixar-lo mai més per res i va seguir-lo sempre per tot arreu. Mai més es separaren ja que en totes les representacions del sant, la trobem al seu costat.

A Sant Antoni Abat se'l representa amb una creu en forma de tau, acompanyat d'un porquet, o bé amb un llibre en una cova, o bé amb un gaiato d'on penja una campaneta.

 

Edicions d'aquests goigs

1.Goigs del gloriós sant Antoni Abat, venerat de segles en la parròquia de Sant Genís de Taradell. Edició patrocinada pels Tonis de Taradell.

2.Goigs de sant Antoni Abat. Imp. Anglada – Vich.

 

A Taradell, els goigs de sant Antoni es cantaven amb la lletra dels goigs genèrics impresos per la impremta Anglada de Vic. Els Tonis de Taradell han imprès uns fulls adaptant la lletra a la sintàxi i ortografia actual.

 

Puix que sou nostre advocat

I remei per tot dolor,

Sigueu nostre protector

Gloriós Antoni Abat.

Goigs Sant Antoni (2)
Goigs Sant Antoni Abat
Himne Sant Antoni (Goig 3)

twitter