Goigs de Sant Quirze i Santa Julita

Quirze 1

L'ermita de Sant Quirze de Subiradells es troba al terme de La Roca. Temps era temps es feia una professó el dia 16 de juny, dia del sant, i acabava amb una missa i el cant dels goigs. Actualment, per la diada, es fa una missa i, en sortir, es reparteix una mica de coca. Sant Quirze i sa mare Santa Julita eren naturals de Licaònia, a l'Àsia Menor i, fugint de les persecucions, es refugiaren a Tras. Allà foren martiritzats l'any 304. No se'n conserva cap testimoni històric i el que sabem d'ells prové de llegendes i de tradicions pietoses. Conta la tradició que per aquell temps Quirze només comptava tres anys. Van ser detinguts pel governador Domicià que va condemnar la mare a ser torturada en presència de son fill. En veure-ho, el nen va esgarrapar la cara del governador i aquest el va agafar i el va estimbar escales avall, matant-lo. Després va fer que torturessin la mare fent-li passar uns ganxos punxeguts pels costats i, en acabat, la va fer decapitar. Sant Quirze és l'advocat de la mandra i el patró dels ganduls. Per aquest motiu els desvagats i els qui viuen de renda canten:

 

Feina, fuig,

mandra no em deixis,

caldera acosta't

i que Sant Quirze me la porti.

Edicions d'aquests goigs

  1. Goigs dels gloriosos martyrs Sant Quirse y Santa Julita, patrons de La Roca de Taradell, dels quals alcansan molts favors y gracias qui devotament los invocan. Gerona per Agustí Figaró estamper real. (1823-1848)
  2. Goigs dels gloriosos martyrs sant Quirse y santa Julita, patrons de la Roca de Taradell dels cuals alcansan molts favors y gracias, qui devotament los invocan. Imp. Anglada – Vich.
  3. Goigs de sant Quirse y santa Julita que's veneran en la parroquia de Taradell. Lletra de Miquel A. Saurina, Pbre, juny 1892. Tip. Católica de Sant Joseph – Vich.
  4. Goigs dels gloriosos màrtirs sant Quirze y santa Julita, patrons de la Roca de Taradell dels cuals aconsegueixen molts favors i gràcies, els que devotament els invoquen. Imprenta Vda Guitart - Barcelona. Col·lecció de goigs “Santa Eulàlia” nº 41 – Barcelona 1962.
  5. Goigs dels gloriosos mártirs sant Quirse y santa Julita, patrons de la Roca de Taradell dels cuals alcansan molts favors y gracias, qui devotament los invocan. (sense peu d'impremta).

 

Hem trobat dues lletres diferents, les dels goigs nº 1, 3 i 4:

 

Oh màrtirs de gran vàlua

Socorreu als pecadors:

Oiu-nos santa Julita

I sant Quirze gloriós.

 

I l'altra, de Miquel A. Saurina, Pbre, la trobem als goigs nº2:

 

Puig que us trobau coronats

En lo cel amb glòria inclita:

Siau nostres advocats,

Sant Quirze y santa Julita.

Quirze
Sant Quirze 1
Sant Quirze 2

Sant Quirze 3
S Quirze Julita 1 AEV
S Quirze Julita 2 AEV

S Quirze Julita 3b AEV
S Quirze Julita 3 AEV
S Quirze Julita 4

twitter