Taradell-Nepal

La sisena edició del projecte De Biblioteca a Biblioteca, de país a país es va dedicar al Nepal, un país molt vinculat amb Taradell ja que hi ha una nombrosa comunitat de nepalesos vivint al municipi des de fa molts anys. En aquesta edició el projecte es va compartir amb la  Kathmandu Valley Public Library, on es van celebrar algunes activitats relacionades amb Catalunya i en concret amb Taradell. El projecte compta amb la col·laboració de l'Associació Options Catalunya Nepal i amb la comunitat nepalesa de Taradell i es va portar a terme entre els mesos de febrer i setembre de 2019.

Activitats realitzades:

 

Una catalana i una nepalesa compartint el Nepal | Marta Corominas i Pemba Chooti Sherpa

Presentació Nepal

La presentació de Taradell-Nepal va anar a càrrec de Marta Corominas i Pemba Chhoti Sherpa que van oferir el 28 de febrer la xerrada Una Catalana i una nepalesa compartint el Nepal. Els assistents a la jornada van poder escoltar l'experiència de Corominas, amb relació al Nepal des de fa 20 anys, i Chhoti Sherpa, nascuda allà. Tots els assistents a l'acte van poder fer un tast de gastronomia nepalesa, però també catalana, aprofitant que era Dijous llarder i van poder veure un vídeo amb totes les activitats previstes per aquest projecte. 

 

 

Projecció-xerrada 'Dona i guia a l'Himàlaia' i inauguració de l'exposició de fotografies | Eva Freixa i Mertixell Verdaguer

Dona i guia a himalia

Eva Freixa i Meritxell Verdaguer van explicar, el 7 de març, com es formen, com s'entrenen i com s'obren pas les dones en el guiatge de muntanya ocupat majoritàriament pels homes. Ho van fer a través de la història de la nepalesa Tsering Tamang, qui va haver d'abandonar la família després de comunicar-los-hi que volia ser guia de muntanya. Tsering Tamang tenia 30 anys quan va decidir emprendre aquest camí, va mentir a casa i va fugir a Katmandú per fer-hi un curs de guia de trekking. Ella va formar part de la quarta promoció d'un curs només per a dones i va ser l'única alumna de la vall de Langtang. Freixa i Verdaguer també van explicar els estereotips socials que han hagut de trencar per endinsar-se, senders amunt, en una societat masclista. La xerrada va estar acompanyada per una expoisició de fotografies que es va poder veure a la Biblioteca durant tot el mes. 

 

Trekking del Manaslu | Fina Ballús, Marta Bisquert, Rosa Coromina i Rosa Vilardell (Vili)

Trekking del Manaslu

Fina Ballús, Marta Bisquert, Rosa Coromina i Rosa Vilardell (Vili) van ser les encarregades de portar a terme la xerrada-projecció Trekking al Manaslu que es va fer amb una sala d'actes de la Biblioteca plena a vessar, el 14 de març. Es tracta d'un dels trekkings més autèntics i solitaris que es poden realitzar a l'Himàlaia Nepalesa. El Manaslu (8.163 metres) és la vuitena muntanya més alta del món. Situada aprop de la frontera amb el Tibet, va ser una zona tancada de forma hermètica fins l'any 1.991, i això ha contribuït a la seva bona conservació. Creuant ponts penjats i rodejat d'algunes de les muntanyes més altes de la terra, el seu recorregut permet gaudir de paisatges espectaculars i de la diversitat ètnica, cultural, arquitectònica i biològica de la regió. Abans de la xerrada-projecció, el programa Connecti.cat va parlar del projecte De biblioteca a biblioteca, de país a país. 

 

 

Explorant l'Alt Himàlaia en solitari | Raül Corominas

Explorant himàlia en solitari

L'alpinista bagenc, Raül Corominas, va parlar el divendres 22 de març del viatge que va fer en solitari pel Nepal durant la primavera de l'any 2017. La va anomenar Explorant l'Alt Himàlaia en solitari, una experiència en la qual durant 40 dies va recórrer diferents valls de la zona de l'Alt Khumbu i del Rolwaling. Va fer l'ascens a deu muntanyes de 5.500 a 6.000 metres sobre el nivell del mar (msnm), creuant uns deu colls per sobre dels 5.000 msnm. Va explicar que va ser un vaitge de "màxima autonomia, aprofitant els lodges i algunes famílies que trovava pel camí".  Durant aquesta experiència va compartir una trobada amb l'alpinista Núria Picas i va fer una estada de dos dies al camp base de l'Everest amb el també alpinista Ferran Latorre: "Una connexió total amb el Nepal, amb la seva gent, cultura i espiritualitat... un país d'una potència natural i humana desbordant".

 

Nepal, un país de contrastos | Martí Erra i Maria Escolà

Nepal, un país de contrastos

Els mestres Martí Erra i Maria Escolà van explicar, el 29 de març, el voluntariat que durant 4 mesos van fer al Nepal: "Vam anar a aprendre i a compartir amb una escola de les afores de Kathmandu. Poder anar al Nepal era una experiència que els  dos teníem en ment i volíem compartir-ho junts. Teníem ganes de conèixer la cultura de ben a prop i poder aportar una mica de nosaltres com a mestres. Per això vam buscar la manera de poder-ho realitzar, intentant descobrir un país que teníem associat a muntanya i Everest. 

 

Exposició de fotografies: Nepal vist pels taradellencs 

Expo fotografies Nepal (5)

Del 6 de maig al 15 de juny es va poder visitar a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font una mostra de fotografies de Nepal que van portar una quinzena de taradellencs i taradellenques. L'exposició recollia una cinquantena de fotografies realitzades entre el 1987  i el 2019 en el qual es podia veure el contrast i l'evolució del país a través dels seus paisatges i de la seva gent al llarg d'aquests més de 30 anys. Les fotografies eren de la família Aragay Lloveras, Fina Ballús, Marta Bisquert, Mercè Cabanas, Eva Casassas, Rosa Corominas, Maria Costa, Pemba Chotti Sherpa, Quim Feixas, Jordi Imbert, Judit Masramon, Lola Quesada, Rut Tió, Irene Torres i Rosa Vilardell. 

 

Contes i llegendes del Nepal | Anna Garcia Cuartero

Sunil history

'Hora del conte del mes de maig es va dedicar al Nepal. Es va fer el dia 9 i va anar a càrrec d'Anna Garcia Cuartero que va explicar L'orígen del país de les muntanyes i La inteligència és més poderosa que la força. En el primer, els assistents van descobrir com es va formar la serralada de l'Himalàia on hi ha les muntanyes més altes del món, inclòs l'Everest. En el segon conte, un animal típic de Nepal va ensenyar als usuaris més petits de la biblioteca, que utilitzant el nostre enginy és vèncer a l'animal més ferotge. 

 

Sunil story | Marta Corominas i Ignasi Arumí

CL Jove nima el xerpa (3)

 

Un centenar d'alumnes de 4t d'ESO de l'INS Taradell van passar el 16 de maig per la Biblioteca per escoltar la Marta Corominas i l'Ignasi Arumí d'Opcions Catalunya-Nepal. Va ser una activitat en anglès en la qual se'ls va explicar i projectar la 'Sunil story.

 

 

 

Nima el Xerpa | Joan Francesc Delgado

Passes de tardor a Himàlaia

 

El projecte De biblioteca a biblioteca, de país a país també va tenir el seu Club de Lectura Jove. Es va fer el 21 de juny i els joves assistents van poder comentar i debatre el llibre Nima el Xerpa, de Joan Francesc Delgado. Ho van poder fer amb el seu autor, que es va traslladar a la Biblioteca per fer una tertúlia amb els usuaris.

 

 

Passes de tardor a Himàlaia | Núria Quera

Projeccio La Pemba torna a Goli

A través de la novel·la Passes de tardor a Himàlaia, Núria Quera va realitzar el 19 de setembre una xerrada-performance amb vídeos de l'Himàlaia, lectures de fragments de la novel·la, pinzellades sobre el món dels trekkings i anècdotes de viatge. Es tracta d'una novel·la de viatges, amb 440 fotografies del Nepal, l'Himàlaia i el budisme tibetà, adreçada als amants dels viatges, la muntanya, el senderisme, els trekkings, les cultures, el budisme, la llibertat…, i, també, les persones interessades en saber qui trenca el cordó umbilical amb els fills.

 

 

El Nepal vist amb ulls d'un occidental i projecció del documental 'La Pemba torna a Goli' | Josep Pérez

Xerrada Alguer Miquel

La Pemba torna a Goli es va estrenar al febrer del 2017 al festival Vivim Muntanyes de Figueres i, des de llavors, s'ha projectat a festivals cinemes, teatres i locals arreu de Catalunya amb la presència de la protagonista, Pemba Chhoti Sherpai de Josep Pérez, autor, guionista, realitzador i productor del documental. Aprofitant el projecte que enguany s'ha fet amb el Nepal, el 20 de setembre es va tornar a projectar el documental i es va fer una tertúlia amb el seu director. 

 

 

Una llum enmig de la foscor | Alguer Miquel, Indira Ranamagar, Jordi Imbert i Oriol Tressera

Taller mandales

 

Alguer Miquel, cantant de Txarango, va presentar el 23 de setembre el seu nou projecte humanitàri, Som Terra, nascut després de les experiències d'un viatge que va viure aquest mes de febrer al Nepal acompanyant a Indira Ranamagar i la seva lluita per canviar el món, tot sent testimoni de la vida als orfenats, escoles però també presons del país. A l'acte també hi van ser els activistes Jordi Imbert, de Taradell, i Oriol Tressera. 

 

 

Namasté | Deepti Golani

Cloenda Taradell Nepal (2)

 

Activitat infantil que es va fer el 26 de setembre en la que usuaris de la Biblioteca, en algun cas acompanyats pels seus pares, van fer un taller de mandales amb material reciclat. Les grans mandales elaborades es van exposar a la sala infantil.

 

 

Cloenda musical i gastronòmica 

HC nepal

Per posar punt final al projecte, el 27 de setembre es va fer la cloenda amb una vetllada gastronòmica i musical. Per una banda hi va haver una degustació de plats típics de la cuina nepalesa a càrrec del restaurant Sherpa de Vic i per altra es va comptar amb l'acompanyament musical i amb les danses tradicionals del Nepal a càrrec del grup Waan amb una brillant actuació que es va allargar al voltant d'una hora i que va servir per conèixer una part de les seves tradicions i cultura. 

 

I també:

 

El logo

TARADELL NEPAL logo quadrat OK

 

 

En aquesta edició el logo l'ha dissenyat Sonam Sherpa que també va ser l'autor del punt de llibre que es va repartit el dia de la presentació on s'hi podia trobar el calendari d'activitats establert de febrer a setembre. 





L'aparador

Aparador Nepal

 

 

Des de febrer fins a setembre s'han programat activitats per a petits i grans que s'acompanyen amb el fons documental de la biblioteca: guies de viatge, contes i llegendes, tradicions, llibres de ficció ambientats al Nepal que permet difondre el fons de Senderisme, excursionisme i viatge de la Biblioteca de Taradell.



Una il·lustració a la façana

Mariona conde dibuix Nepal

 

Una de les novetats del projecte d'enguany és la il·lustració als finestrals de la façana de la Biblioteca amb referències a la cultura nepalesa i que ha servit per donar la benvinguda durant aquests mesos als usuaris de la Biblioteca i del Centre Cultural Costa i Font. L'autora és la il·lustradora taradellenca Mariona Conde.