Laboratoris de lectura

El Laboratori de Lectura és una activitat del projecte Laboratoris portàtils de lectura que la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona ofereix a les biblioteques que ho sol·liciten. Es tracta d'un espai de creació dirigit a famílies que conviden a experimentar al voltant de la lectura, tot regalant experiències compartides, significatives i especials. Els laboratoris són una activitat per fer en família en la qual els llibres i l'experimentació són els protagonistes.

Els seus objectius són promoure la lectura, fomentar la biblioteca com a espai de descoberta, lectura i creació, acostar autors i obres especials de la literatura infantil a les famílies i crear una relació de confiança amb el personal de la biblioteca. Per a cadascuna de les sessions s'escull un tema i una bibliografia i, després d'un període de documentació, es defineix la dinàmica concreta d'aquella sessió, el fil conductor, els materials necessaris i l'ambientació de l'espai. Durant les sessions, es proposen fórmules diverses d'aproximació, descoberta i lectura dels llibres per a infants. I tot això s'aconsegueix explicant contes i creant atmosferes suggeridores, mostrant llibres i establint relacions entre si o amb altres obres, buscant fórmules diverses de presentar els llibres, oferint claus per a la interpretació del text i de la imatge, involucrant els pares i mares en les activitats, etc. 

Aquests són els Laboratoris de Lectura que fins ara s'han fet a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font:

Quatre caixes i un univers

Quatre caixes que afirmen no ser-ho. Quatre colors que pinten el món. Una sorpresa, temps per mirar. Una sessió de lectura i creació en família per experimentar amb el joc literari a partir dels sentits i de l'art. Imatges que inspiren paraules, sentits que conviden a copsar el món i els llibres de la Iela Mari

 

Avui és un bon dia per canviar el món

En aquest laboratori es coneixen històries de lluita i creació per embellir el món que ens envolta; es donarà als infants la possibilitat d'intervenir poèticament en el seu entorn i compartir els seus desitjos i utopies; i es reivindicarà la bellesa, la poesia i les paraules com a vies per a la millora del món que ens envolta.

 

L'armari de l'Olivia

Laboratori dedicat al personatge de l'Olívia, la hiperactiva porqueta creada per l'il·lustrador nord-americà Ian Falconer. L'Olívia rebrà diverses invitacions per participar a actes de diferents tipus i els participants del Laboratori li hauran de dissenyar un vestit per a cada ocasió. Heu fet mai de dissenyadors de moda? Doncs, ho tenim tot a punt: la cinta mètrica, les tisores i un grapat de dissenys i vestits inspiradors perquè ens ajudeu a vestir l'Olívia.

 

El calaix de l'artista

El laboratori, inspirat en el conte Sóc un artista! de Marta Altès, presenta un artista que ha obert un calaix i hi ha guardat la llum d'avui. Demà potser hi posarà el paisatge que veu des de la seva habitació. També serà un  bon lloc per a les postals d'estiu i els objectes que recull del carrer quan passeja. Qui sap si  algun dia tot això li farà servei davant d'un full en blanc.

 

Pim, pam, pomelo! 

Aquest laboratori girarà al voltant del Pomelo, de l'autora Ramona Badescu i l'il·lustrador Benjamin Chaud. A través de les seves històries ordinàries en podrem conèixer els somnis, les pors, els dubtes, les preguntes… i totes les seves aventures d'aquest personatge: Hortalisses, 30%; insectes, 2%; preguntes filosòfiques, 18%; somnis, 9%; aventures, 15%; humor, 9%; emocions, 12%; incerteses, 5%; complexos, 0% = 100% POMELO. Espècie de km O, vinguda directament des del seu hort, sense intermediaris. Una experiència única per descobrir en família la màgia dels llibres.

 

El llop ha tornat

Laboratori de Lectura_El llop ha tornat

 

En aquest laboratori de lectura, els petits podran explorar al voltant de la literatura i les històries a través de llibres, gaudint d'il·lustracions i de textos però sobretot creant! “El llop ha tornat! Els diaris en van plens, de reportatges i especulacions sobre el retorn d'aquest personatge ferotge. ¿Tens cap idea de com ens en podem protegir? ¿Com ens podríem organitzar per evitar caure a les seves trampes? No volem més víctimes!”