Núria Martínez, comissària del Taradell Negre

 Núria Martínez, comissària Taradell Negre

0247 20x30 copyrightEncarem la tercera edició del Taradell Negre amb energies renovades i la tranquil·litat que ens dona saber que hem posat el nostre poble a la llista de visites 'imprescindibles' dins del món de la cultura, més concretament dins del circuit de festivals de novel·la negra que es fan al llarg i ample de la nostra geografia.

Continuem apostant per un festival de quilòmetre zero lingüísticament parlant. Tenim una llengua rica i viva, que no podem deixar morir en l'oblit. Una llengua que es parla a quatre estats europeus a l'Alger (Sardenya, Itàlia) a la Catalunya Nord (França) a Andorra i a Espanya (Franja de ponent a l'Aragó, Comunitat Valenciana, Illes Balears) amb més de deu milions de parlants potencials, les persones que l'han heretat com a primera llengua i la gent de fora que l'ha fet seva. Una llengua que té matisos, diferents accents i una pluralitat riquíssima.

A l'orgull de ser un dels tres festivals de novel·la negra en català que es fan actualment al nostre país, si suma la tristor que només siguem tres els festivals que apostem per la nostra literatura. Una literatura, arrelada en la nostra història, consolidada en el nostre present i amb un grandiós potencial de futur, que té un gran nombre d'autors que la conreen: autors consolidats i reconeguts i les noves veus que empenyen amb força per fer-se un lloc en el nostre panorama literari. I des del Taradell Negre apostem per tots ells. Apostem per la nostra llengua i la nostra cultura.

Aquest any el fil conductor de les taules del Taradell Negre és La Cua de Palla,

"Una de les millors col·leccions de novel·la policíaca d'Europa",  segons paraules de l'enyorat Jaume Fuster.

Cada una de les taules portarà per nom un dels títols de la mítica col·lecció, i és que aquest any tenim un merescut homenatge a un autor que va publicar a "El cangur/Cua de palla" la novel·la "L'home que tenia raor" i que no és altra que el gran Andreu Martín.

El Taradell Negre és molt més que dos dies de trobades literàries amb autors i lectors, o que les jornades prèvies, aquest any farcides de presentacions de llibres, negres com no podia ser d'una altra manera. És la implicació del comerç del poble, el suport incondicional del nostre consistori i el treball de formigueta, aquell que no es veu, però que és imprescindible perquè tot funcioni a la perfecció, que es fa des de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font.

Gràcies a tots els que ho feu possible, esperant que cada dia siguem més els adeptes a la negror literària que cada mes d'abril pren els carrers de la nostra vila.