Mercè Cabanas, alcaldessa de Taradell

Taradell negre o negra?

Mercè Cabanas Solà — Alcaldessa de Taradell i Regidora de Governació per al mandat 2023-2027Tercera edició del Festival Taradell negre. És ben encertat que l'adjectiu sigui en masculí. Encara discutim amb Mn Antoni Pladevall i Font, la Biblioteca que porta el seu nom n'és l'organitzadora, si Taradell és femení, com a vila, o masculí, com a poble. Una vila on, tot sigui dit, la blancor dels núvols i la lluminositat del cel ens atrapen, més que la foscúria que envolta els nostres boscos amb topònims propis del Festival: Serrat de les bruixes, Serrat dels lladres, Sot de i'Infern, Baga de la malesa o Soleia de les forques.

Per un cap de setmana ens deixarem seduir pel Taradell negre. Un festival únic a Osona i ben consolidat en la tercera edició, amb l'inesgotable Núria Martínez al capdavant com a comissària -sense haver d'investigar cap crim- i Can Costa Centre Cultural com a espai aplegador. Encara que hi ha alguna sortida atrevida, com la presentació de Rigor Mortis a la Sala multiconfessional del Tanatori. Més d'una vintena d'autors podran trobar-se amb el públic, cada dia més nombrós, d'aquest gènere novel·lístic. I podrem retre homenatge a un dels seus grans, l'Andreu Martín.

Des de l'Ajuntament seguirem agraïnt l'esforç de tothom qui hi participa ben activament i ens ennegreix des del 24 de març, quan forns i cafeteries i aparadors conviden a negrejar i a la lectura, a descobrir criminals i trames sucoses, amb l'Eva Leucó, directora de la Biblioteca i el seu equip al capdavant. Les activitats han començat amb un suggestiu Del perfum al crim, amb el Parc de les Olors sempre a punt.

Mantenim el que hem dit des de la primera edició: la cultura és la veritable revolució i és la millor inversió social. Des de l'Ajuntament ens aboquem a aquesta festa literària i treballem discretament per tal que Taradell Negre ho sigui només pel Festival. No per qualsevol altre acció humana condemnable. Prou que ens dol que al cementiri municipal hi hagi una làpida sense nom: hi ha enterrada Rafaela Jacinta Díaz, assassinada vilment a principis d'agost del 2006 a Vic i el cadàver de la qual van llançar a la collada de Mansa, a la carretera que ens uneix amb Viladrau. Als 46 anys la va matar un veí del seu barri, condemnat a 20 anys per assassinat amb traïdoria. Li va segar una vida amb esperança a més de 9.000 quilòmetres d'on viuen els que l'estimaven. DEP.