Vilacís Viñets, Joan

Mn. Joan Vilacís

Joan Vilacís i Viñets (Taradell el 30 de març de 1903 - 3 de desembre de 1980). Va rebre una formació humanísitca i teològica durant quinze anys al Seminari de Vic (1914-1929). Per motius de salut, l'any 1948 va tornar a Taradell, i pocs mesos després (el gener del 1949) va fundar la Revista Taradell. En va ser director, redactor principal i administrador fins a la seva mort, amb un total de 387 números exemplars. A Taradell hi ha publicada gran part de la seva obra, tant poètica, narrativa com teatral i també històrica, recollint la història del poble de Taradell. D'aquells articles, en va acabar fent diversos llibres. 

 

 

 

Portada La comtesseta de Bellaflora   Mn Vilacís

 

 

La Comtesseta de Bellaflor. Vic, Editorial Sala, 1947. Drama líric en quatre actes amb lletra de Joan Vilacís i música d'Adjutori Vilalta. Estrenat a Taradell, per la Secció Dramàtica Femenina del Centre Catòlic, el 26 d'agost de 1944. 

 

 

 

 

 

Portada Infant i apòstol   Mn Vilacís

 

 

Infant i Apòstol: quadret missioner per a nens. Taradell : [Revista Taradell], 1953. Aquest quadret fou estrenat pels aspirants d'Acció Catòlica (Salvador Solagran i Presseguer, Pere Serra i Romeu, Josep Auotnll i Costa, Pere Ramírez i Juvany, Josep Rovira i Masnou i Viceç Tió i Brugalla , en una vetllada que es celebrà al saló-teatre del Centre Catòlic de Taradell, en la festivitat de Crist Rei i dia de l'Acció Catòlica el 25 d'octubre de 1953. 

 

 

 

 

Portada La forqueta del diable  Mn Vilacís

 

 

La forqueta del diable: Pastorets en 4 actes i epíleg. Vic, Tip. Blamesiana. 1954. Pastorets per a nois en quatre actes i un epíleg. 

 

 

 

 

Llibre Els Lluïsos

 

Història de l'orquestra "Lluïsos" de Taradell : amb motiu del Centenari de la seva fundació 1876-1976. Taradell: [s.n.], 1976 (Imp. Tura). A finals del segle XIV, el seminarista Isidre Reig que acompanyava un grup de joves a passar el dia al pla de Marenga, a Taradell, els va proposar formar una orquestra amb la finalitat d'acompanyar les celebracions religioses de la parròquia, passar-ho bé i alhora formar-se musicalment. Així naixia l'orquestra Lluïsos que feien el primer concert el 1876. És la cobla més antiga de Taradell i també la formació en actiu més antiga de Catalaunya. Mn. Joan Vilacís, amb motiu del centenàri d'Els Lluïsos, l'any 1976, va ser l'encarregat d'escriure aquest llibre que recull els primers 100 anys d'història d'aquesta cobla i també fotografies d'aquesta.

 

Les fonts de Taradell

 

 

Guia de les Fonts de Taradell. Sant Cugat del Vallès : E.R., 1981. L'any 1965 Mossèn Joan Vilacís va escriure el llibre Guia de les Fonts de Taradell on explica el lloc on es troben les fonts de Taradell. En aquells anys hi havia 72 fonts al nostre terme municipal i moltes d'aquestes fonts eren dignes de visitar-les. Ni havia de raig, de salt, d'aigua vista o de biot. Les il·lustracions són de Conrad Vilarrúbia i hi ha diverses edicions

twitter