Col·lecció local

La Col·lecció Local de la Biblioteca de Taradell  la formen, per una banda els documents que parlen de Taradell, de la seva història, de la seva cultura, del seu entorn natural i social i per l'altra, els llibres i documents que escriuen i publiquen els autors taradellencs, de naixement o d'adopció, sigui quina sigui la seva temàtica i el seu suport. 

Moltes vegades són els propis autors els que ens fan arribar aquests  documents que poden estar en diferents suports: llibres, revistes, butlletins d'entitats i associacions, treballs de recerca inèdits,cd's... La biblioteca els recopila, els tracta documentalment i els reuneix i preserva en una secció ben visible especialment dedicada als fons locals, a la primera planta, al costat del fons especial Antoni Pladevall i Font. Tot aquest material s'identifica amb una etiqueta que comença per les sigles CL. La Col·lecció Local és un fons viu que anem ampliant constanment amb noves entrades de documents amb l'objectiu de recollir tots els materials que puguis ser útils per l'estudi de la població, tant del passat, com del present i del futur.  

Quan la biblioteca rep els escolars en les sessions de formació d'usuaris, el primer que els presentem és la Col.leció Local perquè és l'element que vincula més estretament la biblioteca pública amb el territori i amb la comunitat a qui serveix. 

Però la tasca de la biblioteca no acaba aquí perquè ha de vetllar per difondre aquest patrimoni  i per això es converteix  en un espai de difusió de la cultura local a través de  l'organització de diferents activitats culturals: presentacions de llibres, exposicions, xerrades... Actualment (05/2018), 806 documents formen aquest fons local, que segons els tipus de suport, es poden classificar bàsicament en: 

 

  • Llibres. Obres escrites per autors locals o bé que fan referència a Taradell
  • Publicacions periòdiques: Disposem de tots els números de la revista Taradell des dels seus orígens, el 1949 fins a l'actualitat. A més a més, gràcies al projecte digital Trencadís de la Diputació de Barcelona, es poden consultar tots els números entre el 1949 i fins al 2005 on-line
  • Documents audiovisuals (CD's, vídeos, DVD.). Música composta o interpretada per taradellencs i/o reportatges sobre Taradell o realitzats per gent de Taradell. 
  • Treballs de recerca de Batxillerat. Recopilació de tots els estudis d'alumnes d'Instituts i escoles que han dedicat el seu treball de recerca sobre un tema relacionat amb el municipi. 
  • La Biblioteca també disposa de material de petit format (programes, postals, cartells) sobre Taradell; retalls d'articles publicats a la premsa sobre Taradell; una col·lecció de goigs, les obres guanyadores del Premi Literari Solstici de Taradell i del testimoni de persones grans i memòries inèdites a través del treball realitzat pel Grup de Recerca Local.