Scaramuix

Scaramuix

El dibuixant Scaramuix (Joan Romaní) estava preocupat pel poc coneixement entre infants i joves sobre el món rural. Per això va decidir tirar endavant els contes d'en Fermí amb la Roser Romaní i en Pep Cabanas (coautors de la col·lecció). Les històries se situen en el mas Casablanca de Taradell per on ja han passat 20.000 nens i nenes dÂ’arreu de Catalunya. Edicions Casablanca ofereix una col·lecció de contes on, combinant l'experiència d'en Pep i la Roser amb el talent creatiu de l'Scaramuix, es posa a l'abast de tothom, els coneixements sobre aquest món. En aquesta col·lecció es mostren tots els aspectes de la vida a pagès al llarg de l'any, dedicant un conte a cada mes. Expliquen els canvis que es produeixen a la natura i la incidència que tenen en les feines del camp, a l'hort i a la granja. I ho fem seguint les peripècies de dos habitants de la casa que, per la seva condició, en coneixen tots els racons i estan al cas de tot el què hi passa: en Fermí i la Valentina. 

 

la visita de la valentina

La Visita de la Valentina. Taradell. Casablanca, 2005.  És el primer conte d'Edicions Casablanca i està plantejat com a presentació de la col·lecció. És un recorregut  pel Mas Casablanca similar al que fan les visites de les escoles i serveix per conèixer els personatges i l‘entorn en que es desenvoluparan les històries. Aquest primer conte està pensat per a un públic molt ampli (de 2 a 12 anys) i presenta tres nivells de lectura: en primer lloc és un conte per mirar, amb  il·lustracions molt elaborades, amb gran nivell de detall, per a infants que encara no llegeixen. També és un conte per explicar, ja que adjunta un petit manual per als pares i educadors on es donen les claus per interpretar les il·lustracions. I, finalment, és una història per llegir on s'expliquen petits contes perifèrics al relat principal, que n'enriqueixen el contingut.

 

secrets del bosc

Secrets del bosc: octubre. Taradell: Casablanca, 2006. Primer títol de la sèrie dels contes dedicats als mesos de l'any. Correspon al mes d'octubre, que és quan comença l'any del pagès amb la sembra del cereal. Arriba el fred i, a pagès, és temps de recollir i emmagatzemar menjar per passar l'hivern, tant per a les persones com per al bestiar. Mentre aprenem les feines que es fan a pagès i l'abundància de fruits que ens dóna la terra en aquesta època de l'any, viurem una emocionant aventura d'en Fermí i la Valentina al bosc, on han anat a caçar bolets i on coneixen, de molt a prop, els animals que hi viuen. A més, hi trobarem un pràctic manual per reconèixer alguns dels bolets més corrents, un sorprenent inventari de cistells i un recull de dites populars sobre el mes d'octubre.

 

Un viatge complicat

Un Encàrrec complicat: gener.  Taradell: Casablanca, 2007. El fil argumental del conte és una cadena d'encàrrecs que portaran els ratolins, de força mala gana, tot s'ha de dir, a fer un recorregut per diversos llocs de la granja on s'expliquen les diferents activitats que es fan el mes de gener. Com és natural, els elements ambientals de fred, neu i glaç són determinants. El tema central és la matança del porc. Aquest era fins no fa gaire un fet important a pagès, no només per a l'economia domèstica, sinó per la seva significació social. Les famílies es reunien per la matança i en compartien el benefici. Al final del conte hi ha dues pàgines on s'explica l'aprofitament del porc. Un altre aspecte destacat en aquest conte dedicat al mes de gener és el passant dels Tonis, elsTres Tombs, que a Taradell és festa grossa. 

 

Bon Nadal

Bon Nadal!: desembre. Taradell: Casablanca, 2007. Ja som a Nadal! A Mas Casablanca tothom va atrafegat preparant les festes. S'ha de guarnir la casa, muntar el pessebre, posar les llums de l'arbre, preparar el dinar per a tota la família, etc. En mig de tot aquest enrenou, en Fermí i la Valentina fan una troballa que convertirà en inoblidable aquest Nadal: un ou de sargantana! Descobrirem quin és l'origen d'en Tano, la sargantana eixelebrada protagonista del conte del mes de maig i farem cagar el tió amb la família de Mas Casablanca. Trobarem una relació de les festes del mes de desembre i farem un repàs de les tradicions nadalenques, tant les nostres com les importades d'altres llocs. Bon Nadal!

 

canvi d\'aires

Canvi d'aires. Taradell : Casablanca, 2007. En aquesta ocasió, i aprofitant que els pagesos de Mas Casablanca se'n van de vacances, en Fermí i la Valentina van a passar uns dies al Molí de Castanyet, que és on viu en Joan Scaramuix, l'autor d'aquests contes. Allà  coneixeran en Benet, el ratolí de Castanyet, i amb ell viuran una curiosa aventura per salvar de la sequera els animals de la riera. En aquest llibre el centre d'interès és l‘aigua. El conte està dedicat al mes d'agost, i ja se sap que a l'estiu tota cuca viu. És per això que heu de fer atenció perquè en les acurades i detallistes il·lustracions hi ha animalons de tota mena. A les pàgines finals s'explica el cicle de l'aigua i la importància que té per la vida de tots utilitzar-la amb seny. També podem descobrir com funcionava un antic molí fariner mogut per la força de l'aigua, i que actualment està enrunat.  Hi trobem les seccions habituals de refranys referits al mes d'agost i les notes finals per aprofitar millor el contingut del conte.

 

problemes d\'altura

Problemes d'altura: maig. Taradell: Casablanca, 2007. Aquest conte està dedicat al mes de maig, l'època en que tot és verd i hi ha flors per tot arreu. També és el temps de sembrar el blat de moro i esquilar les ovelles. En aquest conte es presenta en Tano, un sargantanot eixelebrat que té la dèria de volar perquè s'ha enamorat d'una oreneta. En Fermí i la Valentina l'ajudaran a construir un artefacte volador bastant singular. Mentre seguim les peripècies de la sargantana voladora i els seus companys podrem conèixer les activitats de la casa de pagès al mes de maig. Com és habitual en tots els títols de la col·lecció hi trobem una pàgina amb refranys i dites populars referents al mes corresponent i dues pàgines, al final, on s'aprofundeix una mica en algun tema de pagès relacionat amb l'època de l'any. En aquest cas són les ovelles i l'aprofitament de la llana.

 

una nit agitada

Una nit agitada. Novembre. Taradell: Casablanca, 2008. Un grup de rates malcarades i carregades de males intencions s'han instal·lat a Casablanca i han expulsat la família de ratolins del seu cau. En Fermí i la Valentina convoquen una reunió de tots els animals de la granja per a trobar una solució. Mentre els pagesos de Mas Casablanca es dediquen a les feines de novembre: trencar blat de moro i abastar pinyes. Vist que amb les rates no s'hi pot raonar amb paraules, els animals de la granja, tots junts, posen en pràctica un pla de la Valentina per atrapar-les i fer-les fora... després d'una batalla campal l'èxit del Fermí i la Valentina és total! El tema d'aquest mes és el blat de moro. Se n'expliquen algunes coses que cal saber i es recorda una activitat que no fa molts anys, reunia les famílies de pagès, els llargs vespres d'hivern, per xerrar, cantar i passar-ho bé tot espellofant el blat de moro.

 

Portada Velles històries... Scaramuix

Velles històries i nius nous: març. Taradell, Casablanca, 2009. En Fermí i la Valentina, aprofitant que ja arriba el bon temps, surten a fer un tomb pel bosc per veure de prop el renaixement de la natura. Visiten per accident el cau de la guilla, coneixen un vell castanyer que parla i ajuden l'esquirol Oriol a trobar un nou cau. Mentrestant, en Tano, que s'ha quedat a la granja perquè s'ha llevat constipat com una sopa, es passa el dia mirant de trobar algun racó tranquil per jeure. Amb ell coneixerem les feines de preparar l'hort, assistirem al part de l'euga i serem testimonis de l'arribada de la "tele" per gravar un reportatge sobre la vida a pagès, al Mas Casablanca. També veurem com arriba l'oreneta Violeta i les seves companyes, que han passat l'hivern a l'Àfrica. Els temes de treball d'aquest mes són les migracions dels ocells, ara que despunta la primavera, i el cavall, el principal col·laborador del pagès a les feines del camp, des de temps immemorial i fins a la popularització del tractor.

 

jugant amb foc 

Jugant amb foc: juny. Taradell: Casablanca, 2010. L'acció transcorre durant la vigília de Sant Joan i la nit de la revetlla al Mas Casablanca de Taradell. En Fermí i la Valentina, seguint amb la seva dèria aeronàutica, construeixen i proven un avió propulsat amb un coet. Un error de càlcul provoca l'incendi d'unes bardisses i obliga en Fermí a protagonitzar una torrada i dramàtica escena de salvament d'un cargolet atrapat entre les flames. Sortosament la cosa acaba bé i aprenen la lliçó: qui juga amb foc, es crema. Mentrestant aprendrem que al juny comença la sega de cereal, la collita de fruita i que l'hort ja funciona a ple rendiment. El tema d'estudi és el foc, sempre present a les nostres festes tradicionals, i la necessitat de prevenir-ne les conseqüències destructives, amb una millor gestió dels boscos.

 

Altres horitzons

Altres horitzons: juliol.Taradell, Casablanca, 2010. És el conte dedicat al mes de juliol. Aprendrem les feines d'estiu a pagès i seguirem al Fermí i la Valentina en una troballa extraordinària que els permet fer realitat el seu somni: Volar, una dèria que ve de mesos enrere. Amb un desballestat avió a ràdio-control que hauran d'arreglar amb ‘ajuda d'en Tano els dos ratolins viuran una experiència inoblidable i veuran... altres horitzons. Seguint les peripècies d'aquest vol, podrem veure com en Pep comença la temporada de sega del blat i com la Roser recull els fruits de l‘hort, que ja funciona a tot drap, sempre i quan no hi falti l'aigua per regar. A la doble pàgina temàtica s'explica com es feia la sega quan encara no hi havia les màquines segadores que hi ha ara. Val la pena tenir present d'on vé el nostre pa de cada dia: de la terra, del sol, de l‘aigua i de la feina i l'esforç dels pagesos que conreuen el blat.

 

Portada Màscares i mentides - Scaramuix

Màscares i mentides: febrer. Taradell, Casablanca, 2010. Pocs dies abans de Carnestoltes, en Fermí i la Valentina, els ratolins de Mas Casablanca, troben un liró mig mort de fred al bosc i el porten al cau de la família perquè es recuperi. Aquest liró, que en principi semblava molt "senyor" i molt educat, resultarà ser un lladre i un mentider. Els ratolins, i sobretot en Tano (que és qui descobreix l'engany, arriscant-hi la pell), aprendran a no refiar-se de les aparences. Enmig d'aquest embolic, podrem conèixer les feines pròpies del mes de febrer a pagès i assistir a la festa de disfresses de Carnestoltes, al cau dels ratolins. A les pàgines finals, en Fermí ens explica unes quantes coses que cal saber sobre les vaques... i a la doble pàgina central, en podem reconèixer algunes de les races més corrents al nostre país.

 

Portada Plou sobre mullat - Scaramuix

Plou sobre mullat: setembre. Taradell, Casablanca, 2011. Està dedicat al mes de setembre i és una mica com les atraccions del Tibidabo: No té un fil argumental però hi passen moltes coses, divertides, emocionants, instructives i molt variades. Comença amb la collita de la patata i una passejada pel mercat de Vic. Després ens explica les feines que s'han de fer a la casa de pagès abans de l'arribada de les pluges de tardor. De la mà d'en Fermí i la Valentina explorem les mongeteres, convertides per ells en selva tropical, i participem d'una cursa de cargols amb final emocionant i perillós a la vora de la bassa del ànecs. Al vespre, un cop a casa, és l'hora de passar comptes i veure com ha anat la collita de l'any... El conte acaba amb els ratolins preparant l'escola per als animalons de la granja. Per al pagès, el setembre marca el final de l'any agricola. A les pàgines finals en Fermí ens parla de la patata i el raïm, que es cullen al setembre, que és temps de verema.

 

Portada Sant Jordi, contes i flors - Scaramuix

Sant Jordi, contes i flors: abril. Taradell, Casablanca, 2011. En Tano, des que va conèixer la Violeta, no acaba d'entendre què passa amb els seus sentiments... estarà enamorat? Mirarà d'esbrinar-ho mentre en Fermí i la Valentina preparen els primers Jocs Florals d'animals de Mas Casablanca i la representació teatral de la llegenda de Sant Jordi, que resultarà un èxit. En Pep i la Roser, els pagesos de Mas Casablanca, van a ciutat a vendre contes, sense sospitar el que està passant a la granja. La granja ha quedat a càrrec d'en Galdric i ell sí que descobrirà que els animals fan coses molt estranyes... El tema didàctic del mes d'abril és l'aviram. En Fermí ens explica quatre coses de les gallines, els ànecs i les oques. En un quadern a part podem llegir els poemes que alguns animals han presentat als Jocs Florals.

 

Portada Anem al circ- Scaramuix

Anem al circ. Taradell, Casablanca, 2011. Acabada la col·lecció dels mesos de l'any, en Fermí i la Valentina marxen uns dies de Mas Casablanca per anar a veure món. Aprofitant l'estada del Circ Cric d'en Tortell Poltrona a Vic, aniran a visitar-lo. Al circ coneixeran en Bunyol Butaca, un ratolí la mar d'espavilat que vol ser artista de circ... però té problemes amb en Pelut, el gos guardià del circ, que no el deixa acostar-s'hi. En Fermí i la Valentina l'ajudaran a aconseguir el seu somni. Seguint les divertides aventures dels ratolins coneixerem el fascinant món del circ per dins... Anem al circ!

 

\'La carta\', nou conte d\'en Fermí i la Valentina de Mas Casablanca

La Carta: Fermí i Valentina a Catalunya Nord. Taradell, Casablanca, 2014. En Fermí i la Valentina reben una carta escrita en un alfabet estrany, l'antic llenguatge dels ratolins. És d'en Marcel Rosegacrostons, un parent llunyà que viu a Sant Miquel de Cuixà, a Catalunya Nord, que els convida a visitar-lo. El viatge serà una aventura divertida i molt instructiva; coneixeran llocs i històries d'aquella part del país, que també és el nostre i visitaran les escoles de La Bressola.