Sañé Pons, Jaume

Jaume Sañé publica \'100 arbres fàcilment identificables\'

Jaume Sañé i Pons (Taradell, 11 de setembre de 1961). Va estudiar a l'INB Jaume Callís de Vic i després va començar a estudiar Biologia a la Universitat Central de Barcelona, però ho va deixar córrer per dedicar-se a la seva passió: la natura i els viatges. A través de la fotografia i de la filmació de la natura ha recorregut més de 80 països, sempre disposat a conèixer una mica més el nostre entorn i a aprendre una mica més sobre totes les formes de vida, inclosa la nostra espècie, que ell considera també part de la natura.

Ha treballat a països com Austràlia, Indonèsia, Tailàndia, Japó, Sudafrica, Canadà, Islàndia, Xile, Argentina, Costa Rica, Ecuador, Venezuela, Kènia, Tanzània i Moçambic,  però la seva especialitat és la fauna autòctona de Catalunya, a la qual ha dedicat la major part de la seva vida. Amb 20 anys d'edat ja tenia un bon arxiu fotogràfic de fauna i flora i va començar a fer divulgació del seus coneixements. Primer de tot en publicacions locals i comarcals, com El 9 NOU, però també en ràdio (Ràdio Taradell, Ràdio Antena del Ter de Ripoll) i en televisió (Circuit Català de TVE). A TVE va ser director, guionista i càmera de la sèrie documental Racons de Verd, el primer programa de televisió que va descobrir els espais naturals de Catalunya, i ha anat col·laborant en diversos programes divulgatius de la cadena, com Giravolt, Impactes, Oxígeno, El Escarabajo Verde i Que animal!.

A TV3, ha treballat durant deu anys per al programa El Medi Ambient fent més de 600 reportatges sobre temes ambientals de Catalunya i del món, i ha estat director, càmera i realitzador de sèries documentals com ara Bèsties , Un món bestial, Xarxa Natura i Kukurota, la primera sèrie de divulgació de natura dedicada al públic infantil. Més recentment, ha estat el "professor" especialista del Natura sàvia, i actualment és col·laborador del programa de les tardes "Tot es Mou". Entremig, ha escrit una vintena de llibres, ha après anglès, francès i portuguès i ha viatjat per tot el món.  Continua escrivint i fent divulgació per televisió, i ha consolidat un nou projecte: la creació de Matoke Travel, una empresa de viatges d'autor on ell mateix fa guia als països que més l'han captivat de tots els que ha conegut: Madagascar,  Uganda i Brasil.

 

Bestiari de Catalunya identificació, costums i curiositats dels animals del país

Bestiari de Catalunya: identificació, costums i curiositats dels animals del país.Vic, Premsa d'Osona, 1995. Un repàs de les bèsteis d'un país privilegiat, on en poca estona pots anar de les neus i els cingles als aiguamolls i la mar. Posats a fer, un podria passar-se la vida estudiant els animals d'aquest país sense arribar mai a tenir-ho tot controlat. Escriure-ho tot és encara més impossible. I això vol dir que a l'hora de fer un bestiari, per començar convé saber fins on volem i podem arribar. 

el llibre dels bolets

El Llibre dels bolets : identificació, curiositats i valors culinaris dels boletsVic, El 9 Nou, 1996. Els bolets és un d'aquelles coses que et trobes que tothom hi entén, menys els experts. Sí, sí, tal com sona. Si hem de fer cas del dir de la gent, de boletaires entesos, n'hi ha a centenars. I resulta que els boletaires de laboratori, els micòlegs, que en diuen, es passen la vida estudiant bolets i els trobes i et diuen que d'això n'estic poc segur, i que allò altre, si de cas, s'hauria de mirar bé. I tenen raó. 

Osona salvatge

 

 

Osona salvatgeVic, 2004. Recull de la fauna salvatge d'Osona a través de fitxes. 

Catalunya els nostres bolets

Catalunya: els nostres bolets. Barcelona, Grup Enciclopèdia Catalana [etc.], cop. (2005). Una guia pràctica que us ajudarà a descobrir els bolets més comuns de Catalunya d'una manera senzilla i planera. Saber com trobar-los i conèixer quina és la millor cuina dels bolets són algunes de les informacions que trobareu en aquest llibre. 

besties

Bèsties. Valls,Cossetània, 2005. Aquest llibre és la projecció en paper del programa de TV3 Bèsties. Hi trobareu fotografies inèdites realitzades durant els rodatges i tota la informació sobre la vida privada de les espècies protagonistes de la sèrie: com viuen i es reprodueixen, els llocs on podem observar-les, els perills que les amenacen, les actuacions que es porten a terme per a la seva conservació… I també anècdotes, històries i llegendes relatives a totes aquestes bestioles i informació de primera mà sobre com es va fer Bèsties.

100 bolets

 

100 bolets fàcilment identificables. Barcelona, Cossetània, 2008. Hi ha bolets comestibles i molt apreciats, d'altres són tòxics o al·lucinògens i alguns fins i tot poden provocar la mort. En aquest llibre us proposem entrar al món dels bolets pel principi, a partir de cent espècies ben escollides entre uns quants milers. Són els bolets que hauria de reconèixer qualsevol aprenent.

coneixerelsocellsl

 

Conèixer els ocellsValls, Cossetània, 2009. T'agraden els ocells? Doncs aquí tens l'eina perfecte per entrar en aquest món apassionant. Aquest llibre t'obrirà el camí començant pel principi. Coneixeràs la biologia dels ocells, sabràs com fer menjadores i caixes-niu i aprendràs a identificar totes les espècies més interessants de la nostra fauna. És a les teves mans…

100 mamifers facilment identificables de tot el mon

 

100 mamífers fàcilment identificables de tot el món. Barcelona, Cossetània, 2009. Hi ha balenes salvatges que es deixin tocar? Les zebres, són blanques amb ratlles negres o negres amb ratlles blanques? Com era el tigre de Tasmnia? Hi ha guineus voladores? Existeixen les sirenes? I els unicorns? En aquest llibret trobars totes les respostes a aquestes preguntes, i molt més. Et presentem els cent mamífers més emblemtics del món, la seva vida privada i les curiositats que mai no haguessis pogut imaginar.

insectes

 

100 insectes i altres invertebrats fàcilment identificable.Barcelona, Cossetània, 2010. Cent especies dinvertebrats escollides entre un milió. Una tria que us obrirà la porta d'un món fascinant, en el qual trobareu des d'esponges de mar que acullen peixos al seu interior fins a pops i cargols amb el verí més mortal, passant per escarabats gegants, papallones migradores i bufaforats amb una llengua de pam. Són petits, però els invertebrats amaguen tot un món.

conocer los mamiferos

 

Conocer los mamíferosValls, Lectio, 2010. Busques una guia dels mamifers del pais feta aqui, que no sigui cap traduccio? Doncs es aquesta. Et presentem els cent mamifers mes representatius de la fauna de Catalunya i dEuropa. Un llibre per ficar el nas al mon de les olors, per pensar de veritat amb les musaranyes, per coneixer personalment els ratolins, per nedar amb les balenes i els dofi ns per entrar en un mon de misteris reservat a molt poca gent. Coneixer els mamifers es a les teves mans.

100 arbres

 

Conocer las setas. Valls, Lectio (2011). Un altre llibre de bolets? Sí, però aquest és diferent. Conèixer els bolets és la porta que et permetrà entrar al món dels bolets tocant de peus a terra, sense anar més enllà de la seva identificació, els seus valors culinaris i les seves curiositats. Et presentem una tria dels bolets més apreciats a la cuina, els més tòxics, els més curiosos, els més bonics… No saps què vol dir «estar tocat del bolet»? Doncs, aviat ho sabràs…

Las setas

 

100 arbres fàcilment identificablesBarcelona, Cossetània, 2013. Els arbres son la fusta de la casa, la llenya que ens escalfa i el bressol del nen petit. Lhome va neixer a recer els arbres, i encara avui dia els plantem a les ciutats i ens hi acostem atrets per una admiracio que no hem escollit. Passejar per un bosc centenari neteja els pulmons i omple lesperit i aixo es la prova que un arbre no serveix nomes per donar ombra i fruit. Coneixer els arbres es coneixer els nostres veins mes antics.

mamífers de catalunya

 

Mamífers de Catalunya. Granollers, Alpina, 2016. Aquesta guia introdueix el lector en l'apassionant món dels mamífers que trobem o que havien existit a Catalunya. És una eina per conèixer tant els ratpenats que voleien a les nits d'estiu com els ungulats, els ratolins, les musaranyes i els petits carnívors que fan vida secreta al nostre veïnat.

cobertaOcellsAquaticssmall

 

Ocells aquàtics. Granollers, Alpina. (2016). Aquesta guia introdueix el lector en l'apassionant món dels ocells aquàtics. És una eina per conèixer els ocells que viuen en aiguamolls, maresmes, rius i estanys, així com els que trobarem prop de la costa o fins i tot en alta mar. Ànecs, cabussons, martinets, xatracs, blauets, cigonyes i flamencs en són els protagonistes.

els peluts

Els Peluts. Valls. Cossetània (2016). Coautor amb Cristina Broquetas. Vols conèixer els animals més peluts del planeta? Doncs prepara't perquè amb el llibre que tens a les mans recorrerem tot el món i coneixerem els animals amb els pèls més guapos i sorprenents de tots! Del programa Kukurota de TV3.

Portada Los peludos - Jaume Sañé

 

 

Los peludos. Barcelona. Lectio, 2016

els atletes

Els atletes. Valls. Cossetània (2016). Coautor amb Cristina Broquetas. Vols conèixer els atletes més animals del planeta? Doncs prepara't perquè amb el llibre que tens a les mans recorrerem tot el món i coneixerem els animals que corren, salten i tenen més força de tots!  Descobriràs, entre moltes altres coses, quin és l'animal més ràpid del món, el que pot córrer més estona, el que pot saltar més amunt, o el més forçut. Una manera de viure les Olimpíades més animals. I tot amb jocs diversos per divertir-te mentre aprens. Del programa Kukurota de TV3.

Portada Los atletas - Jaume Sañé

 

Los atletas. Barcelona : Lectio, 2016

Portada Els Bolets_Jaume Sañé

 

Els bolets. Valls. Cossetània Edicions, 2019. Conèixer els bolets és la porta que et permetrà entrar al món dels bolets tocant de peus a terra, sense anar més enllà de la seva identificació, els seus valors culinaris i les seves curiositats. Et presentem una tria dels bolets més apreciats a la cuina, els més tòxics, els més curiosos, els més bonics… No saps què vol dir «estar tocat del bolet»? Doncs, aviat ho sabràs.

Portada Els mamífers - Jaume Sañé

 

Els mamífers. Valls. Cossetània Edicions, 2019. Busques una guia dels mamífers del país feta aquí, que no sigui cap traducció? Doncs és aquesta. Et presentem els cent mamífers més representatius de la fauna de Catalunya i d'Europa. Un llibre per ficar el nas al món de les olors, per pensar de veritat en les musaranyes, per conèixer personalment els ratolins, per nedar amb les balenes i els dofins… per entrar en un món de misteris reservat a molt poca gent. Conèixer els mamífers és a les teves mans.

Portada Els ocells - Jaume Sañé

 

Els ocells. Valls. Cossetània Edicions, 2019.T'agraden els ocells? Doncs aquí tens l'eina perfecta per entrar en aquest món apassionant. Aquest llibre t'obrirà el camí començant pel principi. Coneixeràs la biologia dels ocells, sabràs com fer menjadores i caixes-niu i aprendràs a identificar totes les espècies més interessants de la nostra fauna. És a les teves mans… En el llibre hi descobriràs els ocells més característics del nostre país.

twitter