Romeu Bisbe, Josep
Josep Romeu i Bisbe (Vic, 1952- Taradell, 11 de novembre de 2013). Va ser mestre, escriptor, activista cultural i polític. Entre d'altres, va ser el primer impulsor de l'Observatori de la Llengua Catalana i del 2004 al 2007 el seu coordinador. També va ser director-gerent de la Fundació Drets Col·lectius dels Pobles i del Centre Internacional Escarré per a les minories Ètniques i Nacionals (Ciemen). Com a periodista va col·laborar amb TVO, la revista Vilatorta, la revista Acció, d'Acció Catalana, els diaris El Correo Catalán i Mundo Diario, el setmanari El 9 Nou i el mensual Ciutat Nord. Pel que fa a la seva obra, de no ficció destaca Geografia d'Osona, Geografia dels Països Catalans, Història de Sant Julià de Vilatorta, L'Assemblea de Catalunya, vint anys, El Nadal, del mite a la tradició, mentre que de narrativa va escriure Temps de pluja, Olga i L'herència del senyor Charles.
Geografia d'Osona per a EGB (1982)
Temps de pluja. Bellaterra. Universitat Autònoma de Barcelona, 2005. XI Premi Valldaura de Novel·la "Memorial Pere Calders" de Cerdanyola del Vallès, 2005. El llibre gira a l'entorn d'un personatge que es vol alliberar fins que s'adona que el seu moment oportú ja ha passat de llarg. És, per tant, una novel·la de caràcter psicològic que ha obert les portes a Josep Romeu.
Olga . Emboscall, 2007. És la història d'una fustració, d'un intent de fugida i descoberta tan sorprenent com inversemblant. Antiga i feminista, casada amb un diputat republicà, l'Olga es troba de cop i volta exercint de mestressa de casa, amb totes les inquietuds que comporta. No s'hi resigna fàcilment i busca una amiga, però l'entorn familiar i social no l'hi posa fàcil. Mentrestant, descobreix un món absolutament desconegut per un sadomasoquisme i les relacions de submissió. La primera opinió és d'incredulitat, després d'esgarrifança, de curiositat i de desig, finalment. Una experiència única, irrepetible, que li proposa una nova manera d'entendre la seva situació personal.
El Nadal: del mite a la tradició (2008). Analitza cada un dels elements que componen el cicle nadalenc, descriu els costums, n'estudia els orígens i aporta una nova reflexió a l'estudi de la festa: la missa del Gall, els Pastorets, el Pessebre, el Pessebre Vivent, la cavalcada de Reis, els Sants Innocents, el Tió, en Fumera, l'Arbre de Nadal, les estrenes, les paneres, els rams de la sort i altres tradicions nadalenques que són comentades per l'autor amb un llenguatge curós que ens apropa a una de les manifestacions culturals més reeixides del nostre poble. Va obtenir el Premi Joan Amades 2007 de Cultura Popular.
L'herència del senyor Charles. Emboscall, 2011. El lector s'endinsa en aquesta obra en l'entorn d'un home que està al final de la vida, el llegat del qual és objecte d'una soterrada però intensa, cruel i tot, disputa. Familiars, amics, col·legues i institucions giren al voltant d'aquesta poderosa -i misteriosa- herència, alguns sense voler i els altres deliberadament, amb intencions ben diferents. El desenllaç final probablement somourà les conviccions del lector qui, al llarg de l'obra, haurà assistit, a més, a un retrat profund d'una societat encarcarada que només de portes endins és capaç de resoldre furtivament les seves passions, en un joc hipòcrita i degradant que és la millor il·lustració de la teoria subjacent.