Om Ferrer, Albert

Albert Om (Foto: Rac 1)

Albert Om i Ferrer (Taradell, 5 d'octubre de 1966) és un periodista català. Llicenciat en Ciències de la Informació. Des del setembre de 2000 fins al juliol de 2004 va dirigir i presentar L'hora del pati a RAC 1. Durant el primer semestre del 2004, va dirigir i presentar el programa setmanal d'entrevistes Jo vull ser a TV3. Va ser guionista i copresentador del programa Malalts de tele, de TV3 i també va col·laborar als espais Set de nit, de Toni Soler i La columna, de Júlia Otero. Del 2004 al 2009 va presentar El Club a TV3. A partir del 15 de setembre del 2010 van començar les emissions del programa El convidat. El 19 de desembre d'aquest mateix any va presentar la Marató de TV· contra les lesions medul·lars i cerebrals adquirides. El setembre de 2016 va estrenar a Rac 1, Islàndia.

Pel que fa a la seva vessant d'escriptor, ha escrit El nom del PorcEls veïns de dalt o Rebotiga d'il·lustres, co-autor junt amb Toni Coromina. El dia que plegui Jordi Pujol, Coses meves o A la cara: retrats que ens retraten, entre d'altres. Des de 2010 és també conseller assessor del diari Ara, on escriu una columna setmanal. Actualment presenta el programa Islàndia a RAC 1. 

96031110 1503339516

 

 

Rebotiga d'il·lustres. Vic, Premsa Osona, 1989.  Un recull de retrats de personatges que juntament amb Toni Coromina havien publicat a El 9 Nou. 

el nom del porc

 El Nom del porc: els 533 millors insults i disbarats de 20 anys de democràcia. Barcelona, La Campana, 1998. Aquests 533 insults i disbarats formen part del llegat històric que els polítics en democràcia ens han volgut transmetre. Són els més enginyosos, els més insolents, els més patètics, els més cultes, els més sarcàstics, els més surrealistes, els més estúpids, els més perversos…L'autor ordena les més diverses animalades en una sèrie de capítols divertidament creatius, que classifiquen els insults per la seva relació amb les bèsties, l'aspecte físic, el sexe, les al·lusions gastronòmiques, la televisió… 

manda huevos

 

 

¡Manda huevos! : los 638 mejores insultos y disparates de 20 años de democracia en España.  Barcelona, edicions B, 1999.  El lector descobrirà apassionants aspectes de la personalitat dels nostres polítics. Veure: El nom del porc: els 533 millors insults i disbarats de 20 anys de democràcia

els veins de dalt

Els Veïns de dalt : la volta a Europa en 88 dies. Barcelona, La Campana, 2000. La volta a Europa en 88 dies. Una visió irònica i lliure dels costums i les rareses dels europeus.Albert Om i la seva parella van dedicar tres mesos a conèixer els veïns de dalt, és a dir, a viatjar pels països de la Unió Europea. Aquest llibre és la crònica irònica, lliure i heterodoxa d'un viatge que d'una banda busca els tòpics per satiritzar-los i, de l'altra, tria uns llocs que no figuren a les guies turístiques però que expliquen com es viu a cada país.

el dia que plegui jordi pujol

 

El dia que plegui Jordi Pujol. Barcelona, Ara Llibres, 2003. Albert Om avança en aquest llibre, pas a pas, com serà l'útima nit de Jordi Pujol com a president de la Generalitat, amb les opinions de nombrosos noms reconeguts, com Pasqual Maragall, Josep-Llúís Carod Rovira, Josep Piqué, Andreu Buenafuente, Ferran Adrià, Manel Fuentes, Carles Francino, Araceli Segarra, Lluís Prenafeta i molts més...

Coses meves albert om

Coses meves. Barcelona, Ara Llibres, 2006. És el llibre més personal d'Albert Om. Un llibre per entendre unes quantes coses del país i la societat on vivim. Un llibre valent, incòmode i divertit que diu tot allò que no es diu mai dels nostres polítics, de la relació entre Catalunya i Espanya, del Barça, dels progrés, del caos als aeroports, de l'amor, de la mort i de tot allò que afecta la nostra vida. Escrit amb un estil directe i tendre al mateix temps, Coses meves és un testimoni de tot el que ens ha passat en aquests últims temps, un petit manual per sobreviure amb un somriure a la boca a les petites misèries que ens envolten. 

portada a la cara albert om

A la cara: retrats que ens retraten. Barcelona, Columna, 2015. Una selecció de les cartes que Albert Om escriu i Àlex Gallego dibuixa cada setmana al diari ARA i que compta amb el pròleg de Carles Capdevila. Des de la Contra del diari Ara, cada dissabte des dels seus inicis al novembre de 2010, Albert Om ha dirigit una carta a un personatge públic, il·lustrada per Àlex Gallego. Amb aquest format epistolar s'ha acostat a l'actualitat des d'un angle més humà i càlid, però també punyent i àcid. Aquest llibre recull una selecció de cinquanta dels personatges “retratats” durant aquests cinc anys.

Portada El dia que vaig marxar-Albert OM (bona)

 

El dia que vaig marxar. Barcelona, Univers, 2021. A prop de fer 50 anys, un dia l'autor decideix que vol «desaparèixer d'ell mateix», deixar-ho tot i marxar un temps a França, a aprendre francès, la llengua que quan era petit significava per als seus pares la del país de la llibertat i que ara havia estat arraconada per l'omnipresent anglès. I se'n va uns mesos a Aix-en-Provence, on es troba amb ell mateix i amb el plaer de viure amb calma. Compleix així un somni que molts tenim: el de fer un canvi de vida.

twitter