Gimeno Vidal, Antoni

Antoni Gimeno Vidal (11 de febrer de 1951)

 

Anys i panys refranys i tradicions del curs de l\'any

Anys i panys: refranys i tradicions del curs de l'any (1986). Realitzat juntament amb Amadeu Costa. Es pretén oferir als mestres, educadors i públic en general, una sèrie de refranys, dites, tradicions i contes populars sobre l'any i les diferents divisions d'aquest cicle, cercant tant sols fer arribar al màxim de gent possible aquests materials i que tornin a la llengua viva.

 

 

Portada El vestit meravellós

 

 

El Vestit meravellós (2003)

 

 

Feliu Codines goigs

Goigs als insignes patrons, sants i barons de Sant Feliu de Codines : que els fidels canten en el seu terme municipal i en els aplecs en que hi assisteixen (2003). El llibre és un recull-catàleg dels goigs que es canten a Sant Feliu i als aplecs on anava la seva gent. Això compren: Sant Feliu de Codines, Villar, Flaquer, Prat de dalt, Sant Miquel del Fai, Sant Sadurní, El Grau, Gallifa, Sant Sebastià de Montmajor, El Remei de Caldes, Puig-graciós, Sant Esteve de Palaudàries i L'Ametlla del Vallès.

 

 

Oficis i jornals del bosc

Oficis i jornals del bosc (2013). És un recull dels oficis i jornals de bosc a Sant Feliu de Codines. Josep Cot i Antoni Gimeno van començar l'any 1982 la recerca parlant amb persones que s'havien dedicat a oficis de bosc, i d'ella en sortiren diversos articles. Més tard, el 2011, van engegar un web sobre el tema, i el 2013 van treure un llibre de 128 pàgines dividit en dos capítols. El primer dedicat al bosc de pi, on es parla dels pinyonaires, els guardaboscs o els talladors, entre d'altres. El segon parla de l'alzinar i com s'aprofita per a l'obtenció del carbó.

 

pinyonaires

Pinyonaires  (2014) se centra en l'aprofitament dels boscos de pi pinyer i en la feina dels pinyonaires en tots els seus vessants, des de la recol·lecció de la pinya, el transport i l'emmagatzemament fins a l'extracció del pinyó i la seva comercialització. El llibre també inclou totes les tasques necessàries en un bosc de pi pinyer per treure'n un bon rendiment, com la poda dels arbres i la neteja del bosc. Els autors expliquen que tot el material que surt d'aquestes tasques també és comercialitzable en forma de diferents tipus de feixos destinats a forns d'obra, de pa o de calç, o bé per a ús domèstic. En alguns casos, com en els forns de pa, encara se n'obté un últim producte, el carbonet.

 

Portada llibre \'Els goigs de Taradell\'

Els Goigs de Taradell: que els fidels canten en el seu terme municipal i en els aplecs en que assisteixen (2017). Es tracta d'un recull dels goigs que es canten o s'han cantat en el terme municipal de Taradell i en els respectius aplecs de les rodalies. Hi podem trobar un inventari de les edicions conegudes dels goigs a Taradell, més de 50. Per una banda hi trobem els que s'han editat sobre el terme de Taradell. En total n'hi ha 38: Sant Genís (6), Sant Sebastià 810), Santa Llúcia (4), Sant Antoni Abat (1), Sant Quirze i Santa Julita (5), Mare de Déu de Mont-rodon (4), Santa Creu del Castell (1), Sant Lluís De Gonzaga (1) i dos goigs festius.  Per altra banda trobem els goigs d'altres poblacions foranes que la gent de Taradell hi tenia molta vinculació com per exemple en els aplecs de Sant Marc, Puiglagulla o Sant Segimon. També hi ha els goigs cantats a la vila de Taradell que no tenen edició pròpia com els goigs de la Verge del Roser, les cobles en alabança del Santíssim Sagrament, els goigs al Sagrat Cor de Jesús, els goigs a la Puríssima i els goigs a les ànimes del Purgatori. El llibre es complementa amb fotografies, un llistat de totes les edicions dels goigs i un text explicatiu de cada Sant. En el llibre, de 82 pàgines, també s'hi pot trobar una explicació de què són els goigs, els exvots, la seva evolució, els sants i llurs llegendes, els impressors i les col·leccions.

 

Tornar al bosc

Tornar al bosc: les feines dels bosquerols. La Talaia. (2019) Escrit conjuntament amb Josep Cot i amb il·lustracions de Judit Roma. Una gran part del país està poblada pel bosc. Ocupa tant de territori que sovint forma part del nostre entorn. Anem al bosc a passejar, a esbargir-nos, a fer esport, a explorar o a caçar bolets. Els boscos, a més, són els protagonistes de nombroses llegendes i històries. I sobretot, han estat una font de riquesa. En general avui ja no ho són. És per això que no havien estat mai tan abandonats com ara. A Tornar al bosc recullen el testimoni de seixanta persones que hi van viure, que hi van treballar, que hi van fer campanyes i que ens recorden tot el que els boscos encara ens ho donen. 

 

 

Portada L\'arnau el pinyonaireL'Arnau pinyonaire (2019). Avui és 12 de novembre, l'endemà de Sant Martí. Aquest matí l'Arnau fa festa de l'escola i l'avi li ha promès que el portaria al bosc. A la mare no li ha costat gaire desvetllar-lo. L'avi és pinyonaire i fa temps que li promet que aniria a passar el dia al bosc amb ell, i l'ajudaria a recollir les pinyes i treure'n els pinyons. Avui és el gran dia. 

twitter