Bayot Puig, Carme

Carme Bayot

Carme Bayot i Puig (Vic, 29 de març de 1943) és vigatana de naixement, però viu a Taradell, poble on va fer de mestra fins que es va jubilar. Fou aleshores que va començar a escriure, primer contes per als seus néts i després relats de tot tipus. El màgic món de l'escriptura creativa la va captivar, i és feliç quan pot submergir-se en el mar de les paraules per crear relats. El fet d'obtenir alguns premis en distints certàmens literaris ha estat per a ella un incentiu i un estímul per a continuar escrivint. Entre la seva obra destaca Contes petits per a gent gran9 Nous contes petits, Catorze quilòmetres, Dos relats europeus o Amalgama de clarors i ombres.

Bayot003

 

 

Contes petits per a gent granVic, Emboscall, 2008. Un llibre en el qual s'hi apleguen tres narracions que comparteixen el tema de l'adulteri.

Bayot002

 

Llança't mar endinsTremp, Garsineu, 2010. XIV Premi Vila de Puigcerdà. A banda de Bayot hi escriuren Salvador Obiols, Manel Figuera, Ramón Luis González i Ramon Gómez. Bayot va ser finalista d'aquest premi amb Flors, un text ple de sensibilitat i on s'expressa com és de necessari l'amor per recuperar l'autoestima. 

Bayot004

 

Catorze quilòmetres. Vic, Emboscall, 2010. Catorze quilòmetres és la distància que separa Àfrica d'Europa per l'estret de Gibraltar. Però més enllà d'aquesta separació física aparentment curta, hi ha un abisme cultural entre les comunitats de l'una i l'altra banda. Aquest relat reflecteix, amb personatges inventats i situacions totalment imaginàries, la realitat d'una col·lisió cultural.

Bayot001

 

 

Ruta Boloni i altres narracions. Tremp : Garsineu, 2014. Treballs finalistes del XVIII Premi Vila de Puigcerdà 2013. La resta d'autors són Mercè Casellas, Oriol Mercadal, Núria Boltà i Gemma Romeu. 

Bayot005

 

9 nous contes petits. Tordera, Emboscall, 2014. Amb aquests 9 Nous contes petits, l'autora posa a disposició del públic noves narracions que plantegen situacions fictícies però totalment versemblants, i que asseguren al lector (i a la lectora) bones estones d'entreteniment.

Bayot006

Dos relats europeus. Tordera, Emboscall, 2014. Dos relats inspirats en persones o esdeveniments reals, per bé que, en virtut de la fabulació, es barregen amb d'altres personatges i situacions imaginats per l'autora.Són dues històries fosques d'Europa: una ambientada a la Itàlia del segle XVIII, sobre el tema dels castrati; l'altra, a la França de la II Guerra Mundial, sobre massacre d'Oradour-sur-Glane. Però Carme Bayot teixeix els seus relats de manera que, més enllà de la tragèdia i el dolor, es reveli un esperançat horitzó de reconciliació i de perdó.

Bayot007

Amalgama de clarors i ombresTordera. Emboscall, 2016. Reuneix dues novel·les breus de Carme Bayot, ambientades en temps i llocs distants entre si, però amb els trets característics de la narrativa de l'autora. Hi trobem, doncs, un marcat protagonisme femení, un minuciós treball de construcció dels personatges, detalladament descrits dins el seu marc històric, l'elaboració d'una trama que contribueix a harmonitzar aquests personatges amb l'esmentat rerefons temporal, i la culminació de tot això en un final de caràcter ètic, estratègia que posa en relleu el compromís personal de l'autora amb la seva obra i amb els seus lectors. Una literatura, en definitiva, que ens proporciona una distracció amena i, alhora, ens convida a reflexionar sobre nosaltres mateixos i el món que ens envolta. 

Portada Na Dolça_Carme Bayot

Na Dolça. 2019. Francesc I, rei de França, va ser un gran protector de les ciències i de les arts. Fou ell qui va enviar Pierre Gilles a Istanbul a la recerca d'antigues escriptures. La tasca d'aquest home de ciència a la ciutat de la Sublim Porta va resultar molt profitosa. No tan sols va poder recuperar antics textos de diversos autors clàssics, els quals va estudiar i traduir amb dedicació i entusiasme; també va fer una troballa excepcional que va donar un tomb a la seva carrera. Però l'any 1547, el panorama per a Pierre Gilles va sofrir un canvi molt dràstic, que el va portar a abandonar Istanbul precipitadament. Va ser el ‹kizlar› de l'harem qui va organitzar i costejar el seu viatge de retorn a Europa, a canvi de dur a terme una perillosa missió secreta relacionada amb Topkapi i amb una misteriosa dona, na Dolça, la història de la qual deixa una marca indeleble en tot aquell que l'escolta.