Aparicio Català, Anna
Anna Aparicio Català va néixer a Barcelona el 8 de març de 1991 i va créixer a Taradell. Està graduada en Belles Arts (especialitat de dibuix) per la Universitat de Barcelona i ha estudiat il·lustració a l'Escola de la Dona. Ha realitzat un màster en Llibres i Literatura Infantil i Juvenil de la Universitat Autònoma de Barcelona en col·laboració amb el Banc del Llibre de Veneçuela. Des de 2014 es dedica professionalment a la il·lustració dins de l'àmbit de la literatura infantil i juvenil. Ha il·lustrat una vintena de llibres i àlbums, amb els quals s'ha guanyat el reconeixement internacional. Els seus llibres han estat seleccionats al catàleg White Ravens o a Iberoamérica ilustra i han rebut premis com el Valladolid ilustrado o el Livio Sossi a Itàlia. La seva tasca l'ha portat a fer tallers d'il·lustració amb infants i joves en diferents contextos.
La Tardor (2012). Escrit per Clara Guindulain i Pia Guindulain amb les il·lustracions d'Anna Aparicio. Editat per Eumo Editorial, el llibre pretén acompanyar els nens a partir de 5 anys per reforçar l'inici del curs escolar. El conte, que té els esquirols Pol i Bruna com a protagonistes, proposa diferents activitats vinculades a la tardor.
Un Núvol (2013). És el seu primer conte il·lustrat. Es centra en els problemes quotidians i les seves solucions. Els seus protagonistes són una nena i un núvol, com a metàfora dels problemes. Les il·lustracions han estat realitzades en llapis, collage i llapis de colors.
Rebequeries (2014). Escrit per Susana Gómez Redondo i amb les il·lustracions d'Anna Aparicio. La mainada acostuma a canviar d'humor sovint. L'alegria i la felicitat més complertes poden acabar en un atac de ràbia i una sorollosa rebequeria en un moment, i pot costar d'identificar-ne la causa entre tant de rebombori. Un malentès, un desig no satisfet, una negativa....poden provocar que es formi un enorme nubulot. Si abans tot era de color de rosa, ara l'ambient es tensa i s'enfosqueix fins descarregar la tempesta.
El gripau i els nens. Barcelona, Takatuka, 2017. Dos nens més bèsties i talossos que fets dÂ'encàrrec es passaven el dia corrent pels rius i els boscos dels voltants del poble. Els encantava fer mal als animals: llançar pedres als ocells amb la fona, posar paranys als micos, ofegar els gats i tallar la cua dels gossos. Han convertit el maltractament d'animals en el seu repertori de jocs. Però sÂ'ha de ser molt curt de gambals per gaudir amb el patiment dels altres, tal com els indica un gripau molt espavilat.
La Blancaneu i els set nans polits: Vivim del Cuentu (2017). Hi trobareu personatges i relats clàssics capgirats com un mitjó. Amb arguments plens de sorpreses i molt d'humor, que faran volar i desenvolupar la imaginació dels primers lectors.
El nostre circ (2018). Els artistes d'aquest circ comparteixen un secret: malgrat els seus triomfs a l'arena, tots somnien a fer altres números de l'espectacle. Al pallasso li encantaria enfilar-se al trapezi, la trapezista frisa per fer malabars, la malabarista somia a ser la dona bala i l'home bala voldria passejar-se per una corda a uns quants metres del terra. Per sort, entre la troupe hi ha una nena que també té un secret: li agradaria fer de presentadora del circ.
El robo del siglo. Boadilla del Monte, SM, 2018. Ens presenta a dos amics de l'escola molt diferents: Rebeca i Antón: ella és hiperactiva i ell agorafòbic i a més amés té asma. Juntament amb la resta de companys de la seva classes i la seva professora es veuran implicants, durant la visita a un museu, en un robatori i en la seva posterior investigació.
Veïns. Barcelona, Babulinka Books, 2018. Una nena i un nen viuen en un llibre. Ella, a la pàgina dreta, ell a l'esquerra. Cadascú viu feliç, creant el seu món. Però què passa, si un dia, un d'ells s'aventura a entrar a la pàgina de l'altre? Aquest serà el punt d'inflexió, l'inici d'una batalla de color i espai. Després de la batalla, despertaran a la pàgina de l'altre, descobrint així que hi ha molts colors des dels quals observar la vida. I si al final resultés que dibuixant plegats la vida fos més bella?
Els músics de Bremen (2018). Un ase, un gos, un gat i un gall van cap a Bremen a fer de músics. La gana, però, els farà canviar de plans. Vols saber què els va passar? Els contes de sempre adaptats per als primers lectors i per als que encara no llegeixen. El text, escrit amb lletra de pal, és curt i rimat. Ajudem així els infants a entrar en el món de la poesia i alhora, com que el conte és fàcil de recordar, exerciten la memòria. Els dibuixos, amb un toc d'humor, faciliten la comprensió lectora.
Amaryllis. Barcelona, Thule, 2019. L'Amaryllis és una planteta a qui li agrada passejar quan s'acaba l'estiu. Fa tota mena d'amics pel bosc i en el seu camí hi troba aventures i perills, tot per tal d'arribar a on ningú no ha arribat quan comença l'hivern. Les il·lustracions del llibre van ser premiades al Nami Concours de Corea del Sud, il·lustracions finalistes (2017) i al Golden Pinwheel Young Illustrators Competition, Fira del llibre de Shangai (Xina), il·lustracions finalistes (2018).
La llegenda de Sant Jordi. Barcelona, Cruïlla, 2019. Un llibre de Sant Jordi amb personatges per vestir i jugar-hi.
Dibuixar a cavall. Vilanova i la Geltrú, El Cep i la Nansa edicions, 2019. Aquest àlbum il·lustrat tracta la història de la Nàdia i el seu cavall de joguina, l'Hipi el dia que decideixen anar a l'hípica a veure els cavalls de prop per aprendre a dibuixar-los.
L'Hug no pot dormir. Madrid, Nube Ocho, 2020. És de nit, però l'Hug no pot dormir i no sap per què. Li pregunta a la serp, a la gasela, al tigre, al cocodril… Però els animals només volen que els deixin dormir tranquils, estan molt cansats. Quan es fa de dia, tots els animals es desperten i l'Hug es queda adormit per fi. Sabrà algú per què l'Hug no pot dormir?
Ja no soc un bebè (2020). L'Alicia no vol que ningú l'ajudi, ja no és un bebè! Ja se'n surt tota sola amb quasi tot: rentar-se les dents, canviar-se de roba, menjar sense embrutar-se, fer les activitats a l'escola… El que l'Alicia encara no sap és que ser una mica bebè també pot ser molt divertit!
L'abecedari entremaliat. Barcelona, Takatuka, 2021. El nostre abecedari il·lustrat ha tingut una idea genial: entre les imatges que corresponen a cada lletra n'ha posat una que no lliga. Posa el teu enginy a prova i troba la imatge intrusa! Una manera divertida d'enriquir el teu vocabulari i aprendre a lletrejar, a més de familiaritzar-te amb el codi Morse i l'alfabet Braille.
El Gat rumberu: una cançó contada de La Pegatina (2021). El gat rumberu és un conte basat en la cançó homònima de La Pegatina. És un conte infantil que ens explica la història d'un gat, una mica entremaliat, que prova diferents oficis i al final decideix fer-se músic per fer ballar tot el món al so de la seva guitarra. Un conte per parlar de què volem ser, què ens agrada i poder riure amb aquest gat tan poc usual.
El robatori del segle (2021). Adaptació en català del llibre publicat el 2018. Ens presenta a dos amics de l'escola molt diferents: Rebeca i Antón: ella és hiperactiva i ell agorafòbic i a més amés té asma. Juntament amb la resta de companys de la seva classes i la seva professora es veuran implicants, durant la visita a un museu, en un robatori i en la seva posterior investigació. Lectura fàcil.
Els atrapapors (2023). El doctor Ensurt fa anys que col·lecciona, cataloga i estudia les pors que espanten els nens i les nenes. Una nit de tempesta, les pors s'escapen i s'esmunyen en la vida de tothom… La Noa i en Max, acompanyats del seu gos Zas, seran els encarregats de capturar aquestes pors i ajudar els més petits a enfrontar-s'hi. Aconseguiran els Atrapapors acomplir la seva missió?
Una història sense clixés (2024) Aquesta història va d'un cavaller que... "Ei, no! Prou de cavallers que salven princeses! Això és un clixé, i a més a més sexista! Les princeses són capaces de salvar-se totes soles." "D'acord, doncs llavors és la història d'un cavaller que anava a matar un drac malvat." "I per què malvat? Això també és un clixé, no?".