La Biblioteca i els Tonis de Taradell commemoren el Centenari Joan Lleopart, en Joan del Colomer

Divendres, 28/04/2023

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell juntament amb els Tonis de Taradell i amb el suport de l'Ajuntament de Taradell han preparat diverses activitats per commemorar el centenari del naixement de Joan Lleopart i Prat. Conegut popularment com en Joan del Colomer, va ser pagès, amant de la cultura i les tradicions populars i promotor de diverses col·leccions de patrimoni agrícola. 

El 24 d'abril de 2023 és la data exacte en la qual Joan Lleopart (1923-1999) hauria fet els 100 anys. Durant els propers tres mesos, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font que disposa des del 2004 d'un fons especial dedicat al món rural que porta el seu nom -Espai Joan del Colomer, serà l'escenari de les diverses activitats preparades per celebrar l'efemèride.

Espai Joan del Colomer 2023 (1)

La primera d'elles serà el divendres 24 de març amb la presentació del llibre de Marta Lloret La caçadora de Masies. L'acte comptarà amb l'autora, amb l'escriptor Antoni Pladevall i Arumí i amb l'exalcalde de Taradell, Josep Munmany. Tancarà l'acte l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas. 


El divendres 31 de març el folklorista Amadeu Carbó i l'editor Norbert Tomàs oferiran una xerrada sobre els calendaris tradicionals. L'activitat, que comptarà amb la intervenció de Josep Presegué, president dels Tonis de Taradell, coincideix amb la recent publicació del seu llibre Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, grans testimonis de la història (Col·lecció Dit i Fet. Edicions Morera 2023) on Carbó i Tomàs fan una aproximació al món dels calendaris vuitcentistes. Durant la xerrada parlaran, per una banda, de la importància de la funció dels calendaris i almanacs com a eina per mesurar el temps i per altra, de la importància que van tenir aquestes publicacions per al món rural i quina va ser la seva evolució a partir de la segona meitat del segle XIX. 

Joan Lleopart va dedicar la seva vida a conservar els objectes relacionats amb el seu ofici, tant pel que fa al llenguatge com als objectes que en són propis. Això el va portar a recollir un grapat d'elements diversos que a pagès han estat d'us quotidià (eines de treball, carruatges, cistelleria…) i també a expressar vivències en forma de poesia. El divendres 28 d'abril es farà l'acte institucional de la celebració que servirà per recordar la figura de Lleopart des de totes les seves facetes. A banda dels parlaments, hi haurà un recital de poemes del llibre Versos de sobre rostoll que va escriure Joan Lleopart. El recital anirà a càrrec de Lola Hosta i comptarà amb l'acompanyament musical de Ramon Redorta. Aquell dia també s'inaugurarà l'exposició de fotografies dedicades a en Joan Lleopart que ha recollit l'Arxiu Fotogràfic de Taradell i que es podrà veure durant tot el mes de maig al vestíbul de la Biblioteca. . 

 

Centenari Joan Lleopart

 

Espai Joan del Colomer

Des de l'any 2004, coincidint amb les Festes de Sant Antoni Abat, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font compta amb una secció dedicada a recollir informació de tot tipus sobre el món rural. Està ubicat a la planta baixa i porta per nom Espai Joan del Colomer. Aquest fons documental especialitzat en el món rural s'està convertint en tot un referent que va creixent en quantitat i qualitat amb noves adquisions de procedència diversa i fa que la Biblioteca de Taradell sigui reconeguda dins la Xarxa de Biblioteques Municipals com la biblioteca especialitzada en el món de la pagesia, la vida rural i la festa dels Tres Tombs.