Diada de Sant Jordi

La Diada de Sant Jordi

La diada de Sant Jordi, patró de Catalunya, és una jornada que se celebra amb especial entusiasme arreu de Catalunya, i Taradell no vol ser menys.

Els balcons de Taradell s'engalanen amb la senyera com a reivindicació de la cultura catalana, els carrers de la vila s'omplen de gent que passeja buscant llibres i roses per regalar-ho a algú estimat. És el dia dels enamorats, i per això des del segle XV és tradició regalar una rosa vermella «com la sang» a l'estimada. A la dècada de 1930 s'hi afegeix el costum de regalar un llibre al noi, amb motiu del dia del llibre.

Diada de Sant Jordi

Per altre banda, les diferent entitats del municipi, centres educatius i el propi ajuntament participen de la festivitat organitzant un seguit d'actes adreçats a tots els taradellencs i principalment als més menuts de casa; tallers per la mainada, el mercat d'intercanvi de llibres, retransmissió de la diada en directe de Ràdio Taradell, representació de la llegenda de Sant Jordi, cercavila amb els gegants i grallers, espectacle infantil, i un llarg etcètera.

Diada de Sant Jordi

La llegenda de Sant Jordi.

La versió de la llegenda més popular a Catalunya explica que a Montblanc  hi havia un drac terrible que causava estralls a homes i bèsties. Per apaivagar-lo, s'escollia per sorteig una persona que era donada en sacrifici al monstre. Un dia la sort va assenyalar la filla del rei, que hauria mort a mans de la fera si no hagués estat per l'aparició d'un bell cavaller que es va enfrontar al drac i el va matar. La tradició afegeix que de la sang vessada va néixer un roser de flors vermelles.

Font: web Generalitat de Catalunya

Diada de Sant Jordi
Diada de Sant Jordi