Parc de les Olors de Taradell

Taradell, terra de barballó

Parc de les olors 10

Barballó és el nom que posem a Taradell, com en altres indrets del país, a l'espígol. El barablló és una planta aromàtica, de la família de les labiades, que es fa a les parts més seques del municipi, allà on poques plantes poden créixer. La tradició ha portat el barballó a les nits de Reis de Taradell, les nits més fredes de l'any, quan l'aroma d'aquesta planta, que crema en forma d'atxes –torxes– fetes per la gent del poble per als més menuts, omple els carrers del poble. Petits i grans les cremen per rebre Ses Majestats.

La idea del Parc de les Olors de Taradell

En els últims 70 anys el municipi ha patit un abandonament rural important, que ha fet que la majoria d'indrets deixin de ser pasturats pels ramats.

El Parc de les Olors de Taradell pretén potenciar de forma innovadora els aspectes culturals i fomentar l'àmbit natural al voltant del barballó. Així com també al voltant de tot el grup de les lavandes, plantes aromàtiques que tenen moltes utilitats culturals, culinàries, cosmètiques i ornamentals.

Això és el Parc de les Olors de Taradell, un projecte de poble que pretén, amb aquests productes i serveis, aconseguir diferents fites a curt i llarg termini: d'una banda, recuperar el barballó a partir de la regeneració del seu hàbitat i de la repoblació de les plantes extingides. Alhora ha de servir per potenciar la marca turística de Taradell, tot unint aspectes del comerç, el patrimoni i la cultura per donar una coherència a les visites de la nostra Vila. D'altra banda, es pretén transmetre i fomentar els coneixements i l'ús de les plantes aromàtiques entre la població.

atxes de reis de Taradell