Ball del Ciri - Festa Major d'Hivern

Cercavilad durant la Festa Major d\'Hivern
En el marc de la Festa Major d'hivern, celebrada en honor a Sant Sebastià, té lloc el tradicional Ball del Ciri. Aquest es balla des de l'any 1776, quan apareix una nota de les despeses d'unes almorratxes al compte de la Confraria del Roser.

El Ball del Ciri és una dansa cerimoniosa i ritual que pretén simbolitzar el traspàs públic de poders entre els Pabordes o Administradors d'un determinat altar.

El ballen sis parelles vestides de gala. Els homes amb gambeto, un abric llarg fins a mitja cama que acostumaven a portar els dies de festa, i barret de copa. I les dones vestit llarg i mantellina blanca. Tres parelles representen els administradors actuals de la Confraria, porten ciris i almorratxes guarnides amb cintes i flors que en un moment de la dansa entreguen a les altres tres parelles simbolitzant el traspàs del càrrec d'administradors.

Ball del Ciri

Les almorratxes són recipients de vidre bufat, entre gerro i cantiret, amb un broc central i quatre de petits per espargir aigua d'olor amb el qual els balladors ruixen al públic. Les almorratxes i els ciris són els símbols que representen els càrrecs que els balladors s'intercanvien.

La dansa la ballen gent del poble, i com hem dit abans, cada any es renoven tres parelles.

L'Esbart Sant Genís és qui té cura de la conservació del vestuari i els encarregats d'ensenyar la dansa als nous pabordes.

La dansa es balla a la plaça de les Eres i a Taradell és un honor dansar el Ball del Ciri.

 

 

Enllaços relacionats

twitter