Els llibres dels autors locals del darrer any

17/04/2020
17 de abril de 2020

Aquests són els llibres que els autors i autores de Taradell han publicat en el darrer any (entre el maig de 2019 i l'abril de 2020).

Tots aquests llibres els podeu trobar a la Col·lecció Local de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font formada per una banda, dels documents que parlen de Taradell, de la seva història, de la seva cultura, del seu entorn natural i social i per l'altra, els llibres i documents que escriuen i publiquen els autors taradellencs, de naixement o d'adopció, sigui quina sigui la seva temàtica i el seu suport.

 

La lluna i el sol de Sergi Gutiérrez (maig 2019)

La lluna i el sol_Portada llibre Sergi Gutiérrez

La Lluna sabia que hi havia una estrella molt gran, plena de foc i de llum que escalfava la seva amiga Terra.  Però no l'havia vista mai. I el Sol sabia que hi havia un petit astre, molt bonic, que només sortia de nit. I no el podia veure. Tots dos es volien trobar i no sabien com. Un relat tendre on la Lluna i el Sol comparteixen protagonisme amb el Vent, el Mar, les Muntanyes, la Pluja, els Arbres i els Ocells.

 

 

L'últim esmolet d'Aniol Florensa (juny 2019)

Portada L'últim esmolet - Aniol Florensa

És la lluita inconscient d'un vell caçador de criatures fantàstiques catalanes perquè el seu llegat no caigui en l'oblit, mentre intenta salvar la seva neta de les urpes de la més malvada d'aquestes bèsties. En Josep és l'últim descendent d'una llarga tradició d'afiladors, però els seus ingressos mai no han depès dels estris mal afilats dels veïns. Aquest enigmàtic personatge de gairebé setanta anys s'ha convertit, per encàrrec i una gran suma de diners, en l'Esmolet, un caçador de criatures fantàstiques catalanes. Després d'estar a punt de perdre la vida durant el darrer combat, en Josep decideix jubilar-se. Amb l'últim esmolet fora de joc, reapareixerà una de les criatures més poderoses de la història, que després de mil anys en letargia buscarà venjar-se de la gent que la va desterrar. Per aquest motiu, amb la seva família amenaçada, en Josep es veurà obligat a recuperar els ganivets per emprendre una darrera aventura que no només posarà a prova les seves aptituds, sinó que ens farà descobrir el seu passat macabre, una vida farcida de mentides i secrets.

 

Costa i Font. De fàbrica tèxtil a fàbriques de cultura de Laia Miralpeix (agost 2019)

Portada Costa i Font definitiva

 

Explica la història de Bonaventura Costa i Font, des dels seus orígens a la Pobla de Lillet, passant per la construcció de dues fàbriques tèxtils, una a Barcelona i l'altra a Taradell que curiosament han acabat convertint-se, una part d'elles, en biblioteques. També s'hi recull documentació fins ara inèdita com fotografies del fons de la família Pallàs i documents i plànols de l'arxiu general de la Diputació de Barcelona i també el testimoni de Victòria Costa i Mahrer, la filla de l'industrial.

 

 

 

Dibuixar a cavall amb il·lustracions d'Anna Aparicio (setembre 2019)

Portada_dibuixar a cavall_Anna Aparicio

Aquest àlbum il·lustrat tracta la història de la Nàdia i el seu cavall de joguina, l'Hipi el dia que decideixen anar a l'hípica a veure els cavalls de prop per aprendre a dibuixar-los. La Nadia gaudeix de valent del trajecte a cavall, però l'Hipi no li agraden els cavalls i menys encara cavalcar-hi. Durant durant la visita a la hípica i el passeig a cavall, el lector va descobrint molta informació sobre els cavalls i la manera de dibuixar-los.

 

 

La granota nota i La granota nota i el gripau babau de Raquel Sans i Ramon Soldevila (juliol i desembre 2019)

La granota nota

La Granota Nota s'ha convertit en un personatge familiar per a molts dels nens i nenes d'Osona. Neix amb l'objectiu d'ntroduir la música als més petits d'una manera fàcil. En el primer conte es busca la Granota Nota, que havia desaparegut i en el segon s'explica on era: a la recerca de l'arc de Sant Martí amb el Gripau Babau. I es fa amb un relat que inclou tres cançons, la partitura de les quals és a la contraportada per ajudar a cantar-les o perquè els més grans que ja saben solfeig les puguin tocar.

 

Na dolça de Carme Bayot (novembre 2019)

Portada Na Dolça_Carme Bayot

Segona part d'El Palau Submergit, en la qual ens transporta a un fascinant univers que bascula entre Orient i Occident a un ritme trepidant i en la qual realitat i ficció es donen la mà. Francesc I, rei de França, va ser un gran protector de les ciències i de les arts. Fou ell qui va enviar Pierre Gilles a Istanbul a la recerca d'antigues escriptures. La tasca d'aquest home de ciència a la ciutat de la Sublim Porta va resultar molt profitosa. No tan sols va poder recuperar antics textos de diversos autors clàssics, els quals va estudiar i traduir amb dedicació i entusiasme; també va fer una troballa excepcional que va donar un tomb a la seva carrera. Però l'any 1547, el panorama per a Pierre Gilles va sofrir un canvi molt dràstic, que el va portar a abandonar Istanbul precipitadament. Va ser el ‹kizlar› de l'harem qui va organitzar i costejar el seu viatge de retorn a Europa, a canvi de dur a terme una perillosa missió secreta relacionada amb Topkapi i amb una misteriosa dona, na Dolça, la història de la qual deixa una marca indeleble en tot aquell que l'escolta.

 

Sargint la Xarxa de Maria Sellés (desembre 2019)

Portada Sargint la xarxa_Maria Sellés

 

Una vuitantena de poemes formen el primer llibre de la taradellenca Maria Sellés i Reig. Més de vuitanta anys immersa en el gran poema de viure. Unes frases intentant descriure'n pinzellades. En uns mots que m'han estat donats amb tant d'amor, en eixa ancestral llengua que enamora. Empeltada i heretada de l'ànima del meu poble. I que em té el cor captiu. En això consisteix el meu circustancialment, volgut, poemari tardà.