Aquest dissabte, estrena televisiva del documental 'La Pemba torna a Goli'

10/06/2017
10 de juny de 2017
Després de quatre mesos en què s'ha presentat per cinemes, teatres i festivals d'arreu de Catalunya, el documental La Pemba torna a Goli s'estrena aquest dissabte, a les 11 de la nit, al programa El documental del 33.

El film és una coproducció de la productora empordanesa Jopergon i TV3, que s'ha rodat a l'Himàlaia nepalès durant la tardor i que mostra com és la vida en una aïllada comunitat xerpa i, a la vegada, presenta a la seva protagonista com a exemple d'integració i superació. En el documental també es poden veure imatges de la Biblioteca de Taradell i del fons de Senderisme, excursionisme i viatge.

La Pemba torna a Goli es va estrenar al febrer al festival Vivim Muntanyes i, des de llavors, s'ha projectat a festivals cinemes, teatres i locals arreu de Catalunya. El 21 d'abril es va fer a Taradell, en un acte organitzat conjuntament entre la Biblioteca i l'Ajuntament i que va comptar amb la presència de la protagonista, Pemba Chhoti Sherpa, i de Josep Pérez, autor, guionista, realitzador i productor del documental.

La pel·lícula presenta la Pemba com un exemple de superació. Va arribar a Europa fugint de la guerra al seu país i, ara, un cop ha refet la seva vida, hi torna a aportar coneixement i riquesa. Alhora, el film retrata un dels últims pobles que viuen lluny del progrés. Goli està situat a la província nepalesa de Solu Khumbu, molt a prop del Tibet. És la zona amb més concentració de pics de vuit mil metres del planeta. L'aldea està situada a quatre dies a peu de la carretera més propera. No disposa d'electricitat ni clavegueram. S'han de caminar 45 minuts per arribar al riu més pròxim i tres hores fins a l'escola. Durant segles, ha estat desconnectat de l'anomenada civilització, tot i que ara està subjecte a canvis arran de l'arribada imparable del progrés, les conseqüències del canvi climàtic i la presència de turistes.

El document té el suport del Departament de Cultura, l'Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Roses, l'Ajuntament d'Olot, l'Ajuntament de Taradell, Focus Engelhorn, Peralada Vins i Cavas, i els mecenes del Verkami.